29 september 2007

DIF-Öster

Det här vågade jag inte tro på. Jag räknade med en jämn match med få chanser och hoppades förstås att DIF skulle ha lite flyt och peta in en boll, med det här ... 20-6 i skottstatistiken. 8-1 i skott på mål. 2-0 i mål. Det är fullständigt osannolikt. Inget är klart än och krisläget kan vara totalt igen redan nästa vecka, men fram till dess kommer jag att sova gott om nätterna. Nu känns det bra.

Inför DIF-Öster

Öster har haft stora problem med målskyttet under hela säsongen. Däremot är laget stabilt bakåt. DIF har också fått ordning på defensiven under den senaste månaden. Samtidigt har spelarna haft svårt att skapa något riktigt tryck i anfallen. Jag skulle bli förvånad om det görs mer än ett mål på Stora Valla i eftermiddag. DIF måste nästan göra det för att hänga med - men det kan precis lika gärna bli Öster. Usch, vad nervöst det kommer att bli ...

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - D. Mrdjanin - M. Tappert - C. Wiktorsson
A. Holmberg - H. Berger - T. Solberg - J. Bergman
A. Drugge - M. Garcia
Bänken:
J. Bohlin, T. Hedberg, J. Bertilsson, T. Larsson, S. Hasani

27 september 2007

Bottenstriden

Med fem omgångar kvar ser avslutningen av superettan ut att bli stentuff. Falkenberg sprattlade till och tog en överraskande trepoängare mot Örgryte senast. Öster vann den viktiga matchen mot Jönköpings Södra och Sylvia fick med sig en tursam men välförtjänt poäng mot Ljungskile. Det är starkt gjort av alla tre lagen. Ett titt på deras återstående spelprogram gör tyvärr att modet sjunker. Falkenberg, Öster och Sylvia kommer att möta flera mittenlag som inte har något att spela för och som inte är särskilt bra ens när de har det. Jag är rädd för att alla tre kommer att plocka ganska många poäng till innan det här är över.

Det som trots allt talar för DIF är att laget har en positiv trend. Vi har grämt oss över många resultat under de senaste veckorna, men faktum är att DIF går riktigt skapligt just nu. Inför matchen mot Ljungskile för sex omgångar sedan var det sex poäng upp till strecket. Nu är det bara en kvar. Fortsätter det i samma takt kanske det inte ens behöver vara spännade inför sista omgången.

DIF i Sportnytt

Orättvisan som har drabbat DIF uppmärksammades i tv i kväll. Jag tror att det här kommer att ordna sig relativt snabbt.

26 september 2007

Momssoppan

Jag är faktiskt inte särskilt oroad över det här med skattesmällen. Det står redan klart att DIF inte riskerar någon tvångsnedflyttning inför nästa säsong. Klubben kanske blir tvungen att ta fram en handlingsplan om hur de ekonomiska problemen ska lösas, men med tanke på den speciella bakgrunden är jag övertygad om att fotbollförbundet skulle läsa en sådan välvilligt. Det borde betyda att DIF har ett år på sig att få fram den där dryga miljonen. Jag tycker inte att det låter omöjligt. Samtidigt är det bra att Thomas Landmark går ut och deklarerar att klubben kommer att söka hjälp utifrån. DIF har gjort som alla andra föreningar på elitnivå men verkar bli den enda som straffas retroaktivt. Klubben borde inte behöva lösa det här på egen hand, ens om det är möjligt.

25 september 2007

Djordje Mrdjanin

Andreas Andersson och kompani fick hård kritik för sitt agerande i somras. Mycket var befogat, men på en punkt hade de rätt och tvivlarna fel. Det handlar förstås om Djordje Mrdjanin. Jag såg honom för första gången mot Häcken och är lika imponerad som alla andra. Bara en sådan sak som att han inte nickar bort höjdbollarna som dimper ned i straffområdet, utan att han faktiskt nickar till någon ... Med Djordje Mrdjanin och Magnus Tappert som mittbackar och en återställd Fredrik Holmberg som backup kommer DIF inte att släppa in många mål i matcherna som är kvar. Nu gäller det bara att det börjar hända saker framåt också.

Favoritmotståndaren

Oavsett hur det går i de kommande fem matcherna kan vi redan slå fast en sak. När det här året ska summeras kommer DIF bara att ha tagit sex poäng av sex möjliga mot ett lag. Inte Falkenberg, inte Sylvia, utan Häcken. Vem hade kunnat tro det inför säsongen?

Häcken-DIF 0-1

Tråkiga DIF är tillbaka - och jag njuter. Mot Häcken på Rambergsvallen tätade spelarna bakåt, skapade två chanser framåt och satte en. Det räckte till tre närmast livsnödvändiga poäng. Nu lever drömmen om en fortsättning i superettan.

23 september 2007

Inför Häcken-DIF

Norrköping kommer att vara klart för allsvenskan inför sista omgången. Sundsvall har chansen att vara det inför näst sista. Det betyder att morgondagens match mot Häcken mycket väl kan vara den svåraste av de sex som återstår. På ett sätt känns det ganska skönt. Efter alla besvikelser under de senaste veckorna åker jag till Göteborg utan några förväntningar på ett bra resultat. Det enda vi kan kräva den här gången är att spelarna ger 100 procent. Allt annat än noll poäng måste betraktas som en stor bonus.

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - D. Mrdjanin - M. Tappert - M. Karlsson
H. Berger - T. Solberg
M. Garcia - A. Holmberg - J. Bergman
A. Drugge
Bänken:
J. Bohlin, C. Wiktorsson, J. Bertilsson, S. Hasani, T. Larsson

22 september 2007

Lindskog lägger av

Jonas Lindskogs knäproblem gör att han inte kan spela vidare på elitnivå. Trist för honom - och trist för DIF. Om det blir spel i division 1 nästa säsong måste laget byggas med spelare som inte lever på fotbollen. Eftersom Degerfors är Degerfors är det nog ett måste att majoriteten av dem har en naturlig koppling till orten. Jonas Lindskog hade varit ett perfekt nav i en sådan satsning. Det är bara att beklaga att han inte kan fortsätta och önska honom lycka till med tränarkarriären. Blir han assisterande i DIF nu?

20 september 2007

U21: Assyriska-DIF 1-2

Utvecklingslaget missade slutspel trots segern i matchen mot Assyriska i går. Slutintrycket blir ändå att reserverna har gjort en riktigt bra säsong. Det är något som måste vägas in när det här året ska analyseras. En snabbgranskning av de tre U21-tabellerna visar att DIF har klarat sig betydligt bättre än föreningar som Enköping, Sirius, Falkenberg, Ljungskile, Öster, Landskrona, Mjällby och Bunkeflo. Bredden på truppen kan det inte vara något fel på. Följaktligen säger logiken att det är spetsen som saknas.

18 september 2007

Tappa inte modet

"Nu är det kört". Alla som har något med DIF att göra lär åtminstone ha snuddat vid den tanken efter gårdagens kalldusch. Det är bara att hoppas att spelarna orkar trycka ned alla sådana känslor och fortsätter kämpa. DIF är ett bättre fotbollslag än Sylvia. Det visade gårdagens match. DIF är ett bättre fotbollslag än Falkenberg. Det visar resultaten under hösten. Självklart är det fortfarande möjligt att ta in två respektive en poäng på dem.

Dagen efter

Jag mår bättre i dag än jag gjorde i går, men bara lite. Tanken på hur nära det var ... Jag kommer att tänka på tv-serien Graven, som sändes på SVT för några år sedan. Där spelade Göran Ragnerstam en rättspsykiater. På ytan var han helt nollställd, men inne på kontoret hade han en ljudisolerande kupa som han trädde över huvudet och vrålade för full hals. En sådan skulle jag behöva nu.

17 september 2007

DIF-Sylvia 1-1

Ett baklängesmål på övertid i årets viktigaste match var väl det enda som saknades den här jävla säsongen. Fy fan. Det är klart att chansen fortfarande finns, men just nu känns det bara hopplöst.

16 september 2007

Inför DIF-Sylvia

Under de senaste två och ett halvt åren har DIF spelat 83 matcher i superettan. Vid några tillfällen har jag varit på resande fot och inte fått veta resultaten förrän efteråt, men annars har alla varit mycket påfrestande upplevelser. Därför vågar jag knappt tänka på hur det kommer att bli i morgon. Jag och många andra har pratat om måstematcher och ödesmatcher tidigare, men det har alltid varit mer eller mindre överdrivet. Den här gången är det på riktigt. Tre poäng mot Sylvia och DIF har slagläge inför de återstående sex matcherna. En poäng och läget kommer att vara ännu lite jobbigare än det är i dag. Noll poäng och ... "Vulkanen har slocknat", mullrade en kollega som gillar att retas när jag kom till jobbet efter matchen mot Enköping i förra veckan. Skulle det bli en till förlust mot Sylvia är jag beredd att hålla med honom.

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - D. Mrdjanin - M. Tappert - M. Karlsson
A. Holmberg - A. Drugge - T. Solberg - J. Bergman
M. Garcia - S. Hasani
Bänken:
J. Bohlin, C. Wiktorsson, H. Berger, J. Bertilsson, T. Larsson

14 september 2007

Lika som bär?

Efter några dagars analyserande har jag kommit fram till en trolig förklaring på vad som är fel inom DIF. När läget är så här utsatt är det förstås extra viktigt att behålla fokus på fotbollen. Vi som följer Fredrik Holmbergs rapporter från omklädningsrummet vet att det har varit lite si och så med det under de senaste veckorna. Diskussionerna verkar inte handla om nya frisparksvarianter eller snabba omställningar, utan snarare om vem som är lik vilken kändis. För att återställa lugnet och arbetsron presenterar Skitiga Bullen härmed Facit, framtaget med hjälp av den "enastående ansiktsigenkänningstekniken" på sajten MyHeritage. Håll till godo.


Chukwudi Nwogu saknas av den enkla anledningen att jag inte lyckades hitta något foto på honom taget rakt framifrån.

13 september 2007

Mille

Signalerna kommer från så många håll att de tyvärr inte går att ignorera längre. Milenko Vukcevic verkar inte fungera särskilt bra i sin roll som tränare. Efter allt som har hänt tidigare i år kan DIF förstås inte göra ytterligare en rockad på den posten. Samtidigt kan det inte vara något alternativ att bara tiga och se på. Jag tycker att Andreas Andersson ska sätta sig med Milenko Vukcevic och ta ett allvarligt snack om taktiken och laguttagningen. Det är möjligt att ett sådant samtal redan har ägt rum, men om det inte har det är det hög tid nu. Mot Sylvia på måndag måste allt sitta.

12 september 2007

Sommarvärvningar

Vid sidan av allt annat blev matchen mot Enköping i måndags en tydlig illustration av Andreas Anderssons misslyckade sommar. Den 1 augusti meddelade Örebro att klubben nobbade två provspelare. DIF bjöd in en av dem - brassen Patrick da Silva - för att provträna. Han tackade ja men ångrade sig och for till Spanien i stället. Andreas Andersson reste också utomlands, jobbade på distans och hittade en serb och en nigerian. Djordje Mrdjanin har tagit en ordinarie plats och Chukwudi Nwogu verkade vara på gång innan han skadade sig i går kväll, men är någon av dem tillräckligt bra för att verkligen lyfta laget? Mycket tveksamt. Vi som har bidragit till Gunnars minne har rätt att känna oss missnöjda.

Enköping då? Jo, klubben värvade den andre provspelaren som fick nobben i Örebro, nämligen Jamal Mohamed från Kenya. Jag har inte sett honom spela, men rapporterna säger att det rör sig om en mittfältare som har förmågan att vara konstruktiv och jobba stenhårt på samma gång. Precis en sådan spelare som DIF saknar, med andra ord. Nu gör han succé i Enköping i stället. Till råga på allt lär han ha varit lysande i måndags. Surt.

11 september 2007

U21: DIF-Brommapojkarna 0-2

Chukwudi Nwogu verkar ha dragit på sig en skada i utvecklingslagets match mot Brommapojkarna i kväll. Det låter kanske cyniskt i överkant, men jag kan inte låta bli att tänka att det nog är en ganska bra sak. Nu ska det mycket till för att Milenko Vukcevic ska ställa över Mano Garcia i ödesmatchen mot Sylvia.

Sämre läge

Dagen efter debaclet i Enköping framhåller optimisterna att läget i alla fall inte är sämre nu än i förra veckan. Problemet är att det inte riktigt stämmer. Vi kan jämföra med ett lag som Falkenberg, som har två förluster mot Sundsvall och Norrköping bakom sig. Det är två riktigt tunga motståndare som DIF har kvar att möta. Inget bottenlag kan egentligen räkna med något annat än att kamma noll där. Därför lär alla som sympatiserar med Falkenberg vara rätt så belåtna över att DIF bara har tagit en pluspoäng på de här två omgångarna. På samma sätt borde vi vara missnöjda.

10 september 2007

Enköping-DIF 1-0

Jag är en usel tippare i vanliga fall, men profetian från i förmiddags satt tyvärr klockrent. Årets upplaga av DIF är ett dysfunktionellt fotbollslag. Defensiven verkar funka riktigt hyggligt just nu, men offensiven har uppenbarligen gått fullständigt i baklås. Hur kan spelare som Shpetim Hasani, Andreas Drugge, Jonas Bergman och Andreas Holmberg skapa så lite mot fucking jävla Enköping? För mig är det en gåta. Nu har Milenko Vukcevic och Nisse Jansson mindre än en vecka på sig att komma fram till ett svar och lösa problemen. Misslyckas de väntar norrettan nästa säsong.

Inför Enköping-DIF

DIF hade maxflyt med resultaten i går också. Det vore så underbart om spelarna kunde vinna i kväll och se till att täppa till den sista lilla luckan upp till strecket. Tyvärr vågar jag inte riktigt tro på att det blir så. DIF - som inte har gjort mål på 180 minuter - åker till Enköping utan sin vassaste målskytt. Det sägs att Mano Garcia har en lårkaka, men ska vi vara krassa är det inte första gången i år som en spelare blir krasslig eller drar på sig en lätt skada när han varit på väg att bli petad. Oavsett orsaken ser jag det som ett tungt avbräck. Mitt tips? Enköping petar in en boll framåt i den första halvleken, säkrar hemåt och vinner med 1-0.

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - D. Mrdjanin - M. Tappert - M. Karlsson
T. Hedberg - T. Solberg
S. Hasani - A. Holmberg - J. Bergman
A. Drugge
Bänken:
J. Bohlin, F. Holmberg, H. Berger, J. Bertilsson, C. Nwogu

07 september 2007

Chukwudi Nwogu

Chukwudi Nwogu hann visst bli spelklar ändå. Det borde förstås vara en bra sak. Nu är det bara att hålla tummarna för att Milenko Vukcevic agerar ansvarsfullt och väljer att spela med de tre icke-EU/EES-spelare som har mest att tillföra till laget. Vilka det blir kan förstås variera från vecka till vecka, men inför matchen mot Enköping på måndag bör det vara en självklarhet att satsa på Mano Garcia, Shpetim Hasani och Djordje Mrdjanin.

06 september 2007

U21: Enköping-DIF 2-4

Chukwudi Nwogu gjorde mål i utvecklingslagets segermatch mot Enköping och verkar vara på gång. Samtidigt ser det ut som att hans övergång är på väg att spricka. Ärligt talat tycker jag inte att det gör särskilt mycket om det blir så. Med en helt ny spelare i truppen kan jag tänka mig att Milenko Vukcevic skulle känna sig pressad att ta ut honom, trots att han förmodligen inte är redo för spel. Det skulle sannolikt innebära att Mano Garcia hamnar på läktaren. Ett sådant scenario har DIF ingenting att vinna på.

04 september 2007

Tack

Tack Sundsvall. Tack Örgryte. Tack Bunkeflo. Nu är vi med.

03 september 2007

DIF-Mjällby 0-0

En poäng i gårdagens match är egentligen för lite. Samtidigt går det inte att känna sig alldeles missnöjd efter att ha suttit vid datorn och sett hur Mjällby pressade under den andra halvleken. Vad resultatet är värt vet vi egentligen inte förrän i morgon. Om både Falkenberg och Sylvia förlorar har DIF faktiskt hyfsat häng inför de avslutande omgångarna. En poäng för något av lagen vore heller ingen katastrof. Skulle något av dem eller båda skrälla och vinna kommer det däremot att kännas fruktansvärt tungt.

02 september 2007

Inför DIF-Mjällby

Jag är väldigt orolig inför det som väntar i eftermiddag. Alla förhandssnackare verkar vara överens om att det här är en match som DIF kan och bör vinna för att jubileumsåret ska sluta lyckligt. Det har de nog rätt i. Samtidigt ska vi komma ihåg att Mjällby vann med förnedrande 5-0 när lagen möttes i våras. Det säger en hel del om vilken utmaning DIF står inför den här hösten. Magkänslan säger tyvärr att det kan komma ett bakslag i dag.

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - D. Mrdjanin - M. Tappert - M. Karlsson
T. Hedberg - T. Solberg
M. Garcia - A. Holmberg - J. Bergman
A. Drugge
Bänken:
J. Bohlin, R. Rodrigues, H. Berger, J. Bertilsson, T. Larsson

01 september 2007

Mer gnäll

Det får snart vara slutgnällt över hur DIF har hanterat de två senaste rekryteringarna, men inte riktigt än. Jag kan nämligen inte smälta att klubben inom kort har fem icke-EU/EES-spelare i truppen. Två av dem måste alltså stå över i varje tävlingsmatch. Andreas Andersson har förklarat att han har uppvaktat reserver från allsvenskan också, men att det är svårt att locka dem till ett bottenlag i superettan. Frågan är om han har varit tillräckligt ihärdig. Innan transferfönstret stängde för ett knappt dygn sedan hann Falkenberg värva den lovande anfallaren Joel Johansson från Halmstad. Tidigare har Sylvia och Öster lånat in Dennis Boskailo och Anatoli Ponomarev från Djurgården respektive Gais. Uppenbarligen finns det andra klubbar som lyckas.