31 juli 2007

En dålig dag

Det hänger mycket på dagsformen. Inte på spelarnas, utan på min egen. Efter hemmasegern mot Sirius var jag glad och tänkte att DIF säkert reder ut det här till slut. Efter gårdagens förlust känns det precis tvärtom. Optimisterna säger att det "bara" handlar om att ha två lag bakom sig när serien är slut. Vilka lag då? Öster och Landskrona har underpresterat kraftigt hittills och kommer säkert att klättra. Sylvia spelar rätt så trevlig trevlig fotboll och verkar ha kommit i gång efter en dålig inledning. Bunkeflo och Enköping har redan så många poäng att de blir svåra att gå ikapp bara av den anledningen. Återstår Falkenberg och Jönköpings Södra. Det är två lag som ofta är dåliga, men som också har en förmåga att höja sig och plocka de där trepoängarna som behövs för att hänga kvar. Just nu har jag svårt att tro att DIF klarar att ta sig förbi båda. Förhoppningsvis känns det annorlunda redan i morgon.

30 juli 2007

Sirius-DIF 3-2

Jag är så förbannat trött på dessa billiga baklängesmål. DIF har visat att laget kan spela jämnt med toppklubbarna i superettan, men det spelar ingen roll om spelarna fortsätter att bjuda motståndarna på tvåmålsledningar. Kvällens match mot Sirius var något slags rekord, men faktum är att samma sak har hänt i tre av de fyra föregående omgångarna också. Det är ohållbart.

Inför Sirius-DIF

Sirius hemma och Sirius borta verkar vara två helt olika lag. Nykomlingen från Uppsala har vunnit sex av sju matcher på Studenternas IP och blir säkert grymt svår att tas med i kväll också. DIF gör förmodligen bäst i att ställa upp som mot Norrköping och satsa på att säkra en poäng i första hand.

Min startelva:
J. Bohlin
K. Norrbin - R. Rodrigues - F. Holmberg - C. Wiktorsson
T. Hedberg
H Berger - A. Drugge - T. Solberg - M. Garcia
S. Hasani
Bänken:
S. Nurme, M. Tappert, J. Bertilsson, A. Holmberg, T. Larsson

Karlgren slår till igen

Tobjörn Karlgren är en av många som har synpunkter på hur DIF har agerat under de senaste dagarna. "Genom att hålla tyst, vägra kommentera och göra sig otillgänglig ger man dessutom alla ryktesspridare - och de är inte få i Degerfors - möjligheten att odla konspirationsteorierna i alla tillgängliga forum. Det är ingen betjänt av", skriver han i en krönika. Ganska lustigt med tanke på att det var han själv som gick ut med den felaktiga uppgiften om att Andreas Petterssons avhopp orsakats av en konflikt med Milenko Vukcevic. Dags för lite självrannsakan, kanske?

29 juli 2007

Helgens cirkus

Jag har svårt att förstå den oerhörda upprördheten över den här historien med Andreas Pettersson. Att DIF låter honom gå vidare sedan han gjort klart att han tänker lämna klubben tycker jag är naturligt. Kanske rent av nödvändigt, av ekonomiska skäl. När det gäller informationen har föreningen förstås gjort en miss genom att försöka lägga locket på. Samtidigt finns det förmildrande omständigheter. Uppenbarligen var det så att både Lars-Erik Dalin och Andreas Andersson befann sig på resande fot under helgen. Det är inte särskilt konstigt att de som måste svara på frågor och fatta snabba beslut i stället för dem är ovana och begår misstag. Sådant händer inte bara inom DIF. Jag själv har sen semester i år och har jobbat som reporter under hela juli. Jag kan intyga att det finns många större och betydligt mer medievana institutioner än en fotbollsklubb i superettan som har problem med att hantera kontakterna med journalister vid den här tiden på året.

27 juli 2007

Mer om Holmberg

Några rader till om Andreas Holmberg, innan det här andra brakar i gång på allvar. Jag har redan skrivit att jag är nöjd med värvningen i egenskap av supporter. Det är jag som aktieägare också. Nu har Degerfors Spelarinvest gjort sin första affär med DIF och visat att det är dags att omsätta de fina orden från i vintras i praktisk handling. Det känns bra inför framtiden.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på hur Andreas Holmberg själv har resonerat inför klubbytet. Just nu ligger DIF på nedflyttningsplats i superettan samtidigt som Qviding är tvåa i division 1 södra. Jag får ångest vid blotta tanken, men det kan faktiskt bli så att de två klubbarna byter serie inför nästa säsong. Undrar hur det skulle kännas för bröderna Holmberg?

Nytt tränaravhopp?

Aldrig får man vara riktigt glad. Efter värvningen av Andreas Holmberg och ett drygt dygn med förnyad framtidstro kommer plötsligt uppgifter om att Andreas Pettersson hoppar av. Än så länge vet vi inte om det stämmer, men mycket talar nog för att det är så. Det känns riktigt ruttet. Jag vet att Andreas Pettersson har varit ifrågasätt bland vissa som har insyn i vad som händer på träningarna, men det spelar mindre roll just nu. Så här mycket turbulens på tränarbänken kan aldrig vara bra.

Enver Alidovic

Alla som har klagat på att det händer för lite kring DIF i sommar borde vara nöjda med den här dagen. Enver Alidovic verkar vara intressant, men behövs det verkligen en mittfältare till?

26 juli 2007

Sommarbetyg anfallarna

Tobias Larsson
Kämpar alltid hårt men har svårt att åstadkomma något konstruktivt mot försvararna i superettan. Möjligtvis hämmas Tobias Larsson fortfarande av skadeproblemen under försäsongen. Förhoppningsvis innebär de två konstmålen mot Sunne i DM senast att det snart lossnar i seriespelet också.
Betyg: UNDERKÄND

Mano Garcia
Var bra i början av säsongen när resten av truppen var dålig men har tappat i takt med att de andra har spelat upp sig. Jag står fast vid att det finns en ruskig potential här, men det verkar vara svårt att hitta en lämplig plats för Mano Garcia i lagbygget. Tre mål gör att han i alla fall klarar sig undan underkänt i betyg.
Betyg: GODKÄND

Shpetim Hasani
Har sett väldigt bra ut i de senaste matcherna och kommer säkert att bli en av lagets viktigaste spelare under hösten. Nu handlar det om våren, och då är han inte i närheten av att få godkänt. Inför säsongen pratade Shpetim Hasani om att göra mellan 15 och 20 mål. Hittills har det blivit ett - på straff. Det håller inte.
Betyg: UNDERKÄND

Dejan Doslic
Det vore fel att förvänta sig några underverk av honom den här säsongen, men mer än så här trodde jag nog att det skulle bli. Dejan Doslic gör nästan inga mål i utvecklingslaget och verkar ha stannat upp i utvecklingen. Just nu känns en egen produkt som Mario Simunovic faktiskt betydligt intressantare.
Betyg: UNDERKÄND

Andreas Holmberg

Värvningen av Andreas Holmberg känns rätt på så många plan. För det första har DIF köpt in en dokumenterat duktig mittfältare. När gästboksskribenter med blåvita tröjor bredvid sina namn pratar om "ett fint kap" och "den mest lovande fotbollsspelaren i Göteborg" så säger det ganska mycket. För det andra måste det vara bättre med en hungrig spelare som har spelat mycket och utmärkt sig i division 1 än en spelare som har fastnat på bänken i allsvenskan. För det tredje känns det bättre med en svensk spelare som är mitt uppe i sin säsong än en spelare från utlandet som skulle behöva ett antal matcher för att komma i gång. För det fjärde är det positivt att Andreas Holmberg har en naturlig koppling till den befintliga truppen. Det borde innebära att han kan bli en i gänget ganska omedelbart. För det femte känns det väldigt bra att kontraktet sträcker sig över så lång tid som tre och ett halvt år. Det kan betyda sköna pengar om han lyckas så bra som jag tror och hoppas. Snyggt jobbat, Andreas Andersson!

25 juli 2007

Sommarbetyg mittfältarna

Henrik Berger
Fortsätter att trotsa alla föreställningar om hur åldrade fotbollsspelare ska bete sig. Henrik Berger tillhör inte de allra bästa i laget, men han gör alltid sitt jobb och har faktiskt sett riktigt vass ut i offensiven under våren. Det är gott nog.
Betyg: GODKÄND

Tobias Solberg
En klar besvikelse så här långt. Tobias Solberg har gjort något mål och kan fortfarande slå geniala passningar då och då, men just nu är han ganska långt från att vara den där härföraren och speldirigenten på mittfältet som DIF skulle behöva.
Betyg: UNDERKÄND

Andreas Drugge
Ännu en besvikelse. Målen mot Norrköping och Sirius lovar gott inför hösten, men i de flesta matcherna tidigare har Andreas Drugge sett tung och håglös ut. Vi har rätt att kräva mer än så här av en spelare som värvades för att ersätta Ola Toivonen.
Betyg: UNDERKÄND

Jonas Lindskog
Går egentligen inte att betygsätta. Insatserna på planen har varit svaga, men med tanke på de efterhängsna knäproblemen vore det grymt att ge honom underkänt. Jonas Lindskog får helt enkelt bita ihop och fortsätta att rehabiliteringsträna inför nästa säsong.
Betyg: GODKÄND

Jonas Bergman
Gör förmodligen sin hittills bästa säsong i den rödvita tröjan. Jonas Bergman ser urstark ut och utstrålar en härlig pondus när han går framåt. Fyra mål på 15 matcher är ett riktigt bra facit för en yttermittfältare i ett bottenlag. Förhoppningsvis är förhandlingarna om ett nytt kontrakt redan påbörjade.
Betyg: VÄL GODKÄND

Johan Bertilsson
Här är jag väldigt kluven. Till att börja med hade jag inte räknat med att Johan Bertilsson skulle bli något annat än en bänknötare som kunde göra pigga inhopp då och då. Sedan gjorde han en stark försäsong som väckte förhoppningar om något mer. De har inte riktigt infriats. Johan Bertilsson klarar sig undan underkänt nu, men jag hoppas att han vågar ta för sig lite mer under hösten.
Betyg: GODKÄND

Erik Nilsson
Fick chansen från start mot Sundsvall och klarade sig riktigt bra. Bara det innebär att han har uträttat mer än väntat under den här säsongen. Blir det fler matcher från start kan betyget bli högre.
Betyg: GODKÄND

24 juli 2007

Sommarbetyg backarna

Magnus Tappert
Ser ut att ha förlorat kampen om högerbacksplatsen mot Kalle Norrbin. Som mittback har han inte ens fått chansen. Magnus Tappert är en besvikelse så här långt, men än är jag inte beredd att räkna ut honom. Han har faktiskt sett bättre ut nu på slutet än han gjorde när han spelade från start i början av säsongen.
Betyg: UNDERKÄND

Fredrik Holmberg
Det av nyförvärven som har imponerat mest hittills. Fredrik Holmberg är ingen offensiv kraft att räkna med, men i det defensiva spelet känns han klockren. Dessutom verkar han vara en person som trivs med tillvaron och sprider positiva vibbar i truppen. Det kan betyda mycket nu när laget har det tungt.
Betyg: VÄL GODKÄND

Tobias Hedberg
Har visar att han funkar både som mittback och balansspelare på mittfältet. Tobias Hedberg blir nog aldrig riktigt så bra som vi hoppades för några år sedan, men som den här säsongen har utvecklats är jag väldigt glad över att han finns i truppen.
Betyg: GODKÄND

Kalle Norrbin
Hade svårt att komma i gång efter en försäsong präglad av sjukdomsproblem och skador. Nu ser han ut att ha anpassat sig till spelet i superettan. Om Kalle Norrbin fortsätter att gå framåt kan högerkanten snart fungera lika bra som vänsterkanten.
Betyg: GODKÄND

Markus Karlsson
Faktiskt en liten besvikelse så här långt. Markus Karlsson är en kompetent försvarsspelare och brukar kunna kombinera fint med Jonas Bergman, men han har inte stuckit ut på det sättet som man skulle önska av en spelare från allsvenskan. Därmed inte sagt att han har gjort bort sig på något sätt, för det har han inte.
Betyg: GODKÄND

Renato Rodrigues
Har gått framåt mycket under de senaste ett och ett halvt åren. Fortfarande är lägstanivån för låg för att jag ska känna mig riktigt trygg, men mot lag som slår mycket långbollar är Renato Rodrigues en klippa. På väg mot nytt kontrakt?
Betyg: GODKÄND

Christoffer Wiktorsson
Gjorde det riktigt bra när han fick chansen i skadade Markus Karlssons frånvaro. Om Christoffer Wiktorsson kan plocka fram spelet från matchen mot Sundsvall vid fler tillfällen under säsongen blir betyget nog högre till hösten.
Betyg: GODKÄND

DM: Sunne-DIF 1-4

DM är inte direkt Champions Leauge, men att Henrik och Emil Berger får spela tillsammans på mittfältet i en tävlingsmatch är förstås hur stort som helst ändå. Dessutom säger rapporterna att Tobias Larsson gjorde två riktigt snygga mål i går. Skoj!

23 juli 2007

Sommarbetyg målvakterna

Jag har sett sex av årets seriematcher och läst allt som skrivits om de övriga nio. Egentligen är det för lite för att göra helt rättvisa bedömningar, men fördelen med att vara en hobbybloggare är att man inte behöver bry sig så mycket om sådant. Därför tänker jag roa mig med att betygsätta spelarnas insats under den första halvan av säsongen. Tanken är att börja bakifrån och beta av en lagdel om dagen. Spelarna bedöms både utifrån vad de har presterat på planen och utifrån vad jag anser att vi har rätt att förvänta oss av dem. Det innebär att en lärling som knappt har spelat alls kan få bättre betyg än en lagets stjärnor.

Simon Nurme
Har haft en del oflyt under sitt första halvår i DIF. Simon Nurme inledde nervöst mot Örgryte, blev krasslig och tappade platsen i förstauppställningen. Sedan dess har han inte fått chansen, trots flera bra insatser i utvecklingslaget. En heltidsavlönad spelare som värvas för att ersätta den tidigare förstemålvakten men blir sittande på avbytarbänken kan förstås inte få godkänt.
Betyg: UNDERKÄND

Jonas Bohlin
Säsongens stora positiva överraskning så här långt. Efter några halvdana insatser i början har Jonas Bohlin vuxit ut till en matchvinnare av samma kaliber som Sebastian Karlsson. Han ser fortfarande lite osäker ut i vissa situationer, men det gör nästan alla målvakter på den här nivån. Nära ett högre betyg.
Betyg: VÄL GODKÄND

Svikaren Svennis

"Om det ska hända nåt med fotbollen i Värmland är det i Karlstad det ska ske. Nu blir det nog sura miner i Degerfors, men jag är övertygad om att det är här fotbollen kan utvecklas", förklarade Sven-Göran Eriksson för lokalpressen efter jippomatchen i Karlstad i lördags. Tack för det klargörandet. Nu hoppas jag att alla förstår att den mannen aldrig kommer att göra något för DIF.

Värmlands Folkblads krönikör Sofie Gustafsson anser också att framtiden finns i Karlstad. Jag skulle vilja påminna henne och alla andra om vad hennes betydligt bättre påläste företrädare Tommy Jansson skrev för några år sedan. "Att jämföra Degerfors IF med United och Ölme är som att jämföra gåslever med fiskbullar", konstaterade han bland annat. Det stämmer fortfarande.

22 juli 2007

DIF-Sirius 1-0

Det finns segrar som kan få åtminstone mig att uppleva total eufori. Sedan finns det andra där motsvarande känsla snarare är ett behagligt lugn. Gårdagens vinst mot Sirius tillhör kategori två. DIF gjorde ingen toppinsats, men spelarna slet, höll tätt bakåt och lyckades göra ett mål på den handfull chanser som skapades. Det räckte den här gången. Nu tror jag faktiskt att vi kan se framåt med viss tillförsikt. Att stå på 13 poäng när halva serien är spelad känns oändligt mycket bättre än det hade gjort att stå kvar på tio.

21 juli 2007

Inför DIF-Sirius

Sirius hemma i eftermiddag. Nu vill jag att DIF börjar vinna.

Min startelva:
J. Bohlin
K. Norrbin - R. Rodrigues - F. Holmberg - M. Karlsson
J. Bertilsson - T. Hedberg - T. Solberg - M. Garcia
A. Drugge - S. Hasani
Bänken:
S. Nurme, M. Tappert, C. Wiktorsson, H. Berger, T. Larsson

19 juli 2007

Allsvensk förstärkning?

DIF får det nog svårt att göra något sommarfynd i allsvenskan. Daniel Mendes, Nicklas Carlsson och James Frempong är dem det har snackats mest om hittills. Alla tre har fått speltid i sina nuvarande lag under de senaste omgångarna. Det tolkar åtminstone jag som att tränarna vill ha dem kvar. Naturligtvis går det att gräva djupare och hitta spelare som de allsvenska klubbarna kan tänka sig att släppa, men frågan är om de är tillräckligt bra för att lyfta ett lag i superettan. Tveksamt. Anatoli Ponomarev är ett dagsfärskt exempel. En anfallare som inte platsar i uddlösa Gais lär inte åstadkomma några underverk i Öster heller. Då ser jag faktiskt hellre att DIF håller i pengarna.

Lipsillen Thordarson

Fredrik Holmberg är en härlig spelare att ha i laget. Den här intervjun med lipsillen Stefan Thordarson var riktigt skön att läsa. Hoppas att det inte kommer något tråkigt efteråt bara.

18 juli 2007

U21: DIF-Norrköping 1-0

Utvecklingslaget fortsätter att imponera. Efter 1-0 hemma mot Norrköping i går kväll finns det goda chanser att gå till slutspel och vara med och slåss om prispengarna. Det vore inte dumt alls. Mest glädjande just nu är nog ändå att Mano Garcia fick chansen på mittfältet - och var bra. Nu måste han få spela mot Sirius.

1-0, ja. Så här drygt ett dygn efteråt är hela världen överens om att det blev slutresultatet i matchen. Hela världen utom Torbjörn Karlgren. Han hävdar att den slutade 1-1. Onekligen ett intressant drag från en person som gärna vill räkna in sig själv bland dem som "... professionellt och kontinuerligt följer DIF".

17 juli 2007

Mera Mano

Milenko Vukcevic fortsätter på den inslagna vägen och bänkar Mano Garcia. Jag kan inte begripa varför. Det är förmodligen så att han inte passar som ensam anfallare, men när DIF använder det spelsystemet borde det finnas plats på mittfältet i stället. Helt klart är att hans offensiva kvaliteter behövs på planen. Mot Sirius på lördag har Milenko Vukcevic utlovat en offensivare uppställning. Jag utgår från att Mano Garcia spelar från start då.

Motståndartränarna om DIF

Moståndartränarna har varit snälla mot DIF på slutet. För ett par veckor sedan hyllade Sundsvalls Mika Sankala hemmaspelarnas insats i lagens möte på Stora Valla. Efter matchen i Norrköping i går var det Mats Jingblads tur att säga något uppskattande. Jag är väldigt kluven till det där. Å ena sidan känns det bra att det finns fotbollskunnigt folk som fortfarande tror på DIF. Å andra sidan kändes det väldigt mycket bättre förra våren och säsongen dessförinnan. På den tiden brukade motståndartränarna sitta på presskonferenserna och muttra om att DIF spelade tråkigt - samtidigt som deras eget lag just hade förlorat.

16 juli 2007

Norrköping-DIF 3-2

Jag är dödligt trött på dessa hedersamma förluster, men en sådan här kväll är det bästa nog att trycka ned allt sådant och fokusera på det positiva. DIF vann andra halvlek mot suveräna Norrköping. Det är det Milenko Vukcevic och spelarna får tar med sig inför fortsättningen. Slutresultatet är det bara att glömma.

Inför Norrköping-DIF

Jag spelar aldrig om pengar. Skulle någon undra varför är det bara att studera vad jag har skrivit om Norrköping här på Skitiga Bullen. Förra året tippade jag laget som etta vid fyra tillfällen av fyra möjliga. Den gången försvann chansen till allsvenskt avancemang efter en usel inledning på säsongen. Nu i år hade jag en stark känsla av att laget skulle floppa igen. Det var minst lika tokigt. Elva segrar, två oavgjorda och noll förluster är ett ruggigt facit så här långt. Trots att mer än halva säsongen återstår känns det redan klart att Norrköping spelar i allsvenskan nästa år.

För DIF är det säsongens tuffaste match som väntar på Idrottsparken i kväll. Jag lekte med tanken på att ta ut en ultradefensiv startelva här nedanför, men sanningen är nog att inte ens det skulle hjälpa. Det vi kan hoppas på är möjligen att hemmaspelarna fortfarande är lite sommardästa efter ledigheten. Skulle det vara så finns det kanske en liten chans att skrälla.

Min startelva:
J. Bohlin
K. Norrbin - R. Rodrigues - F. Holmberg - M. Karlsson
J. Bertilsson - A. Drugge - T. Solberg - J. Bergman
M. Garcia - T. Larsson
Bänken:
S. Nurme, M. Tappert, T. Hedberg, H. Berger, E. Nilsson

12 juli 2007

Instruktör Pettersson

Jag vet att det var fler än jag som blev förbryllade över de första uppgifterna om att Andreas Pettersson erbjudits jobbet som förstetränare men tackat nej. Nu i morse snubblande jag över en artikel från Karlskoga-Kuriren som gömts på Nerikes Allehandas webbplats. Där förklarar han själv varför. Mycket intressant.

11 juli 2007

Forshaga-DIF 0-8

DIF tryckte till Forshaga ordentligt i kvällens jubileumsmatch. Som värdemätare var den förstås helt värdelös, men det kan aldrig vara fel att Shpetim Hasani och Mano Garcia får göra lite mål.

Varför mittfältare?

Den pågående jakten på nya spelare förbryllar mig. Att Milenko Vukcevic tar med sig en offensiv mittfältare från Serbien skulle kunna vara en slump, men när Karlskoga-Kuriren avslöjar att DIF vill låna James Frempong från Örebro börjar det se ut som ett mönster. Är det verkligen på mittplanen DIF behöver förstärka? Jag är tveksam. Milenko Vukcevic kommer till en klubb där Henrik Berger, Andreas Drugge, Tobias Solberg, Jonas Bergman, Johan Bertilsson, Jonas Lindskog, Tobias Hedberg, Erik Nilsson, Mano Garcia och Tobias Larsson redan finns i truppen. Kan det vara så illa att någon av dem är på väg bort? Jonas Bergman?

10 juli 2007

Edström om Vukcevic

För övrigt kommenterade Ralf Edström den nya tränarlösningen under kvällens Sportextra i Radiosporten. "Milenko Vukcevic var en gudomlig fotbollsspelare. Det blir säkerligen bra om han kommer till Degerfors", menade han. Trevligt att höra.

Vukcevic och Bursac

Milenko Vukcevic är klar för DIF och jag har bestämt mig för att jag tycker att lösningen är bra. Det går aldrig att veta i förväg om en tränare kommer att lyckas eller inte, och i just det här fallet är osäkerheten ovanligt stor. Det enda som finns att gå på är egentligen magkänslan. Den säger att det kommer att fungera. Däremot är jag skeptisk till provspelaren han har med sig från Serbien. Det är inte mer än drygt tre månader sedan som Milenko Vukcevic var med och ordnade så att Sasa Dobric kom till Sverige och Trollhättan. Han gick från ett lag i den serbiska förstaligan men har inte gjort någon succé i söderettan. Miodrag Bursac kommer från en lägre division i Serbien och ska slå sig in i en högre division i Sverige. Det vore märkligt om det skulle gå. Vi som gillar DIF har härliga minnen från 1990-talet, men nu är möjligheterna för svenska klubbar att fynda på Balkan nog tyvärr uttömda.

09 juli 2007

"En otroligt bra fotbollsmänniska"?

Oj. Oj, oj, oj. Att Andreas Andersson bestämt sig för att lämna tränaruppdraget var vi många som anade, men att den trolige efterträdaren heter Milenko Vukcevic känns som en riktig skräll. Personligen behöver jag nog ytterligare någon dag till att smälta nyheten innan jag vet vad jag ska tycka. Å ena sidan känns det här som gambling på hög nivå. Milenko Vukcevic meriter som tränare är trots allt blygsamma. Å andra sidan innebär lösningen att de ansvariga inom DIF har ovanligt bra koll på de personliga egenskaperna hos tränaren de är på väg att rekrytera. Inför en höst när det inte finns utrymme för några misstag kan det kan vara värdefullt. Själv lutar jag mig gärna mot något som L-O Mattsson sa i samband med att han tog Milenko Vukcevic till Ljungskile förra året. "Han är en väldigt bra som person (sic) och en otroligt bra fotbollsmänniska. Det riktigt lyser fotboll om honom."

07 juli 2007

Orsak och verkan

Polisutredningen om attentatet mot Mark Selmer har lagts ned, enligt Tidningarnas telegrambyrå. Samtidigt rapporteras det om att DIF fortfarande inte har gjort klart med någon ny tränare. Personen eller personerna som lossade de där muttrarna borde nog börja fundera på om det kan finnas ett samband.

05 juli 2007

Fotbollslåtar

Varje gång jag hör "Ja, det är grabbarna ..." eka över Stora Valla tänker jag samma sak. Vad härligt det vore om någon kunde spela in en rödvit låt med lite hjärta i. Som Fjodors AIK-hyllning Underbara lag. Banal, nödrimmad - och alldeles ljuvlig.

Nicklas Carlsson

Under några dagar har jag lämnat datorn på till midnatt för att se vad Karlskoga-Kuriren har att komma med. Nu betalade det sig. Jag har extremt svårt att tänka mig att Nicklas Carlsson skulle vara intresserad av att gå till DIF, men det är en spännande tanke.

04 juli 2007

Forwardsspekulationer

Jag är egentligen väldigt kluven till att de svenska klubbarna säljer och köper allt fler spelare under sommaren, men som läget är i år är det kittlande att spekulera om tänkbara förstärkningar. Trots att Shpetim Hasani var bra senast menar jag fortfarande att DIF skulle behöva en riktig målskytt. Om Daniel Mendes inte går att låna kanske det finns ett annat alternativ i Oliver Cabreras stall. Den unge brassen Ricardo Santos har gjort massor av mål för Kalmars utvecklingslag nu under våren. Trots det verkar de flesta insatta vara överens om att klubben är på väg att bryta hans kontrakt. Skulle inte det kunna vara en spelare för DIF? Med tanke på att kontakterna med Oliver Cabrera är upparbetade sedan förra året borde inte en övergång vara helt omöjlig att få till.

03 juli 2007

Straff eller inte?

Det är väldigt lätt att tappa verklighetsuppfattningen på Stora Valla. Efter matchen i söndags satte jag mig i bilen, körde de 20 milen hem, såg ett avsnitt av Veronica Mars och gick och lade mig utan att sätta på datorn. När jag gick ut på nätet nästa morgon var jag fortfarande helt inställd på att få läsa ett antal artiklar om den felaktiga avblåsningen som avgjorde matchen. Vi på ståplats var ju helt överens. Sundsvalls straffspark var rena justitiemordet.

Vad fick jag se? Jo, att Andreas Andersson kallade straffen för "solklar" och att ingen annan heller verkade protestera. Märkligt. Jag är inte alls lika säker nu som jag var tidigare, men från min position såg det ut som att Renato Rodrigues och Johan Patriksson sprang sida vid sida, krokade ihop och föll över varandra. Därför tycker jag nog fortfarande att domaren gjorde fel som blåste.

Christoffer Wiktorsson

Christoffer Wiktorsson måste också hyllas efter gårdagens match. Insatsen var inte prickfri, men det var härligt att han agerade med sådant självförtroende och verkligen vågade gå på offensiven. Tidigare har jag betraktat vänsterbacksplatsen som den position där DIF är mest känsligt för skador. Det gör jag inte längre.

02 juli 2007

DIF-Sundsvall 1-2

Mer än 24 timmar efter gårdagens match vet jag fortfarande inte riktigt vad jag ska tycka. När lagen presenterades på Stora Valla kändes det som att det skulle kunna gå riktigt illa. DIF med bänkspelare som Johan Bertilsson, Tobias Hedberg och Erik Nilsson på planen mot ett ordinarie Sundsvall som siktar mot allsvenskan. Med den utgångspunkten blev själva spelet en riktigt behaglig upplevelse. Reserverna tog chansen när de fick den och visade att de också kan stå upp mot ett topplag i superettan. Efter det här borde snacket om att truppen är för tunn upphöra.

Det stora problemet med gårdagens match är förstås att den slutade med en ny förlust. DIF är tillbaka på jumboplatsen och ligger fortfarande de där retliga tre fyra poängen efter lagen som bör passeras om det ska bli spel i superettan nästa år också. Utgångsläget inför höstsäsongen kunde onekligen vara bättre.

01 juli 2007

Inför DIF-Sundsvall

Hemmamatch mot Sundsvall och skador på nyckelspelare som Markus Karlsson, Andreas Drugge och Jonas Bergman. DIF ska inte kunna vinna under de omständigheterna, men jag hoppas förstås på en jätteskräll. Att ta sommaruppehåll med 13 poäng skulle kännas oändligt mycket bättre än att göra det med tio.

Min startelva:
J. Bohlin
K. Norrbin - R. Rodrigues - F. Holmberg - C. Wiktorsson
J. Bertilsson - H. Berger - J. Lindskog - T. Solberg
M. Garcia - S. Hasani
Bänken:
S. Nurme, M. Tappert, T. Hedberg, E. Nilsson, T. Larsson