31 maj 2006

Konstgräs

Konstgräs på Stora Valla redan nästa år? DIF har vare sig bekräftat eller dementerat Torbjörns Karlgrens uppgifter, men det mesta talar för att det blir så. Jag tror att det vore bra. Det viktigaste måste vara att ge spelarna drägliga träningsförhållanden under vintern. Om klubbledningen gör bedömningen att det här är den bästa lösningen har jag egentligen ingenting att invända.

30 maj 2006

Dejan Doslic

Dejan Doslic ska vara med och inviga en fotbollsgolfbana vid Stora Valla, enligt officiella hemsidan. Det verkar lovande. Jättetalangen från Värmbol kanske är på väg att välja DIF?

Åtta tuffa matcher

Sju poäng på nio omgångar ger ett genomsnitt på 1,29 poäng per match. Om det fortsätter så kommer DIF att stå på 39 poäng när säsongen ska summeras. Det skulle innebära att målsättningen om en mittenplacering sannolikt uppfylls. Frid och fröjd, alltså? Nja. Åtta matcher återstår före sommareuppehållet. Av dem spelas de närmaste två mot vårens hittills bästa lag och tre av de följande mot lag som var allsvenska förra året. Det blir tufft. DIF måste höja sig ordentligt för att inte rasa i tabellen under juni och juli.

28 maj 2006

Brommapojkarna-DIF 1-0

Säsongens andra förlust kom borta mot Brommapojkarna. Väntat med tanke på motståndet och skadeläget i truppen. Snöpligt med tanke på hur matchen verkar ha utvecklat sig. Nu kommer två raka matcher mot seriens två klart formstarkaste lag. Det hade känts väldigt bra att ha med sig åtminstone en poäng till inför dem.

27 maj 2006

Rickard Johansson

Uppenbarligen finns det viss substans i samarbetsavtalet med Örgryte. Nu är det klart att talangen Rickard Johansson ersätter Jonas Bohlin på bänken i morgon. Det ser ut som en bra lösning.

Skadeläget

Det är alltid roligare att skriva om det positiva än det negativa. När det var tungt inför förra säsongen tröstade jag mig med att DIF hade en bred trupp som skulle klara avstängningar och skador. Resonemanget visade sig hålla ganska bra. Inför årets säsong har klubbledningen tänkt om och satsat mer på kvalitet än kvantitet. Truppen har blivit bättre - men tunnare. Jag har inte reagerat, och jag har egentligen inte sett någon annan göra det heller. Naturligtvis borde vi ha insett att det skulle uppstå problem. Skadorna på Jonas Bohlin, Emil Johansson, Tobias Hedberg och Mikael Eriksson gör att DIF knappt kan skrapa ihop en full trupp till matchen i morgon. Värst av allt är att Tobias J Larsson kan bli borta resten av säsongen. "Läget är jävligt allvarligt", tycker Tony Gustavsson. Jag håller med.

24 maj 2006

Måsen som högerback?

Svenska landslaget har problem med högerbacksplatsen inför VM. Ungefär som DIF, alltså. Henrik Berger kämpar tappert men såg inte bra ut mot Qviding. När motståndet blir starkare krävs nog en annan lösning. I brist på bättre alternativ föreslår jag Mikael Mårtensson. Renato Rodrigues verkar ha varit krasslig i söndags och förtjänar fler chanser i startelvan. Då kan Mikael Mårtensson ta steget ut på kanten. Det är inte hans naturliga position, men med sin rutin och spelförståelse tror jag att han löser uppgiften ändå. Just nu kan det vara det bästa sättet att disponera laget.

22 maj 2006

Nyförvärven

Inför gårdagens match var jag nyfiken på säsongens nyförvärv. Passande nog ingick alla fem i startelvan för första gången. Här är mina preliminära intryck:

* Renato Rodrigues. Hade stora problem med motståndarnas snabba passningsspel längs marken. Bytet i halvtid var befogat och bidrog till att vända matchen. Betyg: Icke godkänd.

* Eirik Lamöy. Stabil i defensiven och riktigt vass när han satte fart framåt. Bland annat var det han som slog passningen före Tobias Solbergs mål. Såg minst lika bra ut som Emil Johansson under förra säsongen. Betyg: Väl godkänd.

* Abder Kabous. Kämpade lojalt och hann ge några smakprov på att han har en ruskig känsla i fötterna. Tyvärr blev det en hel del felpass och ett par märkliga skottförsök också. Betyg: Godkänd.

* Andreas Drugge. Hade ingen bra dag. "Varför är du trött, Drugge? Du har ju inte sprungit", sade någon på läktaren i samband med bytet i andra halvlek. Elakt men ganska träffande.

* Daniel Mendes. Avgjorde matchen med sitt underbara lobbskott i bortre krysset. Mycket mer än så kan man inte begära av en ensam anfallare. Betyg: Väl godkänd.

Sedan bör det förstås tilläggas att ingen spelare kan dömas ut efter en match. Renato Rodrigues har avväpnat anfallare som Jörgen Wålemark och Bruno Santos och Andreas Drugge leder den interna skytteligan trots att han inte är i form. Jag är säker på att båda har mycket att tillföra under resten av säsongen.

DIF på TV

TV4 Göteborg var på Torpavallen i går och gjorde ett inslag. Det handlar mest om den sluttande planen, men vi får i alla fall se Tobias Solbergs mål. Däremot inte Daniel Mendes, trots att det var oerhört mycket snyggare. Konstigt och trist.

21 maj 2006

Qviding-DIF 1-2

Första halvlek i dag var bedrövlig. Andra var riktigt bra. Skillnaden? Mikael Mårtensson. Hans förmåga att alltid befinna sig på rätt plats och skapa lugn är fullständigt magnifik. Sedan har vi glidtacklingarna. Att se Mikael Mårtensson komma kanande, avväpna en motståndare som är på väg att springa sig fri, resa sig upp med bollen klistrad vid fötterna och starta en kontring - det är konst. Från och med i dag måste han vara given i startelvan.

20 maj 2006

Fotbollskänslor

På gymnasiet gjorde jag ett specialarbete om DIF. Bland annat ringde jag upp en äldre supporter som är bekant med min mamma. Jag ville fråga om en sak han hade sagt till henne stämde. Var det sant att det var större för honom att se DIF göra mål än det hade varit att få barn? Först blev han alldeles tyst. Sedan ursäktade han sig och bytte till en telefon i ett annat rum där hans fru inte kunde höra. Jo, det var sant. Jag minns inte exakt hur han resonerade, men det var något om att en upplevelse som delas med många andra blir så mycket intensivare än en som bara är personlig.

Jag har inga egna barn och kan inte jämföra. Ändå tror jag att jag förstår vad han menade. Jag är ingen känslomänniska. Jag behärskar mig, håller inne och trycker ned - utom när jag går på fotboll. Där och bara där - i trängseln på ståplatsläktaren bland andra som är likadana - känns det naturligt att låta alla hämningar släppa. Det är nervöst, frustrerande, plågsamt - och alldeles underbart. Snart är det dags igen.

En dag kvar ...

19 maj 2006

Varning för underskattning

Före premiären trodde jag fortfarande att Qviding skulle kunna överraska. Efter fem omgångar ligger laget sist i tabellen med en poäng. Det kanske är för tidigt att dra några slutsatser, men erfarenheten visar att nykomlingar brukar vara pigga i början och tappa mot slutet av säsongerna. Qviding kommer att få det svårt.

Tre lätta poäng på söndag, alltså? Absolut inte. På hemmaplan har Qviding klarat oavgjort mot Assyriska och spelat jämnt med Landskrona. Ett sådant lag blir inte lätt att slå. Dessutom kommer även den här matchen i ett olyckligt skede av säsongen. Spelarna i Qviding är tillbaka på sin vanliga hemmaplan och kommer att vara oerhört laddade. Precis som Norrköping för en vecka sedan står laget inför något av en ödesmatch. Det här blir tufft för DIF.

Två dagar kvar ...

Cuplottningen

Det blev det allsvenska motstånd jag hoppades på i fjärde omgången av Svenska cupen. Samtidigt visar det sig att matchen mot Hammarby eller Helsingborg kommer att spelas på bortaplan. Då blir det förstås inga publikintäkter. Snopet.

18 maj 2006

Säsongsdebut

Fem omgångar avklarade av superettan. När DIF har spelat på Stora Valla har jag inte kunnat vara där. När laget kom till mina hemtrakter var jag tvungen att vara i Värmland. Därför har jag fortfarande inte sett någon match. Det börjar bli dags att ändra på det. På söndag tar jag tåget till Göteborg och ettans spårvagn till Kaggeledstorget vid Torpavallen. Det ska bli grymt roligt.

Tre dagar kvar ...

DIF-Assyriska 2-0

Kul med seger mot Assyriska och kul att nyförvärven börjar visa vad de kan. Ändå är det svårt att känna den där översvallande glädjen. 439 åskådare på Stora Valla. Ingen startelva inför matchen. Ingen direktrapportering. Nästan inga inlägg i gästboken. Svenska cupen mår verkligen inte bra.

16 maj 2006

Laget mot Assyriska

Trots att cupen bör tas på allvar känns matchen i morgon som en bra chans att experimentera lite med laguttagningen. Här är min önskelista till Tony Gustavsson:

* Testa något nytt på högerbacksplatsen. Åtminstone en i trojkan Tobias Hedberg, Mikael Nilsson och Henrik Berger bör få chansen. Allra helst hade jag nog velat se Mikael Mårtensson, men han känner av sin skada och finns inte med i truppen.

* Låt både Andreas Drugge och Abder Kabous spela från start. Hittills har ingen av dem lyckats fylla luckan efter Ola Toivonen. Tillsammans kanske de kan få fart på offensiven.

* Ge Tobias Larsson chansen. Daniel Mendes kämpar föredömligt men har problem i rollen som ensam anfallare. Tobias Larsson klarade sig riktigt bra de gånger han spelade där i höstas.

Publikintäkter

Efter tre hemmamatcher har DIF ett publiksnitt på 2 323 åskådare på Stora Valla. Då kan två av motståndarna ändå räknas in i kategorin publiklag. Det är illavarslande. Förhoppningsvis bidrar morgondagens cupmatch mot Assyriska till att förbättra situationen. 1 500 betalande på Stora Valla ger faktiskt lika mycket i intäkter som 100 personer extra på varje seriematch under säsongen. En seger för DIF och ett attraktivt allsvenskt lag i nästa omgång skulle kunna ge det dubbla. Sådant kan betyda mycket när kassören ska summera säsongen.

14 maj 2006

ÖIS på spelarjakt

Efter nio allsvenska matcher utan seger har Örgrytes tränare Zoran Lucic tröttnat. "Något måste hända. Antingen att man förändrar i spelartruppen eller förändrar i tränarleden", konstaterar han. Hoppas bara att han inte tänker på det utbyte som diskuterades i vintras och sneglar mot DIF.

Ett SMS

"1-0 kabous på frispark :)". Visst är det märkligt att 25 tecken i mobiltelefonen kan kännas så sköna. Känslan påminde om den när Tobias Larsson äntligen fick göra mål mot Västerås förra våren. Skillnaden är förstås att den gången räckte det hela vägen.

13 maj 2006

Första fem matcherna

Under förra året brukade Tony Gustavsson dela in säsongen i femmatchersintervaller. Vid flera tillfällen antydde han att det fanns en tydlig målsättning om hur många poäng laget skulle spela in under en sådan period. Oftast uppnåddes den. Jag tror inte att vi kommer att få höra om något sådant den här veckan. Sex poäng mot Falkenberg, Väsby, Åtvidaberg, Ljungskile och Norrköping känns som en ganska klen utdelning för ett lag som har ambitionen att hålla sig på betryggande avstånd från nedflyttningsstriden. Det tycker säkert tränarna och spelarna också.

DIF-Norrköping 1-2

DIF hade inte förlorat en tävlingsmatch på sju månader. Jag hade faktiskt hunnit glömma hur det känns. Att man blir så ... ledsen.

11 maj 2006

Måstematch för Norrköping

Fyra gånger i år har jag tippat superettan. Fyra gånger har jag placerat Norrköping i topp. Det verkar ha varit ett dåligt tips. Efter två oavgjorda och två förluster är laget redan på väg att bli ordentligt frånsprunget i tabellen. Just därför är jag orolig inför matchen i morgon. Spelarna i Norrköping vet förstås att de måste börja plocka trepoängare om de ska ha någon som helst chans att haka på i toppen. Lag som verkligen behöver vinna har tyvärr en tendens att höja sig. Den här gången kan det gå ut över DIF.

10 maj 2006

Bra eller dåligt?

Har DIF inlett säsongen bra eller dåligt? Jag skulle faktiskt vilja hävda att det fortfarande står och väger. Helt klart är att de lokala sportjournalisterna har något av ett drömläge inför matchen på fredag kväll. Om det skulle bli en seger kan det bli en artikel om att DIF inte har förlorat på fem omgångar och har ordentligt häng i toppen. Vinkeln om att laget är obesegrat håller även om det blir oavgjort. Om DIF får stryk går det däremot att vända på det helt. Med visst fog skulle en journalist kunna skriva något kritiskt om att laget faktiskt bara vunnit en match av fem trots att motståndet varit relativt beskedligt. Krydda med en krönika om att spelarna måste våga börja anfalla och lördagstidningen är räddad.

09 maj 2006

Trams # 6

Om bara någon halvtimme presenteras vilka spelare som får åka till sommarens VM i Tyskland. Här är min trupp:

Målvakter:
Jonas Bohlin
Andreas Isaksson
Sebastian Karlsson

Backar:
Erik Edman
Tobias Hedberg
Emil Johansson
Stefan Larsson
Tobias Larsson
Teddy Lucic
Olof Mellberg
Mikael Mårtensson

Mittfältare:
Henrik Berger
Jonas Bergman
Andreas Drugge
Jonas Lindskog
Fredrik Ljungberg
Mikael Nilsson
Tobias Solberg
Anders Svensson

Anfallare:
Mikael Eriksson
Zlatan Ibrahimovic
Henrik Larsson
Tobias Larsson

Försvarskonkurrensen

Förra säsongen var det stabila försvarsspelet den stora positiva överraskningen i DIF. Trots det kände jag mig något osäker inför årets premiär. Fyra matcher och två insläppta mål senare känns det som att vi har fått åtminstone fyra glädjande besked:

* Mikael Mårtensson håller. Den åldrade lagkaptenen ser minst lika stark ut som vid den här tiden i fjol.

* Renato Rodrigues håller. Senast agerade han med stor pondus och plockade ned en av seriens bästa anfallare.

* Eirik Lamöy håller. Norrmannen värvades som mittfältare men har sett allra vassast ut som vänsterback.

* Tobias Larsson håller. Gjorde sin första superettanmatch i lördags men uppträdde som om han varit med 99 gånger tidigare, enligt Torbjörn Karlgren.

Lägg till en kanonmålvakt i Sebastian Karlsson, en Stefan Larsson som fortsätter att imponera, en Emil Johansson som bara kommer att bli bättre och tre stabila balansspelare. Finns det någon klubb i superettan som kan matcha den defensiven? Bohusläningens reporter Håkan Sävendahl låter tveksam efter lördagsmatchen:

"Det var länge sedan Ljungskile skapade så lite på hemmaplan. Cedomir Zarkovic och Dorde Uzelac ick (sic) iväg varsitt skott från långt håll, men målvakten Sebastian Karlsson klarade enkelt. Det var allt. Målfarlige Jörgen Wålemark togs effektivt bort av Degerfors mittbackar. Han skapade absolut ingenting."

07 maj 2006

Ljungskile-DIF 0-0

1-1, 1-0, 1-1 och 0-0. DIF fortsätter att hålla tätt bakåt och vara uddlöst framåt. Längre fram under säsongen kanske det kommer att kännas annorlunda, men just nu ser jag ingen som helst anledning att klaga. En poäng borta mot ett Ljungskile som kommer från tre raka segrar är förstås mer än godkänt.

05 maj 2006

Högerbackspositionen

Anders Sulisalo vill förklara för fansen varför han lämnar DIF. Det är värt beröm. Ändå kvarstår det fortfarande många frågetecken. Det viktigaste i en sådan här situation måste vara att spelaren och klubbledningen pratar med varandra så att ledningen är förberedd på vad som kan hända. Uppenbarligen har den kommunikationen inte fungerat som den ska. Vilken av parterna som bär störst skuld för det är förstås omöjligt för oss utomstående att veta.

Enligt Kenneth Jansson är det inte aktuellt att värva någon ersättare för Anders Sulisalo. Trots kittlar det lite att läsa om Joseph Nguijols besök i Värmland. Den förre Geflespelaren letar efter en ny klubb, kan spela högerback - och pratar franska.

03 maj 2006

Sulisalo till USA

Anders Sulisalo inledde skakigt i fjol men har blivit bättre och bättre sedan dess. Nu har han fått en möjlighet att plugga och spela fotboll i USA. Jag har full förståelse för att han vill ta den chansen. Däremot surnar jag till ordentligt när det sker under de här omständigheterna. Genom åren har många spelare fått skit för att de lämnat DIF mellan två säsonger. Om det som Nisse Jansson säger om de senaste månadernas signaler från Anders Sulisalo är sant så är det här ett betydligt större svek. Den här gången har DIF inte ens fått chansen att hitta en likvärdig ersättare.

Frågan nu är vem som ska spela högerback mot Ljungskile på lördag. Tobias Larsson och Henrik Berger är de två namn som nämns oftast i spekulationerna. Ett tredje alternativ är Tobias Hedberg. När försäsongen inleddes var det uppenbart att Tony Gustavsson var inställd på att spela in honom på den positionen.

02 maj 2006

DIF-Åtvidaberg 1-1

Efter ett baklängesmål i den 95:e minuten är det lätt att känna att sådant här alltid drabbar DIF. Det stämmer inte. Ta bara matchen mot Åtvidaberg i höstas. Den gången gick övertidsfrisparken i ribban, rakt ned och ut. DIF kunde hålla undan och få med sig tre oerhört viktiga poäng. Den här gången blir det mål vid en i stort sett identisk situation. Klyschan om att turen tenderar att jämna ut sig stämmer faktiskt ganska bra.

En tröst? Naturligtvis inte. Själv slängde jag pennan i golvet så att plastflisorna flög när beskedet om Åtvidabergs kvitteringsmål dök upp på skärmen. Så var det med den självdisciplinen.

Självdisciplin

Om en dryg timme är det avspark på Stora Valla. Själv sitter jag ensam på jobbet och förväntas skriva artiklar - vid en uppkopplad dator. Sådana här kvällar prövas självdisciplinen.

01 maj 2006

Ödesmatch för Kabous

Abder Kabous är tillbaka i truppen inför mötet med Åtvidaberg i morgon. Eftersom Tobias Larsson och Tobias Hedberg saknas och Eirik Lamöy lär få gå ned som vänsterback talar det mesta för att han kommer att få spela. Det kanske är dumt att överdriva betydelsen, men jag kan inte låta bli att känna att det här blir något av en ödesmatch. Om Abder Kabous misslyckas och får publiken emot sig finns risken att han verkligen börjar misströsta och känna att han har gjort sitt i DIF. Skulle han däremot lyckas kan det bli början på något riktigt bra. Jag håller tummarna.