29 januari 2007

Abder Kabous 2

Har DIF gjort några fel i ärendet Abder Kabous? Värvningen var förstås ett misstag från början, men jag har svårt att vara särskilt upprörd över att klubben bestämde sig för att ge en dokumenterad strulputte en andra chans. Däremot finns det anledning att ifrågasätta vad som har hänt under de senaste månaderna. "De hade kunnat säga det här till mig efter säsongen. Då hade jag haft massor av tid att hitta en ny klubb. Nu har jag fem dagar på mig, det är omöjligt", säger Abder Kabous till Karlskoga-Kuriren. Där - men bara där - är jag beredd att ge honom rätt. Det kan förstås ha inträffat någon ny incident som gjort situationen ohållbar, men handlar det bara om ett allmänt missnöje med hans attityd borde det här beskedet ha kommit för länge sedan. Nu talar allt för att DIF får stå för hans lön åtminstone fram till sommaren.

Abder Kabous 1

För drygt ett år sedan talade Abder Kabous ut om sin tid i Norrköping. Han kallade tränaren för amatör och hävdade bestämt att han själv inte hade någon skuld i den uppkomna konflikten. Jag ville väldigt gärna tro på honom - då. När han säger nästan exakt samma saker om sin nya klubb gör jag det förstås inte. Abder Kabous hade säkert kunnat göra några riktigt bra matcher för DIF i år också. Samtidigt känns det som att han hade förstört mer än han hade tillfört. Beslutet att låta honom lämna truppen med omedelbar verkan var nog nödvändigt.

25 januari 2007

Bredare trupp

Tobias Hedberg ser ut att bli kvar i DIF, enligt rapporter i dag. Om det stämmer måste klubben ha tänkt om när det gäller antalet spelare i truppen. Det var nog det enda rätta.

Starkt jobbat, DIF

Det brukar vara svårt att greppa spelet bakom kulisserna under silly season. Därför är den här artikeln i Värmlands Folkblad högintressant. Uppenbarligen var det varken klubbkänsla eller hemlängtan som fick Markus Karlsson att välja DIF. Avgörande blev att klubben fixade en plats som trainee hos företagaren och styrelseledamoten Matti Huhtakangas. Jag tycker nog att det var betydligt charmigare när spelarna fick jobb på järnverket, men det här funkar förstås också. Starkt jobbat, Andreas Andersson.

23 januari 2007

Klart med Karlsson

Tordyvelns källor var rätt ute. Markus Karlsson har skrivit på för tre år och verkar vara helt inställd på att avsluta karriären i DIF. Nu får Mark Selmer en etablerad spelare som kan användas i två olika positioner på vänsterkanten. Det behövdes.

Frågetecknet som kvarstår är förstås om Markus Karlsson kommer att konkurrera med eller ersätta Emil Johansson. Själv hävdar Emil Johansson att han inte har hört något från Hammarby, men jag väntar med att ropa hej. Det är (alldeles för) långt kvar tills det svenska transferfönstret stänger i slutet av mars.

22 januari 2007

Nytändning

Är truppen inför nästa säsong spikad eller inte? Min medbloggare Tordyveln hävdar att Marcus Karlsson faktiskt verkar vara på ingång till DIF. Sant eller ej - det är sådana rykten vi behöver för att orka genom de sista tunga veckorna innan träningsmatcherna.

17 januari 2007

De bortglömda spelarna

Darko Vukasinovic, Vladimir Rankic, Cassio och Adriano. Hur många har hört något av de namnen nämnas under de senaste månaderna? Nästa gång någon från DIF säger att en provspelare kan bli aktuell längre fram ska vi nog ta det med en nypa salt.

16 januari 2007

Tisdagsnoja

För några månader sedan förklarade Tommy Söderberg att Ola Toivonen skulle få svårt att försvara sin plats i U21-landslaget om han spelade i superettan. Under förra veckan hade tränarna enskilda samtal med spelarna när samma landslag samlades på Bosön. Tänk om de sade något liknande till Emil Johansson?

14 januari 2007

Premiärelvan # 1

Mark Selmer har gjort klart att DIF kommer att testa spel med en ensam balansspelare under inledningen av försäsongen. Därför är det 4-4-2 som gäller i min första premiärelva. Den här gången finns fyra av fem nyförvärv med på planen.

Målvakt: Simon Nurme
Inte given, men med tanke på att Simon Nurme har värvats för att ersätta Sebastian Karlsson bör han bli förstavalet från start.

Högerback: Kalle Norrbin
Oprövad men den enda renodlade högerbacken i truppen. Bör kunna ta en ordinarie plats.

Mittback: Fredrik Holmberg
Det blir tuff konkurrens om platserna i mittförsvaret den här säsongen. Tills vidare antar jag att det mest meriterade av de fem nyförvärven kniper en av dem.

Mittback: Magnus Tappert
Ung och ambitiös back som har gått till DIF för att få speltid. Förhoppningsvis är han tillräckligt bra för att platsa i startelvan.

Vänsterback: Emil Johansson
Given - om han blir kvar i laget.

Högermittfältare: Jonas Bergman
Avslutade fjolårssäsongen starkt. Jonas Bergman bör vara förstavalet till höger på mittfältet.

Central mittfältare: Jonas Lindskog
Får ta huvudansvaret för det defensiva arbetet på mittfältet. Lagets kanske viktigaste spelare.

Central mittfältare: Andreas Drugge
Med en hel försäsong i benen bör Andreas Drugge kunna bli ännu bättre än i fjol. Snudd på given i startelvan.

Vänstermittfältare: Tobias Solberg
Känns som det bästa valet till vänster just nu, trots att han egentligen inte är någon kantspringare.

Anfallare: Mano Garcia
Spelade upp sig under hösten och tillhörde lagets bästa i de avslutande matcherna. Kan bli ännu bättre den här säsongen.

Anfallare: Shpetim Hasani
Går mot sin första hela säsong för DIF. Årets skyttekung?


Avbytare:
Jonas Bohlin
Renato Rodrigues
Henrik Berger
Abder Kabous
Tobias Larsson

Supertipset # 1

Om drygt tre månader spelar DIF årets första match i superettan. Precis som förra året har jag tänkt att fördriva tiden fram till dess genom att tippa serien och ta ut en möjlig startelva med jämna mellanrum. Så här tidigt på året är det förstås svårt att ranka lagen, men det blir i alla fall ett första försök baserat på förra säsongen och hur klubbarna har agerat under silly season.

Ranking:

1. Norrköping
Jag tippade Norrköping i topp förra året också. Laget svek då men ser något vassare ut i år. Mikael Blomberg och Magnus Samuelsson är två riktigt tunga nyförvärv. Det största frågetecknet finns på målvaktssidan. Håller Nuredin Bakiu?

2. Öster
Lagen som kommer direkt från allsvenskan brukar få det svårt, men Öster har spelat i superettan nyligen och bör veta vad som väntar. Dessutom ser klubben ut att få behålla nästan alla sina nyckelspelare. Det ska räcka till en topplacering.

3. Ljungskile
Inledde fjolåret dåligt men spelade upp sig efter ett tränarbyte. Klubben har värvat smart och köpt loss Martin Smedberg från Göteborg. Här tror jag att vi hittar årets stora skräll.
---
4. Landskrona
Har en namnkunnig trupp och får seriens kanske bäste målvakt i Sebastian Karlsson. Trots det har jag en känsla av att Landskorna snubblar på mållinjen igen. Harmonin verkar saknas.

5. Sundsvall
Efter en tuff vår i fjol har Sundsvall anpassat sig till superettan. Kommer säkert att vara med i toppen, men det behövs nog ytterligare någon namnkunnig anfallare om laget ska nå ända fram.

6. Häcken
Har ett spelarmaterial för allsvenskan, men det hade Örebro och Landskrona också. Magkänslan säger att Häcken går mot ett tufft år. Orkar Teddy Lucic och de andra ladda om?

7. Mjällby
Under två säsongen har Mjällby inlett svagt för att klättra i tabellen under hösten. Om laget får till spelet i vår kan det räcka långt. Möjligen ända till den absoluta toppstriden.

8. Jönköpings Södra
Tomas Backman och Emil Backlund är två bra nyförvärv. Jönköpings Södra känns som ett stabilt mittenlag.

9. DIF
Svårbedömt efter efter den stora omsättningen i truppen. Om Simon Nurme och de nya försvarsspelarna håller kan det räcka långt. Om inte finns risk för att DIF dras in i bottenstriden.

10. Örgryte
Har fått in massor med miljoner för Ailton Almeida och Ola Toivonen, men än så länge lyser nyförvärven med sin frånvaro. Den nuvarande truppen ser väldigt tunn ut och räcker förmodligen inte särskilt långt ens i superettan.

11. Enköping
Satsar hårt med en ny tränarorganisation och flera namnkunniga nyförvärv. Esten Vitali Gussev känns vass. Enköping bör kunna hålla sig på tryggt avstånd från nedflyttningsplats.

12. Sirius
Sirius har förstärkt laget med Antou Jallow och Pierre Gallo. Känns som den näst starkaste nykomlingen.

13. Åtvidaberg
Har tappat ett par duktiga spelare till allsvenskan. Åtvidaberg klarade sig bättre än jag trodde förra säsongen, men det känns fortfarande som en klubb på nedgång.

14. Falkenberg
Inget lag i superettan kan tappa spelare som Stefan Rodevåg, David Elm och Emil Backlund utan att det märks. Falkenberg måste sätta sprätt på pengarna som klubben fick för Astrit Ajdarevic för att inte dras in i bottenstriden.
---
15. Bunkeflo
Bunkeflo har flera intressanta och erfarna spelare, men ett lag som ser Almir Buhic som en förstärkning ska förstås hamna en bit bakom DIF i tabellen. Det luktar bottenstrid.

16. Sylvia
Mikael Torin från Norrköping är det enda nyförvärvet så här långt. Det håller inte. Sylvia måste nog hitta på något radikalt för att undvika nedflyttning till division 1.

13 januari 2007

Grattis DIF!

Nu i kväll riktas många blickar mot födelsedagskalaset i Degerfors. Själv blev jag nyss uppringd av en journalist på Aftonbladet som ville veta om Svennis är med på festen. Så kan det gå när man har ett ovanligt efternamn och figurerar på officiella hemsidan.

Lasse Wirström på Nerikes Allehanda (som trots sitt svartvita perspektiv måste vara en av landets bästa sportkrönikörer) tillhör dem som uppmärksammar jubileet i dag. Sådana här trevliga texter bidrar förstås till att stärka myten kring hundraåringen.

Juniorerna

Tony Gustavsson gav Ola Toivonen och Emil Johansson chansen från början. Efter det var han inte lika pigg på att släppa fram yngre spelare från de egna leden. Mark Selmer kan bli tvungen att agera annorlunda. När spelarna i den redan från början tunna truppen börjar försvinna på grund av avstängningar och skador gäller det att det finns andra som är redo att ta klivet upp. Med tanke på det jag skrev i förrgår är det svårt att inte tänka på Christoffer Wiktorsson. Enligt rapporterna imponerade han som vänsterback i flera träningsmatcher under förra säsongen. Under den här får han nog vara beredd på att kastas in i hetluften.

11 januari 2007

Ännu mer om vänsterkanten

Egentligen är det inte avgörande vad som händer med Emil Johansson. Vänsterbacksplatsen kan bli ett stort problem under den kommande säsongen ändå. Trots den tunna truppen tycker jag att DIF har hyfsad täckning på de flesta platserna i laget. Henrik Berger är vare sig högerback eller defensiv balansspelare, men vi vet att han gå in och vikariera på båda positionerna. Så länge det handlar om enstaka matcher skulle det funka. Så är det inte med vänsterbacksplatsen. Vad händer om Emil Johansson eller hans eventuella ersättare blir avstängd eller skadad? Vem ska spela där då? Just nu hittar jag inga kandidater alls.

10 januari 2007

Filmklipp

Sugen på gåshud? Klicka här.

09 januari 2007

Mer om vänsterkanten

Özgur Yasar som det surrades om före jul har skrivit på för Syrianska. Det var nog lika bra. Om Emil Johansson försvinner behöver DIF en betydligt vassare förstärkning till vänsterflanken. Hemvändarvurmen har en tendens att bli överdriven, men i just det här fallet är det svårt att inte tänka på Marcus Karlsson.

Lika som bär

08 januari 2007

Emil till Bajen?

Tidigare i dag genomförde DIF årets första träning. Jag hade tänkt skriva något om att det i stort sett verkar klart vilka spelare Mark Selmer har att tillgå, men så poppade det otäcka ryktet om Emil Johansson och Hammarby upp igen. Tyvärr talar mycket för att det finns substans i uppgifterna. Ska DIF gå in i nästa säsong med en helt ny backlinje? Det låter snudd på vansinnigt. Samtidigt är det här förmodligen klubbens sista chans att få ordentligt betalt för Emil Johansson. Om han verligen vill prova på allsvenskan vore det nog inget bra drag att stoppa honom.

05 januari 2007

Omstart

Efter att ha vanhedrat DIF genom att hasa runt i Långbergets längdspår med en rödvit halsduk är jag tillbaka i civilisationen. Januari är ingen bra månad för en svensk fotbollsbloggare, men jag ska göra mitt bästa för att få fart på Skitiga Bullen igen. Om någon vecka börjar det till exempel bli dags att titta lita närmare på motståndarlagen och en tänkbar startelva.

01 januari 2007

Stiltje

Kombinationen julledighet och nyhetstorka har gjort att det inte har blivit särskilt många inlägg under den senaste veckan. Under de närmaste dagarna blir det inga alls. Jag åker på en liten skidresa och är tillbaka i den datoriserade världen lagom till trettonhelgen.