31 augusti 2005

Tunn trupp?

Under säsongen har jag sett flera experter hävda att DIF har en tunn trupp. Skitsnack, säger jag. Se bara på läget nu när Ola Toivonen är avstängd. Vare sig Tobias Solberg, Jimmy Rajala, Henrik Berger eller Jonas Bergman fanns med från start senast. I princip skulle vem som helst av dem kunna gå in på det offensiva mittfältet utan att göra bort sig. Om Tony Gustavsson ändrar på de övriga positionerna finns ännu fler valmöjligheter. Jag tvivlar på att det finns någon annan klubb i superettan som har den bredden.

Rättelse

En uppmärksam läsare mailade och gjorde mig uppmärksam på att jag skrivit att matchen mot Brommapojkarna slutade 1-1. Jag får skylla på att jag var ordentligt trött i går kväll. Nu är resultatet i alla fall ändrat.

30 augusti 2005

DIF-Brommapojkarna 2-2

Oavgjort mot Brommapojkarna efter ett sent kvitteringsmål. Jag kommer att kunna sova gott i natt.

En tuff uppgift

1-6 på försäsongen och 0-3 i våras. Brommapojkarna jagar en allsvensk plats och måste betraktas som storfavoriter i kvällens möte på Stora Valla. Att Henrik Berger är avstängd underlättar inte heller. Ändå finns naturligtvis chansen till värdefulla poäng. Årets DIF har nått en nivå som gör att ingen match känns förlorad på förhand.

29 augusti 2005

Känslosam analys

Det är mycket känslor inblandade när vi som brinner för ett lag försöker oss på att analysera läget i tabellen. Timmarna efter en seger tittar vi på siffrorna och tycker att det är ganska lugnt. Bara några dagar senare känns allt annorlunda. Egentligen behöver det inte ha hänt så mycket, men känslorna tar över och får oss att se situationen i ett helt nytt ljus.

Just nu är det naturligtvis Falkenbergs och Västerås segrar som oroar. Jag gillar inte att DIF halkat ned till positionen precis ovanför strecket. Boden och Falkenberg fungerade som ett slags livförsäkring, om Västerås, Mjällby eller Västra Frölunda skulle få ett ryck och börja vinna. Blir det förlust i morgon finns inga marginaler längre. Ett sådant scenario vill jag helst slippa.

26 augusti 2005

30 matcher i taget

Jag gillar många saker med Tony Gustavsson. En är hans sätt att tala klarspråk om vad som gäller. Andra fotbollstränare drar till med den ängsliga klyschan om en match i taget när de får frågor om framtiden. Inte Tony Gustavsson. Redan i somras hette det att målet med säsongen var att nå 34 poäng. I samband med segern mot Väsby förklarade han att laget siktat in sig på sex poäng under de kommande fem matcherna. Jag är säker på att alla fotbollstränare på elitnivå ställer upp sådana målsättningar längs vägen, men hur många vågar tala öppet om dem? Knappt någon.

25 augusti 2005

Räkneövningar

Matte i skolan var inte så kul, men att ägna några minuter av en augustikväll 2005 åt räkneövningar kan faktiskt vara riktigt upplyftande. I alla fall när det handlar om superettan och DIF. Åtta poäng ned till strecket låter kanske inte så mycket, men den som funderar en stund inser snart att det är ett försprång som blir oerhört svårt för lagen under att hämta in.

För enkelhets skull kan vi säga att DIF når den uttalande målsättningen och landar på 34 poäng när serien är slut. Just nu har laget 25, och tre segrar på de nio matcher som återstår känns inte som något omöjligt scenario. 34 poäng, alltså. Mjällby och Västra Frölunda ligger på 17 efter 21 spelade omgångar. För att nå samma nivå måste de erövra lika många poäng på nio matcher som de har gjort under hela säsongen hittills. Det skulle betyda fem segrar, två oavgjorda och max två förluster. En tuff uppgift för vilket lag som helst, och nu snackar vi om två bottengäng med sargat självförtroende. Jag tror inte att de fixar det. Om DIF-spelarna inte tappar fokus utan fortsätta att kämpa som tidigare så borde inte det här bli några problem.

24 augusti 2005

Väsby-DIF 1-2

Segermål på övertid och pisk för Mjällby, Västra Frölunda och Västerås. Det är sådana här kvällar som man börjar fundera på om det finns någon högre makt med ett bultande rödvitt hjärta. Vilka resultat! Själv följde jag dramatiken med radiosporten på hemma i köket. Det har nog aldrig varit så underbart att diska.

Ovisst möte

Ny matchdag och det känns som att det kan gå precis hur som helst. Å ena sidan är Väsby ett mycket starkt hemmalag med bra form. Å andra sidan vann DIF lätt i våras. Några 3-0 lär det inte bli nu, men visst finns chansen till en miniskräll. Eftersom jag tror att både Mjällby och Västra Frölunda vinner sina matcher vore tre poäng oerhört värdefulla.

22 augusti 2005

Fotbollspoesi

Inläggen i Vulkanernas gästbok brukar inte präglas av litterära kvaliteter, men det finns guldkorn. Helgens nattliga betraktelse från signaturen Herman (Sthlm) gränsar till ren poesi. För att den inte ska falla i glömska tar jag mig friheten att citera stora delar här:

"Jag har åkt runt i hela Sverige på diverse obskyra idrottsanläggningar och sett det rödvita sällskapet springa in på ytterligare en av fotbollens bakgårdar för att spela en match mot Slätta eller Forssa eller Ludvika eller Fanochhansmosters IF, lagt ner mer pengar och framför allt själ och hjärta än vad egentligen är häslosamt [sic] på att svära över att oavgjorda resultat på leråkrar, förbanna ribbträffar och snedstudsar och försöka ladda om för ytterligare en säsongs blaskigt pauskaffe på Trängen. Nu står vi där i superettan; och seriöst; fan ta den som trodde att det här skulle vara lätt och smärtfritt. Den som trodde det har inte varit med på den här jojo-resan upp och ner. Och man kan skrika om avgång och om två forwards och att vi borde vunnit matcher, men hade allt varit frid och fröjd; då hade rödvitt å andra sidan inte varit rödvitt.

Att vara Degerforsfan handlar inte om att jubla över spektakulära värvningar, det handlar inte om att vara snubblande nära SM-guld (även om det skulle vara trevligt). Det handlar om ett enda stort långt magknip. För att citera, och direkt modifiera Karin Boye; Visst finns det mål och mening med vår färd, men det är magknipet som är mödan värd. För utan magknip, ingen glädje. Jag kommer stå på Stora Vallas läktare och åka till vilken bortaplan det än må vara; för jag vet att det kommer finnas andra där.

Andra med samma magknip.
Andra som vet samma sak.
Andra som ska upp till toppen.
Andra som aldrig ger upp.

Nu är det magknipet igen.
Det är en bottenstrid där varje poäng kommer vara viktig.
Men det är inga problem; det är klart vi klarar det här.
För på något sätt måste väl vulkanernas envishet smittat av sig på laget."

Nystart

Från och med i dag uppdateras Skitiga Bullen som vanligt igen. Det är inget roligt läge att börja skriva i. Två raka förluster innebär att lagen under strecket långsamt kryper närmare. Allt mer talar för att hösten blir precis den långa och ångestladdade resa som vi var inställda på från början men kanske hade börjat hoppas på att få slippa. Usch.

11 augusti 2005

En vecka ledigt

Under sommarens enda semestervecka passar jag på att lämna landet. Det innebär att Skitiga Bullen kommer att uppdateras mycket sparsamt. Möjligen kan det bli något skrivet efter den oerhört viktiga matchen mot Västra Frölunda, men jag lovar ingenting.

Konkurrens om platserna

Efter några dagars funderande har Tony Gustavsson bestämt sig för att han vill ha Shpetim Hasani. Det är ett bra beslut. Satsningen på de spelare som redan finns i truppen har varit sympatisk, men statistiken ljuger inte. Trots en fin säsong har DIF gjort minst mål i superettan. Nu ansluter en utpräglad målskytt samtidigt som Jimmy Rajala meddelar att hans lår känns bra igen. Plötsligt finns ganska många offensiva alternativ att välja på.

10 augusti 2005

"Värmlands Fotbollslag"

För övrigt såg jag att Ölme pryder sin hemsida med parollen ”Värmlands Fotbollslag”. Det är bra med självförtroende.

Ölme-DIF 0-2

Det är inte helt lätt att tända till inför en final i DM. I stället fungerar kvällens match som en påminnelse om hur fort det har gått. Förra året var mötena med Ölme två av säsongens absoluta höjdpunkter. I år bryr sig ingen. Det är lätt att bli bortskämd.

Kvällens gladaste besked är att Henrik Berger redan är tillbaka efter sin skada. Tråkigast är att Jimmy Rajala har nya problem. Om det visar sig vara allvarligt får ledningen ytterligare ett skäl att låna Shpetim Hasani från Kalmar.

09 augusti 2005

Mörkar DIF-ledningen?

Åtminstone Shpetim Hasani verkar ha gjort ett gott intryck under träningen i kväll. Det är naturligtvis positivt. Samtidigt väcker hans och Sherin Latis plötsliga uppdykande flera frågor.

Jag tillhör dem som tycker att den nuvarande klubbledningen har gjort det mesta rätt sedan avancemanget till superettan. Samtidigt konstaterar jag att de inte är särskilt generösa med information. Den officiella linjen under sommaren har varit att klubben inte letar aktivt efter nyförvärv. När den första omgången provspelare fick chansen i en träningsmatch var det mest för deras egen skull. När Albert Bunjaki och Lennart Vestervall for till Albanien och knöt kontakter där var det enbart med sikte på nästa säsong, och så vidare. Stämmer det där? Jag är mycket skeptisk. Nu kommer ytterligare två importer som får chansen att spela in sig i laget. Dessutom hävdar både Herish Kuhi och Daniel Johansson att de uppvaktats av DIF under den senaste månaden. Helt klart är att det pågår ett arbete i kulisserna.

Egentligen har jag inget emot att ledningen lägger locket på inför lokaltidningarna och supportrarna. Om det är vad som krävs för att få arbetsro så köper jag det. Däremot hoppas jag att man kör med öppna kort inför spelarna i truppen. Ta en sådan som Tobias Larsson, som faktiskt har visat riktigt fin form i de senaste matcherna. För honom kan det inte vara kul att höra rykten om att klubben försökt värva en anfallare som inte ens platsar i Västra Frölunda.

Nytt från Balkan

Jag är egentligen skeptisk till utländska provspelare som dyker upp mitt under säsongen, men visst stiger pulsen när den officiella hemsidan plötsligt presenterar ett par nya namn. Hoppas att de lyckas i kväll och att klubbledningen har tillräckligt mycket is i magen för att stå fast vid sin tidigare inställning. Eventuella nyförvärv ska vara så bra att de går direkt in i laget.

08 augusti 2005

Dåliga motståndare

Dagen efter match brukar jag alltid försöka läsa de dagstidningar som bevakar motståndarlaget. Efter att ha betat av NWT, VF och NA är det nyttigt med ett annat perspektiv. Vad säger konkurrenterna om DIF?

Svaret är nästan alltid – ingenting. Oftast handlar det om hur det egna laget har underpresterat och om att spelarna inte kommit upp i normal klass. "Pinsamt" och "bedrövligt" heter det till exempel i dagens Trelleborgs Allehanda.

Sett till enskilda matcher stämmer säkert allt det där. Samtidigt är det lätt att se ett mönster. När årets upplaga av DIF får spelet att fungera är laget helt enkelt mästerligt på att göra motståndarna dåliga.

07 augusti 2005

Trelleborg-DIF 0-1

Jag har väntat på den första stora skrällen sedan premiären mot AIK i våras. I dag kom den. Tre poäng borta mot Trelleborg. Så oväntat. Så viktigt. Så underbart.

Sedan var det visst någon svenska som vann VM-guld i sjukamp också. Det är nog dagens näst största idrottshändelse.

Tre timmar kvar

Drygt tre timmar kvar till matchstart mot Trelleborg. Vågar Tony Gustavsson starta med Mikael Nilsson som högerback?

06 augusti 2005

En riktig supporter?

I Vulkanernas gästbok rasar debatten. Det som började med en sur krönika om kommunistpropaganda har utvecklats till en diskussion i ett gammalt kärt ämne. Vem är egentligen en riktig supporter?

Själv blir jag bara trött. Vissa står i klacken och sjunger, andra sitter tysta på läktaren. Vissa åker med på alla bussresor, andra har bara möjlighet att se någon enstaka match per säsong. Gemensamt för alla är att de brinner för DIF. Kan inte det få räcka? Måste vi gradera?

04 augusti 2005

Ge Rajala en chans

Det roligaste efter matchen mot Carlstad United är att läsa om Jimmy Rajala. Många är redan beredda att avfärda honom som en jätteflopp, men jag tycker att det är för tidigt. Det jag såg under sista halvtimmen mot Åtvidaberg imponerade oerhört. Jimmy Rajala är stark i kroppen och tar för sig på ett sätt som ingen annan spelare i truppen – möjligtvis med undantag för Henrik Berger – klarar av. Dessutom är han en utpräglad målskytt. Om han bara får en chans att spela in sig i startelvan är jag övertygad om att han kommer att börja producera under hösten.

03 augusti 2005

Bergers skada

Som vanligt började jag min dag med en morgonkoll på den officiella hemsidan. Sedan dess har jag gått runt med en krypande oro i kroppen. Henrik Berger allvarligt skadad? Det får inte ske. En DM-semifinal mot Carlstad United ska DIF givetvis klara ändå, men i seriespelet skulle det bli tufft utan mittfältsveteranen. Kanske för tufft.

01 augusti 2005

Kvällens matcher

Spännande matcher i superettan i kväll. Efter 17 kompletta omgångar är avståndet till nedflyttningsstrecket fortfarande sex poäng. Det tackar vi för.

Mikael Nilsson x 2

Halmstads Mikael Nilsson slog igenom som offensiv yttermittfältare. När konkurrensen i landslaget blev för hård fick han ta ett kliv bakåt och spela högerback. Insatserna under EM-slutspelet i Portugal var inte helgjutna, men de räckte till Southampton och Premier League. Nu har han visst skrivit på ett mångmiljonkontrakt med Panathinaikos.

Mikael Nilsson i DIF kan vara på väg att göra samma resa. Inte till England eller Grekland, men till en ytterbacksposition. Uppställningen mot Karlskoga SK visar att Tony Gustavsson i alla fall leker med tanken. Personligen tycker jag att det låter högintressant. Mikael Nilsson har spelat högerback tidigare och bör kunna smälta in i rollen. Att han är bra offensivt vet vi redan. Om han lyckas hitta rätt i defensiven så har vi ett problem mindre inför hösten.