31 mars 2006

Mer snö

Med två veckor kvar till den tänkta hemmapremiären mot Väsby snöar det ymnigt i Värmland. Skit också. Jag vet egentligen ingenting om grässkötsel, men just nu känns det som att det inte kommer att bli någon match den 17 april.

29 mars 2006

Vuxna män som kramas

Häromveckan uppmärksammade Fotbolldirekt och Metro en fråga som jag tycker är mycket intressant. Varför finns det så få öppet homosexuella spelare inom herrfotbollen? Bland annat skrev Daniel Sjöberg en sammanfattande krönika.

Som jag har nämnt tidigare gjorde vi ett examensarbete om just det här ämnet när jag gick på journalisthögskolan. Jag skrev artiklar och min kollega Jon Nilsson gjorde radio. Slutresultatet blev inte riktigt så bra som vi hade hoppats - examinatorn tyckte att vi varit alldeles för mesiga mot representanterna från fotbollsrörelsen, och det hade hon fullständigt rätt i - men jag tror ändå att innehållet kan vara intressant för fler än oss själva. Därför gör jag det jag skrev tillgängligt för nedladdning här. Den här versionen är ett vanligt RTF-dokument, utan bilder eller avancerad layout. Läs gärna.

28 mars 2006

Sebastian bloggar

Eftersom Karlskoga-Kuriren stympar sina nätartiklar lär deras rapportering från Cypern inte bli vad jag hoppats på. Räddaren i nöden heter - Sebastian Karlsson. DIF-målvakten är inblandad i något slags nättidningsprojekt i Karlstad och har lovat att blogga direkt från träningslägret. Det kan bli hyperintressant.

Trams # 5

Snöslask, regn och fem plusgrader i Vänersborg. Samtidigt har spelarna och tränarna i DIF påbörjat resan mot Medelhavet.

Ja, jag är avundsjuk. Lite.

27 mars 2006

Tidningskrig

Anders önskade sig en nätbeef mellan Kanon och Karlskoga-Kuriren. Han har blivit bönhörd. Nu attackerar Torbjörn Karlgren Larsåke Grahn Wåhlén för hans krönika om DIF i lördagens tidning. Det är elakt, träffande och mycket underhållande.

26 mars 2006

Örgrytesamarbetet

Det diffusa samarbetsavtalet med Örgryte har blivit något mindre diffust. Ändå återstår många frågetecken. Ola Toivonen skulle förmodligen inte tacka nej till att förstärka sitt gamla lag när allsvenskan gör uppehåll under VM. Får han det om han har etablerat sig i Örgrytes startelva? Kan andra ordinarie spelare bli aktuella? Hur sugna är de på en utflykt till Värmland? Inte särskilt, skulle jag tro. Bland bänknötarna finns säkert några som skulle ta chansen, men kan de tillföra något i DIF? Jag är tveksam.

25 mars 2006

Ola och Zlatan

Stockholm Citys sportchef Mathias Gurestam värmer upp inför fotbollssäsongen med att tokhylla Ola Toivonen. Jämförelserna med Zlatan Ibrahimovic känns kanske lite överdrivna, men visst sätter de fart på fantasin. Hoppas att DIF fick in en förmånlig vidareförsäljningsklausul i kontraktet med Örgryte.

Karlskoga-Kuriren

En sarkastisk kommentar på Kanon avslöjar att Karlskoga-Kuriren har fräschat upp sin hemsida. Mycket trevligt för oss som saknar tillgång till de papperstidningar som bevakar DIF. Nu får även vi läsa rapporterna från det kommande träningslägret på Cypern.

23 mars 2006

Proffspengar

Christian Wilhelmsson satsar pengar på att värva nya spelare till Mjällby. I Falkenberg är Pär Zetterberg med och räddar klubbens ekonomi. När ska Olof Mellberg börja pumpa in pengar i DIF?

22 mars 2006

Goda nyheter

Michael Eriksson på officiella hemsidan levererar ett par positiva besked i dag. För det första kommer Abder Kabous att ha klarat av sin avstängning innan seriepremiären. För det andra har Andreas Drugge och Emil Johansson återhämtat sig från sina skade- och sjukdomsproblem. Nu borde Tony Gustavsson ha alla möjligheter att formera en riktigt slagkraftig startelva.

21 mars 2006

Tufft svar

Officiella hemsidan har börjat presentera årets nyförvärv. Det klart tuffaste svaret hittills kommer från Abder Kabous:

"Om jag vann 20 miljoner: Skulle jag köpa Degerfors."

20 mars 2006

Premiärelvan # 3

Det fina spelet i de senaste träningsmatcherna gör att det blir svårare och svårare att ta ut en premiärelva. Framför allt är konkurrensen på mittfältet stenhård. Den här gången platsar veteranen Henrik Berger inte ens på bänken. Laget innehåll fyra ändringar jämfört med det förra och spelar 4-5-1.

Målvakt: Sebastian Karlsson
Givet förstaval, även om Jonas Bohlin också varit bra de gånger han fått chansen.

Högerback: Tobias Larsson
Har fått stort förtroende under försäsongen. Allt mer talar för att han tar platsen som högerback i premiären.

Mittback: Mikael Mårtensson
Tillbaka i laget efter sin fina insats mot Norrköping. Diogo Oliveira och Stefan Thordarsson ska vara ett av seriens vassaste anfallspar, men den här gången togs de ned fullständigt.

Mittback: Stefan Larsson
Given från start, även om de som har vikarierat under hans skadefrånvaro har gjort det bra.

Vänsterback: Emil Johansson
Med i laget, men utropstecknet efter namnet har blivit ett stort frågetecken. Hinner han i kapp efter sin skada?

Balansspelare: Jonas Lindskog
Viktig för att defensiven ska fungera. Snudd på given.

Balansspelare: Tobias Solberg
Tony Gustavsson vill ha minst en balansspelare med känsla i fötterna. Eftersom Abder Kabous haft problem i defensiven får Tobias Solberg platsen.

Högermittfältare: Tobias Larsson
Bör vara med i laget men lär inte peta Daniel Mendes på topp. Det finns fortfarande fem träningsmatcher kvar till att spela in honom som högermittfältare.

Offensiv mittfältare: Abder Kabous
Mycket talar för att han är avstängd i premiären, men eftersom det inte har kommit något definitivt besked finns han med här. Har skapat mycket framåt i träningsmatcherna.

Vänstermittfältare: Eirik Lamöy
Har visat framfötterna de gånger han har varit med i startelvan. Just nu känns han ganska given.

Center: Daniel Mendes
Också en given startman. Mål mot AIK och Norrköping imponerar.

Avbytare:
Jonas Bohlin
Renato Rodrigues
Tobias Hedberg
Andreas Drugge
Jonas Bergman

19 mars 2006

Supertipset # 3

Med en knapp månad kvar till premiären är det dags att tippa superettan för tredje och näst sista gången. Nu känns det som att bilden av de 16 lagens styrkor och svagheter börjar klarna, även om det fortfarande är svårt att se någon tydlig tendens i resultaten från träningsmatcherna. DIF klättrar i alla fall några placeringar efter de starka insatserna mot AIK och Norrköping.

Ranking (placering i februari och januari):

1 (1-1). Norrköping
Såg svagt ut mot DIF, men 1-1 borta mot Halmstad imponerar. Då har Norrköping ändå flera tunga namn på skadelistan. Mats Jingblad förfogar över seriens bredaste trupp.

2 (2-2). Landskrona
Målvaktssidan är fortfarande ett frågetecken, men resten av startelvan håller allsvensk klass. Landskrona bör bli ett topplag.
---
3 (4-5). Sundsvall
Har spelat bra under försäsongen. Det verkar som att tränaren Dave Wilson redan lyckats göra ett lag av alla nya spelare.
---
4 (5-7). Assyriska
Fortsätter att värva och är uppe i tio nyförvärv från andra klubbar. Lyckas de bli samspelta kan Assyriska utmana i toppen.

5 (3-3). Örebro
Emra Tahirovic sena övergång till Halmstad gör att anfallet ser ännu tunnare ut än tidigare. En omskolad mittfältare och ett nyförvärv från division 2 räcker inte till allsvenskan.

6 (6-4). Brommapojkarna
Stabilt lag, men utan den där verkliga spetskvaliteten. Jag tror att Brommapojkarna hamnar där de brukar – strax under toppen.

7 (9-10). Trelleborg
Har imponerat och tagit flera tunga segrar i träningsmatcherna under försäsongen. Känns som ett ganska typiskt mittenlag.

8 (7-8). Mjällby
Resultaten i träningsmatcherna imponerar inte, men jag glömmer inte vad som hände i höstas. Dessutom ryktas det om att fler utländska nyförvärv är på ingång.

9 (8-6). Falkenberg
Nederlagstippat av många, men Falkenberg var riktigt bra under fjolåret. Återstår att se hur laget klarar sig utan Viktor Elm.

10 (12-9). DIF
Börjar få ordning på spelet, trots fortsatta skadeproblem. Laget bör vara tillräckligt starkt för att inte dras in i bottenstriden.

11 (10-13). Jönköpings Södra
Har slagit flera seriekonkurrenter - bland annat DIF - under försäsongen. Ser fortfarande starkast ut av de tre nykomlingarna.

12 (11-11). Qviding
Laget är svårbedömt efter att ha spelat mot relativt dåliga motståndare i träningsmatcherna, men jag håller fast vid att Qviding kan överraska. Kapaciteten finns där.
---
13 (15-15). Ljungskile
Truppen ser svag ut, men Ljungskile bör nog inte underskattas i år heller. Att klara 0-0 mot både Gais och Örgryte är starkt.

14 (13-14). Väsby
Mahmod Hejazis sena övergång till Assyriska gör en tunn trupp ännu tunnare. Spelarna som är kvar måste överträffa sig själva för att undvika bottenstriden.
---
15 (14-12). Åtvidaberg
Trasslig försäsong med ekonomiska problem och ett nyförvärv som försvunnit innan serien ens hunnit börja. Mycket talar för att Åtvidaberg blir årets stora flopp.

16 (16-16). Umeå
Inledde försäsongen med två segrar, men båda kom mot lag från lägre serier. Hur klarar sig spelarna när motståndet blir bättre?

DIF-Carlstad United 2-1

2-1 mot Carlstad United är inget resultat det gnistrar om, men om den gångna veckan varit så tuff som rapporterna säger är det förstås starkt att vinna. Nu återstår bara fem träningsmatcher innan premiären. 29 dagar kvar.

17 mars 2006

Vårtecken

Uppenbarligen finns det fler än jag som börjar trötta på vintern. Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson är en annan:

"Dagsmeja och takdropp. Till sist går det att ana de små moränåsar snövallarna kommer att lämna efter sig när de smälter. Om en månad spelar Degerfors mot Väsby på Stora Valla.
Det blir vår i år också."

16 mars 2006

Stiltje

Det är inte särskilt roligt att blogga om DIF just nu. Truppen är spikad sedan länge och försäsongen lunkar på utan andra konkreta nyheter än en och annan träningsmatch. Stiltjen blir kanske allra tydligast på nätet. Anders och Ida koncentrerar sig på annat medan Herman och Ola inte uppdaterar alls. Själv krystar jag fram ett inlägg om att det inte finns någonting att skriva. Det säger allt.

Vad göra? Egentligen ingenting annat än att luta sig tillbaka, hoppas på blidväder och påbörja nedräkningen. 32 dagar kvar.

14 mars 2006

Konstgräset igen

Under de senaste veckorna har jag skrivit ett par inlägg om behovet av en konstgräsplan. Nu ser det ut som att planerna på att anlägga en sådan är relativt långt framskridna. Lovande.

12 mars 2006

Hård konkurrens

Tobias Solberg får tränarberöm för sin insats som balansspelare mot Norrköping. Förra helgen var det Tobias Hedberg som imponerade på samma position. Jag hade nog trott att båda skulle bli bänknötare i år, men det kanske är dags att tänka om. Sedan har vi Abder Kabous, Jonas Lindskog, Henrik Berger, Mikael Nilsson, Jonas Bergman, Andreas Drugge, Tobias Larsson och Eirik Lamöy. Kan någon annan klubb i superettan matcha den bredden på mittfältet? Jag tror inte det.

Blåvita lovord

Dags att gå och lägga sig och ladda för en söndag på jobbet. I natt drömmer jag om det som signaturen "Alven" skrev i det mycket vältrafikerade forumet på gopeking.net:

"När Degerfors hade bollen spelade man ett rappt passningsspel som IFKs mittfält inte var i närheten av att kunna störa. När IFK hade bollen låg Degerfors nära hela tiden och gav inga möjligheter för IFK attt (sic) vända spelet. Degerfors vann nästan alla dueller."

Norrköping-DIF 0-1

För andra lördagen i rad trodde jag på en klar förlust för DIF. För andra lördagen i rad hade jag fel. Att det här laget - där varken målvakten eller någon av de fyra backarna ingick i min senaste premiärelva - går och besegrar ett snudd på ordinarie Norrköping är oerhört starkt. Det verkar onekligen som att Tony Gustavsson och Andreas Petersson börjar få ordning på grejerna.

Abder Kabous då? Jo, jag tar tillbaka det jag skrev häromdagen och konstaterar att han visst lever upp till förväntningarna. Stundtals glimrande spel - och två varningar. Många hakar upp sig på det senare, men jag är faktiskt inte särskilt orolig över den delen. Vi ska inte glömma bort att en viss Ola Toivonen drog på sig åtta gula och ett rött kort under förra säsongen.

10 mars 2006

Dags för Kabous?

Vid två tillfällen under försäsongen har jag tippat superettan. Båda gångerna hamnade Norrköping i topp. Morgondagens startelva ser väldigt stark ut, trots att spelare som Haris Laitinen och Bruno Santos saknas. Mot den ställs ett DIF med nya skadeproblem. Jag har inga större förhoppningar om en ny skräll. Mest spännande blir att se hur det går för Abder Kabous. Hittills under försäsongen har han inte levt upp till de höga förväntningar som jag och många andra haft på honom. Nu ställs han mot sin förra klubb. Jag hoppas att han tar chansen till revansch och gör en kanonmatch.

DIF-Strömtorp 1-2

Tränarna verkar vara nöjda efter uddamålsförlusten mot Strömtorp, så då borde väl vi vara det också? Nja. Personligen tycker jag att det är svagt av spelare som Tobias Larsson, Jonas Bergman, Mikael Nilsson och Henrik Berger att inte göra mer än ett mål mot ett lag från division 3.

09 mars 2006

Uppkopplad igen

Efter ett par månaders frustrerad väntan och ett par timmars minst lika frustrerat skruvande och svärande vid datorn har jag äntligen en fungerande internetuppkoppling hemma. Nu blir det mycket lättare att uppdatera Skitiga Bullen.

06 mars 2006

Fotboll på vintern

Lättnaden efter lördagsmatchen håller i sig, men den förändrar ingenting när det gäller de usla träningsförhållandena. Under den senaste veckan har Tony Gustavsson tagit upp ämnet i båda lokaltidningarna. Det är bra att han sätter press på dem som håller i pengarna. Inför nästa vinter måste DIF få tillgång till konstgräs.

04 mars 2006

AIK-DIF 1-2

Jag har aldrig förstått snacket om att resultaten i träningsmatcherna skulle vara betydelselösa. Därför har jag varit orolig under den senaste månaden. Därför är jag jättelättad just nu. För spelarna borde segern mot AIK fungera som en positiv injektion. Ta bara en sådan som Daniel Mendes. Ända sedan ankomsten till Degerfors har han fått höra att det är han som ska fixa målen framåt under de kommande två säsongerna. Nu fick han göra en jättematch och spräcka nollan mot ett lag från allsvenskan. Sådant kan göra underverk för självförtroendet.

Tufft motstånd

Så var det dags för en ny tung lördag. Allt annat än en klar förlust mot AIK vore en sensation. Av startelvan att döma riktar Tony Gustavsson in sig på att täta defensiven och testa spelare som Tobias Solberg och Abder Kabous på ovana positioner. Förhoppningsvis får han åtminstone något positivt besked.

03 mars 2006

Dr Watson

Kan man sörja någon man aldrig kände eller ens visste vem han var? Kanske inte. Ändå har jag gått runt med en liten klump i halsen sedan femtiden i går eftermiddag. Det finns många hängivna fotbollssupportrar, men Dr Watson klådde de flesta. Under vintern fick jag en liten inblick i hur han jobbade för att få fram den information han brukade dela med sig av och blev så misstänkliggjord för. För honom var DIF en heltidssyssla. Det kommer att bli tomt på nätet nu när han är borta.

Länken till Dr Watsons blogg får ligga kvar i menyn här till höger. Det ser ut som en tanke att hans sista längre inlägg handlade om DIF och framtiden. De innehåller många kloka synpunkter och borde bli obligatorisk läsning för alla dem som jobbar med elitfotbollen i föreningen.