28 januari 2006

Första träningsmatchen

Med 25 timmar kvar till säsongens första träningsmatch börjar jag bli lite nervös. Tony Gustavsson ser morgondagen som ett tillfälle att testa olika saker och hävdar att han inte bryr sig om resultatet. Hjärnan säger att det är en sund inställning. Hjärtat vill inte riktigt hålla med. Ingen av oss har glömt förra försäsongen. De skrala resultaten då gjorde tiden innan seriepremiären till en riktig plåga. Det scenariot vill jag inte uppleva igen. DIF ska vara ett bättre lag än Jönköpings Södra. Det skulle kännas väldigt bra om spelarna kunde visa det redan i morgon.

Intervjutips

Dagens bästa läsning finns på Vulkanernas hemsida. Johan Emdemalm har pratat med Tony Gustavsson och ställt precis de frågor som många av oss har gått och grunnat på den senaste månaden. Mycket klargörande och intressant.

27 januari 2006

En bra dag

Den 26 januari var en bra dag för bloggosfären. För det första meddelade Herman att han gör efterlängtad comeback efter en månads sjukfrånvaro. För det andra kom beskedet om att Dr Watson har börjat blogga. Alla som jag länkar till i högerspalten skriver intressant och bra, men när det gäller fotbollskunnandet är jag ganska säker på att doktorn spelar i en egen division. Det ska bli väldigt spännande att se vad han kan få ihop.

25 januari 2006

Trams # 4

Ida Thunberg har pajat min självbild. Efter att ha surfat in på Rosa Bloggen upptäcker jag plötsligt att jag sitter och läser om DIF-spelarnas klädsmak med stor förtjusning. Spooky. Nu blir det rehabilitering bland budgettröjorna på Dressmann.

Varning för hybris

Även om det är trevligare att diskutera nyförvärven får vi inte glömma att de två hetaste namnen från förra året faktiskt har lämnat truppen. Därför aktar jag mig fortfarande för att skruva upp förväntningarna. Andreas Drugge och Daniel Mendes är skickliga fotbollsspelare, men är de bättre än Ola Toivonen och Shpetim Hasani? Ungefär lika bra, skulle jag tro. Renato Rodrigues och Eirik Lamøy kommer från spel på lägre nivåer och kan behöva lite tid för att anpassa sig till superettan. Den ende som har förutsättningar att tillföra en helt ny dimension från början är egentligen Abder Kabous.

23 januari 2006

Ledningen och nyförvärven

Ni som inte tål att klubbledningen hyllas får sluta läsa här, för nu är det dags igen. Jag är oerhört imponerad över de senaste månadernas arbete med att förstärka truppen. Min känsla är att många fotbollsklubbar värvar för värvandets skull, utan att ha en klar strategi. Det gäller inte DIF. Klubben har agerat metodiskt och utgått från de egna behoven, utan att bry sig om vilka spelare som är heta på marknaden. Renato Rodrigues, Abder Kabous, Andreas Drugge, Daniel Mendes och Eirik Lamøy är handplockade av Tony Gustavsson. Var och en har värvats för att just han tillför särskilda kvaliteter till laget. Det bådar gott för framtiden.

Jämfört med förra året blir det en internationell prägel på truppen. Även här tycker jag att ledningen förtjänar beröm. Av de fyra utländska nyförvärven har tre erfarenhet från andra svenska klubbar. Det fjärde är en norrman som Tony Gustavsson har sett spela. Eftersom DIF är DIF ligger det nära till hands att jämföra med laget från andra sidan Kilsbergen. Under förra året värvade Örebro fyra utländska spelare som ingen hört talas om. Tre av dem tokfloppade medan den fjärde drabbades av svår hemlängtan. Det finns inga garantier för att utfallet blir bättre i DIF, men risken för obehagliga överraskningar borde vara betydligt mindre.

20 januari 2006

En riktig joker

Så är 2006 års trupp komplett. Eirik Lamøy har skrivit på ett tvåårskontrakt, meddelar officiella hemsidan. Det ska bli oerhört spännande att se hur han klarar sig i superettan. Flera av de andra nyförvärven blir tvungna att gå in och ta ett stort ansvar redan från första matchen. Eirik Lamøy får snarare betraktas som en joker. Egentligen kan vi inte förvänta oss någonting av en kille som kommer direkt från norska division 2, men jag kan inte låta bli att gå tillbaka och läsa om Tony Gustavssons intryck från Cypern. Det här känns som en spelare som kan överraska alla.

19 januari 2006

Drugges skada

En nyckelspelare som missar sex veckors välbehövlig försäsongsträning. Ett nyförvärv som får svårare att spela in sig i laget. Det är klart att det är dåliga nyheter. Ändå går det inte att bortse från det dråpliga i situationen. Andreas Drugge skadar axeln – i sömnen. Det kommer att bli en klassiker.

17 januari 2006

Klart med Mendes

Jag hann aldrig bli riktigt orolig, men visst var det lite olustigt när beskedet om Daniel Mendes drog ut på tiden. Nu är det i alla fall klart. Skönt, tycker jag. Positivt också att parterna är överens om ett tvåårskontrakt. Ett sådant ger en helt annan kontinuitet än ett som bara sträcker sig över en säsong.

15 januari 2006

Premiärelvan # 1

Ida Thunberg tog ut sitt premiärlag för några dagar sedan. Nu hakar jag på. Upplägget blir snarlikt det för supertipset, vilket innebär att den sista av sammanlagt fyra uppställningar presenteras någon av dagarna före premiären. Urvalet är begränsat till de spelare som är helt klara. Därför får det första laget klara sig utan både Eirik Lamøy och Daniel Freire Mendes.

Målvakt: Sebastian Karlsson
Givet förstaval. En av seriens bästa målvakter?

Högerback: Anders Sulisalo
Inledde fjolåret darrigt men spelade upp sig efter hand. I nuläget saknas konkurrenter.

Mittback: Mikael Mårtensson
Truppens klokaste spelare. Renato Rodrigues måste vara väldigt bra för att peta lagkaptenen.

Mittback: Stefan Larsson
Den av mittbackarna som känns given. Oumbärlig med sin snabbhet.

Vänsterback: Emil Johansson
Viktig kugge i offensiven. Precis som på högerkanten saknas egentliga alternativ.

Balansspelare: Abder Kabous
Har handplockats av Tony Gustavsson. Om formen är bra är han självskriven i startelvan.

Balansspelare: Jonas Lindskog
Bör passa bra tillsammans med Abder Kabous. Betyder mycket för defensiven.

Högermittfältare: Henrik Berger
Får en friare roll än i fjol, enligt Tony Gustavsson. Det bör passa honom utmärkt.

Offensiv mittfältare: Andreas Drugge
Värvad som ersättare för Ola Toivonen. Når han sin fulla kapacitet är han given från start.

Vänstermittfältare: Tobias Solberg
Kan spela var som helst på mittfältet. I den här uppställningen hamnar han till vänster.

Anfallare: Tobias Larsson
Tog ett stort steg framåt under 2005. Blir säkert ännu bättre i år.

Avbytare:
Jonas Bohlin
Renato Rodrigues
Tobias Hedberg
Jonas Bergman
Mikael Eriksson

14 januari 2006

Supertipset # 1

Inspirerad av Landskronabloggen tänker jag ge mig på att tippa superettan 2006. Tanken är att det ska ske vid fyra tillfällen med ungefär en månads mellanrum, fram till dess att säsongen inleds i mitten av april. Vid det laget bör många frågetecken ha rätats ut. Den första tabellen blir en mycket preliminär bedömning baserad på magkänsla och hur klubbarna har agerat under silly season. En tidig reflektion är att det ser ut att bli en tuff serie i år också. Mellan toppen och botten finns många lag (bland dem DIF) som känns ganska jämnstarka.

Ranking:

1. Norrköping
Har förstärkt samtliga lagdelar med spelare som har allsvensk erfarenhet. Brassarna på topp är seriens intressantaste anfallspar. 2006 kan bli Norrköpings år.

2. Landskrona
Ser ut att få behålla överraskande många spelare från sin allsvenska trupp. Ett stort frågetecken för nyförvärvet Lee Baxter. Håller han som förstemålvakt?
---
3. Örebro
Av spelarna som försvinner är det egentligen bara Jon Lundblad som lämnar ett tomrum efter sig. Om Patrick Walker kan coacha fram en lika vass målskytt blir Örebro ett topplag.
---
4. Brommapojkarna
Bygger vidare på laget som var med och slogs om en allsvensk kvalplats i fjol. Är nog varken bättre eller sämre nu, men kontinuiteten kan göra att klubben når ända fram i år.

5. Sundsvall
Har tappat mer än en halv allsvensk startelva. Ersättarna är också intressanta, men det dröjer förmodligen någon säsong innan Sundsvall är ett lag för den absoluta toppstriden.

6. Falkenberg
Ungt och utvecklingsbart lag som var bra i början och slutet av förra säsongen. Har kapacitet att lyckas ännu bättre i år. Mycket beror på vad som händer med bröderna Elm.

7. Assyriska
Det finns många kompetenta fotbollsspelare i truppen, men moralen och självförtroendet lär ha sargats under året i allsvenskan. Tränaren Zvezdan Milosevic får en tuff uppgift.

8. Mjällby
Höstens mäktiga spurt visade att kapaciteten finns. Trots att den duktige tjecken Pavel Zavadil har försvunnit bör Mjällby kunna undvika nedflyttningsstriden.

9. DIF
Har agerat offensivt under silly season. Laget är svårbedömt men ska vara tillräckligt starkt för att ta en mittenplacering. Om nyförvärven lyckas kan det gå ännu bättre.

10. Trelleborg
Inledde fjolåret bra men såg ut som ett riktigt bottenlag under hösten. Ett par intressanta nyförvärv från utlandet gör att klubben bör kunna klara sig något bättre i år.

11. Qviding
Anonymt lag som var fullständigt överlägset i sin division 2-serie. Har värvat klokt i närområdet. Qviding kan bli säsongens verkliga överraskning.

12. Åtvidaberg
Har förstärkt anfallet men tappat den defensive nyckelspelaren Rickard Ekunde. I år får klubben klara sig utan förstärkningar från Djurgården. Det kan bli tufft.
---
13. Jönköping Södra
Ett bra division 2-lag som har tagit klivet uppåt. Trots några nyförvärv med allsvensk rutin känns truppen inte särskilt slagkraftig. Får kämpa för nytt kontrakt.

14. Väsby
Nyförvärvet Andreas Eriksson från AIK är en bra spelare, men det är de fyra som har lämnat klubben också. Väsby ser betydligt svagare ut än i fjol och riskerar att åka ur.
---
15. Ljungskile
Succétränaren David Wilson och tre av de absoluta nyckelspelarna har försvunnit. Hittills har ingen av dem ersatts. Fjolårets stora överraskning går mot ett tungt år.

16. Umeå
Trots några hyfsade värvningar känns Umeå svagast av nykomlingarna. Norrlandslagen har haft det svårt i superettan under de senaste säsongerna. 2006 blir inget undantag.

13 januari 2006

Teaser

Januari, februari och mars är inga bra månader för en svensk fotbollsbloggare. För att ta mig genom vintern tänker jag försöka dra i gång ett par saker under helgen. Håll utkik.

11 januari 2006

Nyförvärven recenseras

Tony Gustavsson tycker till om nyförvärven i dagens Värmlands Folkblad. Inga direkta nyheter, men ganska intressant ändå.

10 januari 2006

Peter Samuelsson

För bara några dagar sedan hette det att Peter Samuelsson sannolikt skulle bli kvar i DIF. Utspelet var förmodligen ämnat att sätta press på Nybergsund, för nu är han plötsligt klar för den norska klubben. Trist, tycker jag. Peter Samuelsson gjorde succé i Brummundal och har fått mycket beröm av dem som varit på träningarna under senhösten och vintern. Det hade varit spännande att se vad han kunnat åstadkomma i en rödvit tröja under 2006. Om inte annat hade det känts tryggt att ha honom i truppen. Även om det ser betydligt bättre ut i dag än för några veckor sedan kan bristen på renodlade anfallare fortfarande göra mig lite orolig. Daniel Freire Mendes och Tobias Larsson är två mycket bra alternativ, men om de skulle skada sig eller bli avstängda samtidigt har Tony Gustavsson bara en lärling och spelare som egentligen är mittfältare att tillgå. Det är ingen drömsituation. Samtidigt måste vi vara realistiska. DIF är inte Chelsea. I en liten klubb i den svenska superettan går det inte att ha hur många alternativ som helst på varje position.

Kanonkul

Kanon överraskar med en trevlig träningsrapport från måndagseftermiddagen. Det nya greppet får gärna bli ett återkommande inslag i tidningens bevakning av DIF. Jag vill se färre trötta rewrites och fler karlgrenska betraktelser över fotbollslivet i Degerforstrakten.

08 januari 2006

Om kommentarer

Sedan förra sommaren har jag skrivit 157 inlägg på Skitiga Bullen. Inget av dem har gått att kommentera. När jag började var jag väldigt osäker på om någon skulle bry sig om mina funderingar kring DIF. Texten "0 comments" under för många av inläggen hade förmodligen fått mig att tappa sugen ganska snabbt. Därför valde jag att kryssa bort kommentarsfunktionen.

Hur många som verkligen är intresserade vet jag fortfarande inte, men under hösten har det faktiskt trillat in ganska många mail från personer som har läst bloggen. Eftersom kommentarer egentligen ingår i själva konceptet känns det som att det är hög tid att tänka om. Från och med nu får alla som vill en möjlighet att tycka till om det jag skriver. Medhåll eller mothugg. Brutala sågningar eller positiva tillrop. Allt är välkommet!

Tramsdalen

Ibland är det skönt att ha fel. Jag hade känslan av att Eirik Lamøy inte kände sig mogen att flytta till Sverige, men så verkar det inte alls vara. I stället är det hans nuvarande klubb som fortsätter att konstra. Trots att kontraktet löper ut om bara några veckor vägrar Tromsdalen att släppa honom utan extra ersättning. Jag kan inte förstå varför. Det enda föreningen åstadkommer med sin rigida inställning är rimligen att förstöra för Eirik Lamøy själv. Förhoppningsvis utnyttjar han sin återstående tid i Norge till att sprida budskapet om hur Tromsdalen agerar. En sådan klubb förtjänar ett dåligt rykte i spelarkretsar.

Tilläggas kan också att hela det här resonemanget bygger på uppgifter som har spridits av DIF. I början av veckan e-postade jag till två företrädare för Tromsdalen för att få veta mer om deras syn på saken. Ingen av dem har svarat.

07 januari 2006

Mendes på plats

Så är Daniel Freire Mendes på plats i Degerfors. Jag kommer inte att känna mig helt lugn förrän läkaren har gett klartecken och alla papper är påskrivna, men i praktiken ska det förstås vara klart. Det är svårt att tänka sig att en spelare skulle ta med sig frun, resa över halva jordklotet och låta sig fotograferas i en ny klubbs matchtröja om han inte var hundraprocentigt inställd på att spela där.

Bland supportrarna finns det fortfarande några som är osäkra på den nye anfallarens kapacitet. Själv tror jag att det är ett riktigt bra nyförvärv. Trots att Daniel Freire Mendes fortfarande är relativt ung har han hunnit visa att han håller mycket hög superettanklass. Egentligen finns det ingenting som talar för att han är sämre nu än under året i Kalmar. Dessutom tyder det ödmjuka framträdanden vid presskonferensen på att han har en sympatisk inställning till fotbollen och den egna karriären. För en tränare som ständigt betonar lagets betydelse kan sådana egenskaper vara nog så viktiga som förmågan att sätta bollen i mål.

Ny presskonferens

Jag har tagit ett försenat jullov och haft några bloggfria dagar, men DIF fortsätter arbetet med att förstärka spelartruppen. Om mindre än två timmar är det dags för nästa presskonferens. Allt talar för att det är Daniel Freire Mendes som äntligen har skrivit på.