31 maj 2007

U21: Brommapojkarna-DIF 1-1

Utvecklingslaget fortsätter att överraska mot klubbarna från allsvenskan. Att en så oprövad elva bara släpper till ett mål när Brommapojkarna ställer upp med spelare som Joakim Runnemo, Tommy Lycén och Imad Chhadeh är imponerande. Fortsätter det så här borde det snart vara dags att ge någon av juniorerna chansen i superettan. Jag vet egentligen för lite om dem för att ha något konkret förslag, men George Kojadinovic känns som ett spännande namn. Han gjorde mål i går och verkar kunna spela både högerback och högermittfältare. På de positionerna är konkurrensen i förstauppställningen inte direkt mördande.

Tränarlösningen

Dubbel-Andreas fortsätter att ta ansvar för DIF åtminstone fram till sommaruppehållet. Det är förmodligen den bästa tänkbara lösningen just nu. Frågetecknet gäller fortfarande hur det påverkar det övriga arbetet inom klubben. Andreas Andersson har knappast suttit och rullat tummarna på kansliet under de senaste månaderna. Utan att ha särskilt bra koll på detaljerna så antar jag att han har jobbat med sådant som ansetts vara viktigt på lite längre sikt. Det kommer förstås att bli lidande nu.

29 maj 2007

Poängräkning

28, 22, 34, 27, 26, 28 och 19. Så många poäng har det krävts för att hålla två lag bakom sig under de sju säsonger som superettan har funnits. Eftersom årets serie inte verkar innehålla några riktiga stryklag (jag vägrar fortfarande att se DIF som ett sådant ...) kommer det säkert att krävas 27 eller 28 poäng för att klara kontraktet. För att nå dit måste DIF plocka lite drygt en poäng per match från och med nu. Med andra ord måste spelarna ta sig upp på samma nivå som laget har hållit sett över hela de två senaste säsongerna. Det kommer garanterat att bli stentufft.

28 maj 2007

DIF-Enköping 0-0

18-5 i avslut, 7-1 i skott på mål - och 0-0 i matchen. Det verkar som att inget vill sig för DIF den här våren. Rapporterna om att spelet börjar fungera är förstås positiva, men jag har väldigt svårt att känna någon glädje i kväll. Enköping är nykomling och gjorde sin sämsta match för säsongen, enligt managern Bosse Petersson. Sådana lag måste DIF börja vinna mot om det här ska gå vägen.

Inför DIF-Enköping

Mark Selmer har sagt att han förmodligen kommer att vara på Stora Valla i morgon. Jag har ingen möjlighet att ta mig dit, men jag hoppas att speakern uppmärksammar hans närvaro och att publiken belönar honom med en riktig varmt applåd. Det vore värdefullt, både som en snygg gest mot Mark Selmer själv och som en markering mot den eller dem som har tvingat bort honom.

När det gäller själva matchen är det bara att hoppas att de senaste dagarnas turbulens har påverkat spelarna på rätt sätt. Sylvia sprattlade till och vann stort i Jönköping tidigare i dag. Allt annat än tre poäng mot Enköping skulle kännas oerhört jobbigt.

Min startelva:
J. Bohlin
M. Tappert - R. Rodrigues - F. Holmberg - M. Karlsson
J. Bertilsson - H. Berger - A. Drugge - J. Bergman
M. Garcia - T. Larsson
Bänken:
S. Nurme, T. Hedberg, T. Solberg, S. Hasani, D. Doslic

27 maj 2007

Drömlottning

Äntligen har DIF lite flyt. Väsby borta i cupen är ingen skrattmatch, men med tanke på alternativen är det förstås en drömlottning. Nu finns alla möjligheter i världen till avancemang och en hemmamatch mot ett allsvenskt lag i kvartsfinalen.

Suad Gruda

Visst var det ironiskt att Suad Grudas övergång till DIF blev känd just den här veckan? Mittfältstalangen från Luleå valde Degerfors av sociala skäl. "Det var trevliga människor där och intresset för fotboll var stort", förklarade han för Norrbottens-Kuriren i torsdags. Bara några timmar senare kom beskedet att Mark Selmer skrämts bort från sitt arbete. Om de skyldiga inte åker fast tror jag att spelare som Suad Gruda väljer andra klubbar i framtiden.

26 maj 2007

U21: DIF-Enköping 2-2

Några dagar för sent tänkte jag skriva något om utvecklingslagets match mot Enköping. Brassarna som fick chansen den här gången verkar inte vara något för superettan, men jag tycker att DIF gör helt rätt som nobbar Rade Micic och riktar uppmärksamheten mot Sydamerika. Ärligt talat börjar det bli ganska många år sedan en spelare från forna Jugoslavien gjorde succé i en svensk klubb. Däremot går det fortfarande att få hit brassar av hög klass. Om DIF har planer på att förstärka truppen borde det vara en självklarhet att vända sig till Oliver Cabrera. Mannen som gav oss Daniel Mendes och Mano Garcia har säkert något intressant att erbjuda.

Andreas x 2

DIF löser den akuta tränarkrisen genom att låta Andreas Andersson dela ansvaret med Andreas Pettersson. På pappret ser det ut som en intressant kombination. Andreas Pettersson är den skolade fotbollsanalytikern medan Andreas Andersson har erfarenhet från flera storklubbar och vet vad som krävs av spelarna på planen. De borde komplettera varandra bra. Sedan återstår det förstås att se hur samarbetet fungerar i praktiken. Ett annat frågetecken gäller Andreas Anderssons arbetsuppgifter som klubbchef. Nu när det börjar bli uppenbart att DIF måste förstärka truppen är det förstås inte idealiskt att mannen som ska leta upp de rätta spelarna får ägna arbetstid åt något helt annat.

Comeback

Många rödvita har mått dåligt under de senaste veckorna. Vad är det som händer? Varför drabbar detta mig? Hur länge ska det pågå? För varje dag har ångesten vuxit sig starkare.

Allt det där är över nu. Den nyköpta datorn är på plats och min uppkoppling hemma fungerar som den ska igen. Från och med i dag kommer Skitiga Bullen att uppdateras som vanligt.

(Ja, jag skojar lite. Jag tror att det är viktigt att göra det, trots att det mesta som har med fotboll att göra känns nattsvart just nu.)

25 maj 2007

En mörk dag

Vi är många som har använt ordet kris om den usla säsongsinledningen med en poäng på sex omgångar. Allt sådant känns väldigt futtigt nu. Att Mark Selmer hotades och utsattes för ett attentat var tillräckligt illa. Att det går så långt att han känner sig tvungen att hoppa av är inget mindre än en katastrof. Alla vettiga människor tar avstånd från trakasserierna i kväll, men någonstans i trakterna av Degerfors finns det åtminstone en person som tänker något helt annat. "Det funkade." "Han avgick." Vad det kan få för konsekvenser vågar jag inte ens tänka på.

Mark Selmer kommer säkert inte tillbaka som huvudtränare, men för framtiden känns det ändå oerhört viktigt att det här klaras upp. Degerfors är ett litet samhälle. Jag är ganska övertygad om att det finns personer som verkligen värnar om DIF och som anar vem eller vilka som ligger bakom. Snälla, ring polisen! Klubben ni älskar kommer att lida stor skada om ni låter bli.

24 maj 2007

Mark avgår?

Om en dryg timme håller DIF presskonferens för att meddela något i tränarfrågan. Enligt Karlskoga-Kuriren har Mark Selmer valt att hoppa av efter att ha mottagit nya hot. Jag saknar ord.

22 maj 2007

Tre frågor

Paradoxalt nog verkar det uppmärksammade attentatet ha bidragit till att den skarpaste kritiken mot Mark Selmer har tystnat. Trots det tycker många fortfarande uppenbarligen att han bör sparkas. Jag respekterar deras åsikt, men innan jag kan ta dem på riktigt allvar skulle jag vilja veta deras svar på tre frågor:

1. Var ska DIF hitta en tillgänglig tränare som har tillräcklig kompetens och är villig att ta sig an ett jumbolag i superettan?

2. Exakt vad skulle denne person kunna göra med den befintliga truppen som Mark Selmer inte redan har gjort?

3. Var ska DIF spara eller hitta nya pengar för att kunna betala ut en extra heltidslön utan att äventyra elitlicensen?

21 maj 2007

Usch

Den 21 maj 2007 blev DIF en klubb förknippad med dödshot och sabotage. Bedrövligt. Det enda som känns bra just nu är att så många supportrar tar så tydligt avstånd i Vulkanernas gästbok.

Mjällby-DIF 5-0

Jag måste erkänna att jag har varit naiv. Trots alla motgångar har jag fortsatt att tänka att det här kommer att ordna sig. Snart vänder det. Snart händer någonting positivt som gör att spelarna fylls med lite självförtroende. Snart börjar DIF vinna.

Den där framtidstron försvann (för gott?) efter gårdagens massaker i Hällevik. Naturligtvis kommer det att trilla in en och annan poäng så småningom, men de blir nog inte särskilt många. 2007 års upplaga av DIF är ett bottenlag i superettan. Just nu finns det tyvärr ingenting som talar för något annat.

18 maj 2007

Inför Mjällby-DIF

Egentligen kan jag inte påstå att jag har några större förväntningar inför helgen. Mjällby borta är en tuff match även för ett DIF som är i bra slag. När statusen är som den är nu blir det förstås ännu jobbigare. Samtidigt kan mirakel inträffa. För drygt sju månader sedan åkte ett lika formsvagt DIF till Blekinge och fick allt att lossna. En repris på söndag vore inte dumt alls.

Min startelva:
J. Bohlin
K. Norrbin - T. Hedberg - F. Holmberg - M. Karlsson
J. Bertilsson - H. Berger - A. Drugge - J. Bergman
M. Garcia - T. Larsson
Bänken:
S. Nurme, M. Tappert, J. Lindskog, T. Solberg, S. Hasani

U21: DIF-Sirius 3-2

Intressantast med utvecklingslagets segermatch mot Sirius är nog att Magnus Tappert spelade 90 minuter som mittback. Jag hoppas fortfarande att han kommer att ta en ordinarie plats på den positionen. Tobias Hedberg och Renato Rodrigues kan vara bra i enskilda matcher, men om DIF ska lyfta på allvar känns det som att det är Magnus Tappert och Fredrik Holmberg som gäller.

16 maj 2007

DIF-Åtvidaberg 3-2

Det vore dumt att dra några långtgående slutsatser efter en tursam övertidsvinst mot Åtvidaberg, men ändå. Vad skönt med en seger. Vad skönt med tre mål framåt. Vad skönt med rapporter om pigga spelare och riktigt bra spel. Nu kan det bara gå uppåt.

15 maj 2007

Inför DIF-Åtvidaberg

Just nu skiter jag faktiskt i hur det går i cupen. Med tanke på hur katastrofalt säsongen har börjat känns det som att kvällens match bara handlar om en sak. Terapi. Efter alla motgångar behöver spelarna få känna att de kan besegra ett lag som de hade behövt vinna mot redan i torsdags. Annars tror jag att den kommande helgens resa ned till Blekinge blir fruktansvärt jobbig.

Min startelva:
J. Bohlin
K. Norrbin - T. Hedberg - M. Tappert - M. Karlsson
J. Bertilsson - A. Drugge - T. Solberg - J. Bergman
M. Garcia - T. Larsson
Bänken:
S. Nurme, R. Rodrigues, J. Lindskog, H. Berger, D. Doslic

10 maj 2007

DIF-Åtvidaberg 1-2

När ska den här mardrömmen ta slut?

09 maj 2007

Inför DIF-Åtvidaberg

Mötet med Åtvidaberg kommer att handla mycket om psykologi. Därför tycker jag att vi ska skippa snacket om ödesmatch. Det vore väldigt skönt om DIF kan vinna i morgon, men även om det skulle bli en ny förlust finns det 25 omgångar kvar. Spelarna har sett tillräckligt skärrade ut i sina två första framträdanden på Stora Valla. De behöver ingen ytterligare press på sig.

Min startelva:
J. Bohlin
M. Tappert - T. Hedberg - F. Holmberg - M. Karlsson
J. Bertilsson - J. Lindskog - T. Solberg - J. Bergman
A. Drugge - S. Hasani
Bänken:
S. Nurme, R. Rodrigues, K. Norrbin, T. Larsson, D. Doslic

08 maj 2007

Tvillingklubbarna

Torsdagens match blir intressant på mer än ett sätt. DIF och Åtvidaberg är två klassiska klubbar i svensk fotboll. Båda fyller 100 år i år, båda kommer från små bruksorter och båda har nått fantastiska framgångar med tanke på förutsättningarna. Många skulle nog också hävda att båda har sina verkliga glansdagar bakom sig. Likheterna slutar inte där. DIF och Åtvidaberg följdes åt i tabellen under hösten förra året och slutade på samma poäng. Den här säsongen har båda inlett lika knackigt. DIF har en poäng och 2-5 i målskillnad efter att ha spelat 1-2, 0-1, 1-1 och 0-1. Motsvarande facit för Åtvidaberg är en poäng och 0-1, 1-2, 0-0 och 0-1. Spooky - på mer än ett sätt.

06 maj 2007

Ljungskile-DIF 1-0

Tappa inte modet nu, DIF. Glöm dagens match och se framåt. Det återstår fortfarande 26 omgångar och 78 poäng att spela om.

Inför Ljungskile-DIF

Dagens seriematch är den första i år som jag inte kan se. Förhoppningsvis blir den ett trendbrott på mer än ett sätt. På pappret är Ljungskile borta säsongens hittills tuffaste utmaning, men det behöver inte betyda så mycket. Tidigare i veckan var Markus Karlsson inne på att det till och med kan vara bra. Den här gången behöver inte spelarna känna att de ska gå in och spela ut motståndarna. Nu handlar det bara om att kämpa. Kanske gör det att det inte knyter sig på samma sätt som tidigare.

Karaktären på matchen gör att jag gärna skulle vilja se både Henrik Berger och Jonas Lindskog från start i eftermiddag. På köpet får Mark Selmer ett par offensiva alternativ på bänken. Johan Bertilsson och Andreas Drugge kan bli en bra injektion om DIF blir tvingat att satsa framåt i den andra halvleken.

Min startelva:
J. Bohlin
M. Tappert - T. Hedberg - F. Holmberg - M. Karlsson
H. Berger - J. Lindskog - T. Solberg - J. Bergman
M. Garcia - S. Hasani
Bänken:
S. Nurme, R. Rodrigues, K. Norrbin, J. Bertilsson, A. Drugge

02 maj 2007

Under strecket

Ljungskiles trepoängare borta mot Jönköpings Södra i går innebär att DIF ligger under nedflyttningsstrecket. Om jag inte minns alldeles galet är det första gången det händer under åren i superettan. Med 27 matcher kvar att spela saknar det förstås praktisk betydelse, men visst känns det lite olustigt.