30 september 2006

Solberg förlänger

Tobias Solberg har skrivit under ett nytt treårskontrakt med DIF. Bra för de kommande säsongerna - och för morgondagen. Att en av dem som varit med längst visar att han tror på laget i det här utsatta läget borde kunna fungera som en positiv injektion.

Inför Jönköpings Södra-DIF

Det har smusslats mycket med startelvorna hittills under säsongen. Inget är officiellt den här gången heller, men de lokala sportjournalisterna och andra som har sett träningarna under veckan verkar vara helt överens om hur DIF kommer att spela. Mano Garcia går in från start, Andreas Drugge flyttas bakåt i planen och Tobias Solberg och Eirik Lamöy tar hand om var sin kant. Jag har egentligen inga invändningar. Det enda riktiga frågetecknet är Mikael Mårtensson. Klarar han rollen som högerback? Kan han prestera på topp efter sin skada? Om svaren på de frågorna är ja ska DIF kunna besegra Jönköpings Södra.

Min startelva:
S. Karlsson
M. Mårtensson - R. Rodrigues - S. Larsson - E. Johansson
J. Lindskog - A. Drugge
T. Solberg - M. Garcia - E. Lamöy
S. Hasani
Bänken:
J. Bohlin
T. Hedberg
M. Nilsson
J. Bergman
T. J Larsson

Falsk matematik

Känslan av att det här kan sluta i katastrof har växt sig starkare under hela hösten. Samtidigt gäller det att hålla huvudet kallt. Karlskoga-Kurirens Larsåke Grahn Wåhlén har tänkt till och kommit fram till att risken för nedflyttning är hela 65 procent. Det tror jag inte ett dugg på. Att räkna procent på det sättet är alltid vanskligt, men eftersom någon annan har börjat gör jag det också.

När fyra omgångar återstår ligger DIF ovanför strecket. Två av lagen nedanför (Åtvidaberg och Väsby) har minst lika svåra matcher kvar och minst lika dålig form. Risken för att DIF hamnar på kvalplats borde inte vara större än 40 procent. Skulle det ändå gå så illa väntar två matcher mot ett lag från en lägre division. Kvalmatcher är alltid ovissa, men DIF har bättre spelare som är vana vid ett högre tempo. Risken för att förlora där borde inte heller vara större än 40 procent. Köper man resonemanget så långt är det bara att multiplicera. Risken för att DIF spelar i division 1 nästa säsong är inte är större än 16 procent.

28 september 2006

Riksväg 47 Blues?

Tidigt i somras fick jag tillgång till mitt livs första egna bil. Redan då prickade jag för den 1 oktober i den mentala almanackan. Jönköpings Södra borta. 14 mil hemifrån. Dyrt och krångligt för den som är hänvisad till buss eller tåg, men ganska överkomligt om man kan köra själv. Dit skulle jag. Till saken hör att jag såg fram emot en riktigt behaglig resa. Med fyra omgångar kvar skulle DIF ha säkrat kontraktet. Så kändes det i mitten av juni.

Drygt tre månader senare är läget radikalt annorlunda. Plötsligt har Jönköpings Södra blivit ett lag som DIF nog måste ta sig förbi för att undvika kvalspel. Därför är det helt nödvändigt med tre poäng på söndag. Den trevliga bilturen på riksväg 47 har förvandlats till en potentiell skräckfärd.

27 september 2006

Tabelläget

Med fyra omgångar kvar återfinns åtta lag inom fem poäng i superettan. Två av dem kommer att få kvala för att hänga kvar. Här är utgångsläget inför säsongsavslutningen:

7. Falkenberg (34 poäng, 36-34 i målskillnad)

Fem senaste:
Örebro (h) 2-0
Brommapojkarna (b) 0-2
Norrköping (h) 2-0
Qviding (b) 2-2
Trelleborg (h) 2-2

Återstår:
Assyriska (b)
Jönköpings Södra (h)
Landskrona (b)
Mjällby (h)

Kommentar: Falkenberg ser stabilt ut och har relativt enkla lag kvar. Kommer säkert att spela i superettan nästa år också.

8. Mjällby (34 poäng, 40-42 i målskillnad)

Fem senaste:
Trelleborg (h) 0-0
Assyriska (b) 1-1
Jönköpings Södra (h) 4-0
Landskrona (b) 3-2
Väsby (h) 2-0

Återstår:
Sundsvall (h)
Umeå (b)
DIF (h)
Falkenberg (b)

Kommentar: Mjällby har vaknat till liv, precis som förra hösten. Ännu ett lag som bör klara kontraktet utan större problem.

9. Assyriska (34 poäng, 29-34 i målskillnad)

Fem senaste:
Landskrona (b) 1-4
Mjällby (h) 1-1
Sundsvall (b) 1-1
Umeå (h) 2-0
DIF (b) 2-1

Återstår:
Falkenberg (h)
Åtvidaberg (b)
Ljungskile (h)
Örebro (b)

Kommentar: Assyriska är på gång igen resultatmässigt, men spelet på Stora Valla imponerade inte. Kan fortfarande få det kämpigt.

10. Jönköpings Södra (32 poäng, 31-51 i målskillnad)

Fem senaste:
Väsby (h) 2-2
Landskrona (h) 0-7
Mjällby (b) 0-4
Sundsvall (h) 1-3
Umeå (b) 2-1

Återstår:
DIF (h)
Falkenberg (b)
Åtvidaberg (h)
Ljungskile (b)

Kommentar: Formen är dålig och målskillnaden bedrövlig. Om Jönköpings Södra förlorar på söndag ser det tufft ut.

11. DIF (31 poäng, 33-33 i målskillnad)

Fem senaste:
Brommapojkarna (h) 2-3
Norrköping (b) 0-2
Qviding (h) 3-1
Trelleborg (b) 0-1
Assyriska (h) 1-2

Återstår:
Jönköpings Södra (b)
Landskrona (h)
Mjällby (b)
Sundsvall (h)

Kommentar: Ytterligare ett lag med dålig form. Utan en seger på söndag lär det bli svårt att undvika en kvalplats.

12. Sundsvall (31 poäng, 29-29 i målskillnad)

Fem senaste:
Qviding (h) 2-1
Trelleborg (b) 1-2
Assyriska (h) 1-1
Jönköpings Södra (b) 3-1
Landskrona (h) 2-0

Återstår:
Mjällby (b)
Väsby (h)
Umeå (h)
DIF (b)

Kommentar: Sundsvall är på uppgång efter den katastrofala våren. Har kapacitet att klättra ganska många placeringar.

---

13. Åtvidaberg (31 poäng, 35-38 i målskillnad)

Fem senaste:
Ljungskile (h) 0-1
Örebro (b) 1-1
Brommapojkarna (h) 2-4
Norrköping (b) 1-4
Qviding (h) 0-1

Återstår:
Trelleborg (b)
Assyriska (h)
Jönköpings Södra (b)
Landskrona (h)

Kommentar: Riktigt dåliga resultat i de fem senaste matcherna. Åtvidaberg måste rycka upp sig ordentligt för att inte få kvala.

14. Väsby (29 poäng, 30-36 i målskillnad)

Fem senaste:
Jönköpings Södra (b) 2-2
Ljungskile (h) 2-3
Landskrona (b) 0-0
Örebro (h) 0-0
Mjällby (b) 0-2

Återstår:
Brommapojkarna (h)
Sundsvall (b)
Norrköping (h)
Umeå (b)

Kommentar: Har ett par poäng upp och ett tufft återstående program. Väsby kan vara avhängt inför sista matchen mot Umeå.

25 september 2006

Landskrona

Först norpade de Sebastian Karlsson. Sedan gav de bort tre poäng till Sundsvall. Landskrona är inte mitt favoritlag just nu.

Lamöy som högerback?

Henrik Berger var riktigt bra som högerback mot Assyriska. Lagen om alltings jävlighet gör givetvis att han drar på sig en varning och är avstängd i nästa match. Får Mikael Thuresson en ny chans mot Jönköpings Södra? Jag hoppas inte det. Ett alternativ som har kommit bort i diskussionerna är Eirik Lamöy. Att han klarar de defensiva uppgifterna visade han när han vikarierade för Emil Johansson i våras. Dessutom startade han faktiskt cupmatchen mot Helsingborg som högerback. Självklart passar han mycket bättre till vänster på mittfältet, men av de lösningar som går att hitta just nu kanske det här vore den minst dåliga.

24 september 2006

Garcia från start?

Ljuset i gårdagsmörkret var att Mano Garcia gjorde sitt första riktiga mål för DIF. Skönast var nästan att se hans agerande efteråt. För en anfallare som inte levt upp till de högt ställda förväntningarna måste det ha varit en oerhörd lättnad att äntligen få spräcka nollan. Mano Garcia struntade i att fira. Han hämtade bollen ur nätet, sprang över halva planen och placerade den resolut på mittpunkten. Så agerar en lagspelare.

Att det var just Mano Garcia som hittade rätt var ingen slump. DIF var som bäst under den korta period som han, Shpetim Hasani, Eirik Lamöy och Andreas Drugge fick chansen att bygga upp anfallen tillsammans. Förhoppningsvis drar Tony Gustavsson rätt slutsatser och låter alla fyra starta mot Jönköpings Södra. Risken att en sådan startuppställning tappar i defensiven är förstås uppenbar. Samtidigt finns det inte så mycket kvar att slå vakt om. DIF har fortfarande inte hållit nollan sedan den 17 juni.

23 september 2006

DIF-Assyriska 1-2

Det värsta med dagens match var att Assyriska inte var bra. Alls. Tidigare har det gått att skylla förlusterna på att motståndarna tillhört toppen av superettan. Den här gången bjöd DIF på två mål mot ett (annat) av seriens formsvagaste lag. Sedan klarade spelarna inte att jobba i kapp. Hade det här varit i våras hade jag förmodligen skrivit att delar av andra halvlek är något att ta med sig inför fortsättningen. Problemet nu är att det inte räcker. DIF behöver poäng. Nu måste de komma mot Jönköpings Södra.

Inför DIF-Assyriska

Dags för måstematch mot Assyriska. DIF bör vinna och får absolut inte förlora. Det innebär att det bästa laget måste spela. Jag förstår dem som vill skicka upp Sebastian Karlsson på läktaren, men i det här utsatta läget behövs både han och Stefan Larsson på planen. Dessutom hoppas jag att Tony Gustavsson ger Andreas Drugge och Eirik Lamöy chansen från start.

Min startelva:
S. Karlsson
H. Berger - R. Rodrigues - S. Larsson - E. Johansson
J. Lindskog - T. Hedberg
T. Solberg - A. Drugge - E. Lamöy
S. Hasani
Bänken:
J. Bohlin
M. Thuresson
J. Bergman
M. Garcia
T. J Larsson

22 september 2006

Mer om Sebastian

En aspekt av Sebastian Karlssons agerande kommer att bli särskilt svår att smälta. Inför nästa säsong har klubbledningen förklarat att DIF ska vara med och nosa på toppstriden. Samtidigt sägs det att allsvenskan ska utökas med två lag till 2008. Det bör innebära att DIF har ambitionen att vara med och slåss om en av de nya platserna. Genom att skriva på för Landskrona har Sebastian Karlsson gjort klart att han inte tror på den satsningen. Det är ingen rolig signal att skicka till de övriga spelarna i truppen.

Sebastian till Landskrona

Sebastian Karlsson till Landskrona? Jag tog inte ryktet på allvar när det först dök upp för några veckor sedan. Uppenbarligen var det ett misstag. Kanske är det för att det är natt och jag är trött och besviken, men jag förstår inte hur han tänker. Just nu finns det ingenting som talar för att Landskrona spelar i allsvenskan nästa säsong. Om inte DIF rasar fullständigt kommer båda lagen att starta på noll poäng i superettan. Landskrona siktar förstås uppåt, men det gör DIF också. Varför byta? Är det pengarna?

Tony Gustavsson måste börja fundera på vem som ska vakta målet när DIF möter Landskrona om drygt två veckor. För Lennart Vestervall gäller det att svälja bitterheten och inleda jakten på en ersättare. Kanon har redan lanserat Örebros Simon Nurme som den hetaste kandidaten. Personligen hoppas jag att det bara är spekulationer. DIF behöver ett starkare namn än så.

21 september 2006

Trelleborg-DIF 1-0

Förluster är alltid tunga, men Trelleborg borta är inte en match som DIF ska vinna. Det är under de närmaste veckorna det avgörs. Två poäng ned till kvalstrecket. Assyriska hemma. Jönköpings Södra borta. Landskrona hemma. Mjällby borta. Sundsvall hemma. The horror ... The horror ...

20 september 2006

Inför Trelleborg-DIF

Fredrik Persson i Trelleborg har släppt in sju mål på hela säsongen. Sebastian Karlsson har inte hållit nollan sedan den 17 juni. Att DIF skulle vinna i morgon känns som en utopi. Jag hoppas framför allt att laget kan hitta tillbaka till den defensiva disciplin som präglade spelet före sommaruppehållet. En poäng finns inom räckhåll och skulle betyda mycket för fortsättningen. Sedan går det förstås alltid att drömma. Om DIF håller oavgjort länge kanske Trelleborg flyttar upp laget och ger Shpetim Hasani och Eirik Lamöy möjlighet att kontra ... Chansen finns.

Min startelva:
S. Karlsson
M. Thuresson - R. Rodrigues - S. Larsson - E. Johansson
J. Lindskog - T. Hedberg
H. Berger - A. Drugge - E. Lamöy
S. Hasani
Bänken:
J. Bohlin
T. Sohlberg
J. Bergman
M. Garcia
T. J Larsson

18 september 2006

Motgångar

Det här är det skedet av säsongen när de andra matcherna plötsligt blir så oerhört viktiga. Ur det perspektivet är omgång 25 redan en riktig rysare. Sundsvall, Assyriska och Mjällby tog tre poäng var och närmar sig bakifrån. Dessutom skänkte Örebro bort en poäng till Väsby. Det är bara att hoppas på en jätteskräll på onsdag.

15 september 2006

Vänsterflanken

Emil Johansson har fått välförtjänt beröm för sin insats mot Qviding i lördags. Själv skulle jag vilja lyfta fram Eirik Lamöy. När han satte fart framåt i första halvlek såg man vad det var Tony Gustavsson föll för på Cypern. Under de matcher som jag har sett honom i tidigare har han inte riktigt varit vän med bollen, men nu visade han att han faktiskt har riktigt fin känsla i fötterna.

Emil Johansson och Eirik Lamöy har haft sjukdoms- och skadeproblem under den här säsongen. Båda är unga och har kontrakt över nästa år. Om de fortsätter att utvecklas som fotbollsspelare kommer DIF att få en grym vänsterflank.

13 september 2006

Kabous avstängning

Tony Gustavsson har stängt av Abder Kabous från matchspel med DIF. Det är förstås det enda rätta. För en månad sedan hade det känts som ett tungt avbräck, men nu finns det faktiskt gott om mittfältsalternativ i truppen. Därför ligger bollen helt hos Abder Kabous. Om han ber om ursäkt och går med på att sätta sig på bänken hoppas jag att de övriga spelarna i truppen är storsinta nog att välkomna honom tillbaka. Står han fast vid sin tidigare inställning klarar sig DIF däremot bra utan honom.

12 september 2006

Töreboda/Mariestad-DIF 1-5

Mano Garcia var offensiv mittfältare i kvällens träningsmatch. Samtidigt gick Andreas Drugge ned som balansspelare. Båda lär ha skött sig riktigt bra. Höstspurten påverkas knappast, men det öppnar intressanta möjligheter inför nästa säsong.

10 september 2006

DIF-Qviding 3-1

Förre förbundskaptenen Lars "Laban" Arnesson lär ha räknat ut att det i genomsnitt blir mål på 1 hörna av 84. Det är tur att DIF är effektivare än så. När Shpetim Hasani nickade in 2-1 tappade bortaspelarna orken eller lusten, men under den första timmen i går var det Qviding som förde matchen. DIF lyckades inte spela sig fram till en enda riktig målchans. Emil Johanssons och Henrik Bergers precision från hörnflaggorna räddade laget från en verklig krissituation. De tre poängen förbättrar utgångsläget, men spelet måste fortfarande upp minst en nivå inför fortsättningen.

08 september 2006

Abder Kabous

Abder Kabous är i blåsväder igen. Den här gången verkar läget vara värre än inför seriestarten. Jag har försvarat honom tidigare och tycker fortfarande att mycket av kritiken har varit orättvis, men det här går förstås inte att acceptera. Vad säger de övriga spelarna i truppen om en lagkamrat som vägrar att sitta på bänken? Jag gissar att de inte är särskilt glada. Tony Gustavsson, Andreas Petersson och Nisse Jansson måste verkligen visa psykologisk fingertoppskänsla under de närmaste dagarna. Annars misstänker jag att Abder Kabous har gjort sin sista match för DIF.

Inför DIF-Qviding

Jumbon Qviding hemma på Stora valla. En mumsbit, förstås? Knappast. Det stora favoritskapet och karaktären av måstematch är fullt tillräckligt för att ångesten ska komma krypande. Vi som såg Qvidings kvicka anfallare skoja med Henrik Berger och Renato Rodrigues på Torpavallen i våras har ännu större anledning att känna oss oroliga. Det här kan bli en riktigt jobbig match.

När jag skriver det här är det fortfarande oklart vilka spelare Tony Gustavsson tar med i truppen. Jag chansar och gör en egen uppställning enligt beprövade 4-5-1. Den här gången får Andreas Drugge och Eirik Lamöy chansen från start.

Min startelva:
S. Karlsson
H. Berger - R. Rodrigues - S. Larsson - E. Johansson
J. Lindskog - T. Hedberg
T. J Larsson - A. Drugge - E. Lamöy
S. Hasani
Bänken:
J. Bohlin
M. Thuresson
A. Kabous
J. Bergman
M. Garcia

06 september 2006

Historia

Hösten 1987 började jag i ettan på Gustavsbergsskolan i Kristinehamn. Jag minns att fröknarna luktade parfym och att min bästa kompis Görans mamma brukade smuggla till oss godis som vi åt bakom ett buskage på skolgården. Annars är det dunkelt. Minnesbilder finns det gott om, men jag har svårt att komma ihåg exakt vad som hände då. Det var ju så oändligt länge sedan.

Samma höst som jag och Göran snaskade Lakrisal debuterade Henrik Berger för DIF. 19 år och 369 matcher senare är han historisk. Nu siktar han in sig på att spela ytterligare minst en säsong. Fullständigt osannolikt och fullständigt fantastiskt.

04 september 2006

Norrköping-DIF 2-0

Jag är trött på hedersamma förluster. Jag är trött på dålig höstform. Jag är trött på spelare som tröttnar och backar hem. Jag är trött på att det blir stirrigt i försvaret. Jag är definitivt trött på insläppta mål i slutminuterna. Det tar emot att skriva det, men i kväll är jag faktiskt trött på det mesta som har med DIF att göra.

Inför Norrköping-DIF

Sedan avancemanget till superettan har DIF mött de nuvarande 15 motståndarna mellan en och fyra gånger. Faktum är att laget har tagit poäng mot alla - utom Norrköping. Det är dags att ändra på det i kväll. Trots det tuffa motståndet är utgångsläget faktiskt ganska bra. Norrköping har ett par offensiva nyckelspelare borta samtidigt som DIF har förstärkt med Shpetim Hasani. Dessutom verkar det som att Jonas Lindskog är aktuell för spel från start. Jag hoppas att han och Tobias Hedberg kan täta defensiven samtidigt som Tobias J Larsson, Abder Kabous och Tobias Solberg får chansen längre fram. Eirik Lamöy och Jonas Bergman kan komma in när Norrköpings backar börjar bli trötta.

Min startelva:
S. Karlsson
H. Berger - R. Rodrigues - S. Larsson - E. Johansson
J. Lindskog - T. Hedberg
T. J Larsson - A. Kabous - T. Solberg
S. Hasani
Bänken:
J. Bohlin
M. Thuresson
E. Lamöy
A. Drugge
J. Bergman

En dröm

Innan jag vaknade i morse intervjuade jag Tony Gustavsson. Han, jag och Malin Fransson från Dagens Nyheter satt vid köksbordet i hans hem i en gigantisk industrilokal. Jag frågade om han kunde garantera att DIF skulle undvika nedflyttningsstriden nu när klubben värvat Shpetim Hasani. Det kunde han. Han blev besviken när jag sade att jag nog bara skulle skriva något kort och bad om att få läsa det innan publicering. Sedan var jag tvungen att rusa. Jag behövde få fram ett snabbt meddelande till min lillebror som jag hade lovat att hämta med bilen i Havanna. Problemet var att Castro hade dött och regimen infört utegångsförbud.

03 september 2006

Stackars

Det blir jättespännande att se vad Shpetim Hasani kan åstadkomma i morgon. Samtidigt tycker jag synd om Tobias J Larsson. När förra säsongen startade hånades han för sin oförmåga att avsluta. Efter att ha tagit psykologhjälp gjorde han plötsligt mål i tre raka matcher i juni och juli. Klubbledningen svarade med att låna in Shpetim Hasani. Tobias J Larsson vann den interna skytteligan men tvekade länge innan han skrev på ett nytt kontrakt inför det här året. Mycket riktigt hamnade han på bänken när DIF värvades Daniel Mendes. Brasse nummer ett tog anfallsplatsen i startelvan, gjorde succé - och försvann till AIK. Dags för Tobias J Larsson igen. Han gick in från start mot Väsby och gjorde lagets enda mål i matchen. Vad gjorde klubbledningen? Värvade Mano Garcia. Brasse nummer två floppade samtidigt som Tobias J Larsson fortsatte att svara för pigga inhopp. Mot Brommapojkarna senast gjorde han mål och bidrog till att ändra matchbilden. Nu trodde de flesta av oss att han äntligen skulle få en ordentlig chans. Då kom beskedet om Shpetim Hasani.

Jag har förståelse för om Tobias J Larsson tappar sugen och känner att han inte har ledningens förtroende. Samtidigt hoppas jag att han orkar fortsätta kämpa. Han är fortfarande en spelare som kan tillföra mycket under hösten och de kommande åren.