29 november 2007

Christophe Lallet

Det blir jättespännande att se vad Christophe Lallet kan åstadkomma i DIF, men jag tror att vi ska akta oss för att ha för stora förväntningar. Åtminstone till en början. Rapporterna säger att han har imponerat stort på träningarna, men vi måste komma ihåg att det handlar om en spelare som inte har varit helt ordinarie ens i ett bottenlag i division 1 norra. Det talar förstås för att han hamnar på bänken i DIF också. Det som talar för att han ska lyckas är att det här är en spelare som Jan Stahre bör ha stenkoll på. När han gjorde sitt inhopp i Väsby för ett drygt år sedan fanns Christophe Lallet i klubben. Jag tror inte att han var helt ordinarie då heller, men Jan Stahre måste anse att han har potential att utvecklas. Jag kan inte tänka mig att Andreas Andersson har tagit honom till DIF utan att ha fått grönt ljus från vår nye tränare.

28 november 2007

Dagens i-landsproblem

Det är jobbigt när det händer saker av riksintresse i Degerfors, som nattens skottlossning mot en lägenhetsdörr på Skolgatan. Då måste man leta bland massor av identiska TT-telegram på Eniros nyhetssöktjänst för att hitta det som har med DIF att göra.

Berger till Ölme

Det känns som en helt annan tid, men för bara några år sedan hade Henrik Bergers överraskande flytt till Ölme gjort riktigt ont i hjärtat. Herregud, vad mycket som har hänt sedan dess.

Bergman lämnar

Jag trodde att det här skulle bli en lugn silly season med ovanligt liten omsättning i truppen. Nu blir Jonas Bergman den åttonde spelaren att lämna DIF. Bortsett från Djordje Mrdjanin är han förmodligen den mest kvalificerade, men jag tänker inte ligga sömnlös i natt för det. Det är ingen tvekan om att Jonas Bergman är en ruskigt bra yttermittfältare när han är i form. Samtidigt har han fortfarande inte hittat den där jämnheten som behövs för att vara given i startelvan under en hel säsong. Han har inte varit särskilt delaktig i lagets makalösa uppryckning under hösten, till exempel. Om DIF lyckas knyta till sig Sylvias Daniel Åkervall i stället skulle jag nog vilja hävda att klubben har bytt upp sig.

27 november 2007

Ingen Djordje?

Anonyma gästboksskribenter är inga pålitliga källor, men känslan de senaste dagarna har ändå varit att de som påstår att DIF gett upp kampen om Djordje Mrdjanin vet vad de pratar om. Andreas Anderssons lilla programförklaring från i går stärker det intrycket. Jag tycker att det är väldigt synd. DIF har ansträngd ekonomi och får absolut inte göra något som kan äventyra elitlicensen, men faktum är att det fortfarande finns en summa pengar som är reserverad för spelarköp. Lars-Erik Dalin har själv deklarerat att det finns uppemot 400 000 kronor kvar från Gunnars minne. Den senaste redovisningen från Degerfors Spelarinvest tyder på att det finns omkring 500 000 kronor kvar där. Tillsammans borde det räcka för att lägga ett bud på Djordje Mrdjanin. Det tar kanske emot att spendera så mycket på en spelare, men om DIF får honom att skriva på ett flerårskontrakt är jag ganska övertygad om att klubben skulle få tillbaka pengarna. Så bra är han.

26 november 2007

Inventering

Nu när Jan Stahre är uppknuten och de gamla bänknötarna har rensats ut är det förstås hög tid att börja jaga förstärkningar på allvar. Andreas Andersson har skrivit en kortfattad men intressant lägesrapport där han förklarar att truppen ska bestå av 20 spelare nästa säsong. Om jag har räknat rätt finns det 16 namn klara:

Målvakter:
Simon Nurme
Jesper Fromholdt

Backar:
Magnus Tappert
Fredrik Holmberg
Kalle Norrbin
Markus Karlsson
Christoffer Wiktorsson
Andreas Gunnarsson

Mittfältare:
Andreas Holmberg
Tobias Solberg
Johan Bertilsson

Anfallare:
Mano Garcia
Shpetim Hasani
Andreas Drugge
Dejan Doslic
Mario Simunovic

Om ingen av de här försvinner borde det alltså tillkomma fyra spelare. Jonas Bergman och Erik Nilsson skulle fortfarande kunna vara två av dem, men åtminstone två måste komma från andra klubbar. Högst upp på min önskelista finns en defensiv mittfältare som är så bra att vi kan vara bombsäkra på att han platsar. Ytterligare en spelare som kan gå in både på mittfältet och i mittförsvaret vore heller inte fel. Sedan är det nog fullt, tyvärr. Det känns fortfarande tunt på mittfältet då, men Markus Karlsson, Mano Garcia och Shpetim Hasani kan förstås spela där också.

25 november 2007

TIll Emil Berger

Hej Emil.

Jag är lite avundsjuk på dig. Jag tror nämligen att du mår riktigt bra just nu. Kanske tänker du på Ola Toivonen, som fortfarande är en av landets hetaste unga fotbollsspelare. När han var lika gammal som du är nu hade han inte ens debuterat i dåvarande division 2. Du har redan fått känna på superettan. Då måste det vara lätt att börja drömma. Om allsvenskan. Om landslaget. Om en framtida karriär som välbetald stjärna i en europeisk storklubb.

Allt det där kan mycket väl hända - men det är ingen självklarhet. Det finns många lovande fotbollsspelare som har spåtts en lysande framtid men fattat felaktiga beslut och fastnat på vägen. Nu låter det som att du också är på väg att göra ett misstag. Tänk på förutsättningarna. Du spelar för DIF, som har gjort sig känt som en av de främsta plantskolorna inom den svenska elitfotbollen. Under de senaste åren har klubben levererat en färdig spelare per säsong till allsvenskan. Här får du chansen att utvecklas i lugn och ro för att flytta vidare om ett, två eller tre år. Jämför det med AIK, där det kryllar av stjärnor inköpta från utlandet och andra svenska klubbar. Är det verkligen en bra miljö för en ung spelare att utvecklas i? Tänk på Pierre Bengtsson, som bara fick starta i två matcher den gångna säsongen. Tänk på Robert Åhman-Persson, som tröttnade på bänken och flyttade till en anonym tillvaro i Danmark. Du riskerar att gå ett liknande öde till mötes.

Stanna i Degerfors ett tag till, Emil. DIF har redan många bra mittfältare i truppen. Klubben klarar sig förstås även om du skulle försvinna. Frågan är snarare hur du klarar dig utanför DIF. Jag är inte så säker på att det skulle gå särskilt bra. Inte än, i alla fall.

24 november 2007

Milenko Vukcevic

Milenko Vukcevic har rätt att vara besviken. Han tog sig an DIF i ett oerhört svårt läge och lyckades rädda laget kvar i superettan. Exakt vad han blev lovad i somras lär vi aldrig få veta, men det är uppenbart att han hoppades på en fortsättning. Nu blir det inte så. Det har pratats om att det skulle bli svårt med arbetstillståndet, men i slutändan verkar det inte ha varit avgörande. DIF hittade helt enkelt ett annat alternativ som ansågs bättre.

Milenko Vukcevic får trösta sig med att han alltid kommer att vara en av de absolut största för oss rödvita supportrar. Ur det perspektivet kanske det till och med var bra att det tog stopp här. Nu kan vi minnas honom som mannen som var en av de bästa spelarna i hela allsvenskan på 1990-talet, kom tillbaka tio år senare och gjorde ny succé. Om han hade fått fortsätta kanske han hade blivit ihågkommen som tränare som inte höll måttet och fick sluta mitt i säsongen. Det hade känts betydligt tråkigare.

22 november 2007

Bohlin ut - Fromholdt in

Jonas Bohlin kommer alltid att vara en av mina rödvita hjältar. Först skrev han på nytt kontrakt två gånger utan att ha fått göra en enda seriematch. Sedan fick han chansen och överraskade alla. DIF tog sin första poäng i år mot Bunkeflo och sin första seger mot Sylvia. Gemensamt för de två matcherna? Jonas Bohlin räddade en straff. Utan honom hade den negativa spiralen kunnat snurra betydligt fler varv än den faktiskt gjorde. Personligen hade jag hoppats på att han skulle bli kvar åtminstone en säsong till.

Jesper Fromholdt som tar över känns som en chansning. Exakt hur grön han är framgår ganska bra i den här artikeln från i somras. Hans insatser i juniorlaget under säsongen har uppenbarligen gjort intryck, men jag håller ändå alla tummar som finns för att Simon Nurme inte ska gå sönder under 2008.

Nya tider

Det känns som att vi har fått bevittna ett rödvitt paradigmskifte under de senaste dagarna. Samtidigt som två nya och rätt så radikala tränare från 08-land ansluter står det klart att tre riktiga trotjänare lämnar klubben. Henrik Berger är en av de största hjältarna i DIF genom tiderna, men han har trots allt hunnit bli 38 år gammal. Jag tycker att det är naturligt att klubben hellre använder pengarna han skulle ha kostat under nästa år till en yngre och mer utvecklingsbar spelare. Tobias Larsson och Tobias Hedberg är betydligt yngre, men båda har faktiskt varit med sedan de mörka åren i division 2. Tyvärr har ingen av dem utvecklats riktigt på det sättet vi hoppades på då. Nu satsar den förre på den civila karriären medan den senare väljer spel i Norge. Jag hade gärna sett Tobias Hedberg i truppen nästa år också, men för hans egen skull är det nog bäst med en omstart i en annan klubb.

Fotbollsmässigt överlever DIF naturligtvis att de här tre spelarna lämnar skutan. Däremot finns det anledning att fundera på hur det påverkar truppen. Att Jonas Lindskog försvinner inför nästa säsong står redan klart. Jonas Bergman kan också göra det. De enda som har gjort fler än två seniorsäsonger i klubben då är Tobias Solberg och Markus Karlsson. Den där särskilda andan som det brukar pratas om måste få sig en allvarlig törn.

Slutligen vill jag förstås tacka Henrik Berger, Tobias Larsson och Tobias Hedberg. Ni har förgyllt tillvaron för mig och tusentals andra genom era insatser i den rödvita tröjan. Lycka till med allt ni tar er för i framtiden - utom att baktala DIF i pressen.

21 november 2007

Lühr om Stahre

Expressens fotbollsbloggare Mathias Lühr har koll på vad som händer i DIF. "Min gamla tränare från Helenelund, Janne Stahre, tar över i Degerfors. Minns honom som en kanonledare, en rockartist som kunde ta fram det allra bästa hos sina spelare", skriver han bland annat. Det låter mycket lovande.

08:or

Om det är något med Jan Stahre som oroar mig så är det att han uppenbarligen tänker ha kvar sin bas i Stockholm. Precis som Andreas Andersson, alltså. Uppdragen som klubbchef och huvudtränare i en elitförening i fotboll kräver hundraprocentigt engagemang i stort sett dygnet runt. Det känns inte riktigt bra att båda två kommer att vara 25 mil bort när de är hemma.

Klart med Stahre

Jan Stahre och hans hjälpreda Mike Lindström tränar DIF under de närmaste två åren. Det väntade beskedet kom sent i eftermiddags. På sätt och vis känns det ironiskt. När Milenko Vukcevic rekryterades pratade Andreas Andersson mycket om att han är en person som verkligen känner för klubben. Till en början såg det ut att sluta illa, men mot slutet har han fått mycket beröm för sitt sätt att inte överanalysera utan coacha med hjärtat. Spelarna har fått friare tyglar och börjat tro på sig själva igen. Med Jan Stahre tar DIF ett steg tillbaka. Här kommer en ny tränare utan tidigare koppling till klubben som verkar ha mycket bestämda uppfattningar om allt som har med fotboll att göra. Skillnaderna är säkert fler än likheterna, men när Olof Guterstam berättar att Jan Stahre hjälpt honom med armpendlingen är det svårt att inte associera till Tony Gustavssons snack om fotvinklar.

Låter jag negativ? Det är jag egentligen inte. Jan Stahre har onekligen spännande idéer och kommer säkert att göra ett bra arbete i DIF. Intressantast just nu är kanske att hans speciella bakgrund borde göra att han har ovanligt bra koll på spelarmarknaden. Det vore inte så dumt med en stenhård finländare på det defensiva mittfältet nästa år, till exempel.

19 november 2007

Stahre ny tränare

Inte Milenko Vukcevic, inte Claes Eriksson - utan Jan Stahre. Åtminstone är det så det låter nu i kväll. Jag tycker att det känns som ett spännande tränarval. Jan Stahre kan mycket fotboll och är uppenbarligen sugen på att själv ta huvudansvaret för en klubb på svensk elitnivå. Förhoppningsvis blir han injektionen som får våra spelare att lyfta sig ytterligare en nivå. Nu blir det spännande att få höra vad som sägs på morgondagens presskonferens.

18 november 2007

Status quo

Det känns rätt segt just nu, men jämfört med tidigare säsonger ligger DIF faktiskt riktigt skapligt till i arbetet med spelartruppen. Vid motsvarande tidpunkt för två år sedan var det redan klart att fyra spelare skulle lämna klubben (Shpetim Hasani, Fredrik Nilsson, Martin Sjölund och Jimmy Rajala). Samtidigt hade bara en ny spelare skrivit på (Renato Rodrigues). Förra året hade sex spelare (Sebastian Karlsson, Stefan Larsson, Mikael Mårtensson, Eirik Lamöy, Henrik Janson och Mikael Thuresson) försvunnit och ingen tillkommit. Det finns inga klara nyförvärv i år heller, men DIF har i alla fall knutit upp tre lovande spelare (Christoffer Wiktorsson, Mario Simunovic och Andreas Gunnarsson) från de egna leden. Samtidigt är de enda som har försvunnit Djordje Mrdjanin (som jag fortfarande hoppas kommer tillbaka), Renato Rodrigues och Chukwudi Nwogu (som knappast kommer att saknas). På det sättet är nyhetstorkan ganska tilltalande.

16 november 2007

Fotbollsfruar

Det finns ett reportage som jag gärna skulle vilja läsa i någon av de lokala blaskorna. Rödvita fotbollsfruar. Att spelare som kommer utifrån kan lära sig att trivas i DIF vet vi, men vad säger deras livskamrater? Hur är det att flytta från en större stad till Karlskoga eller Degerfors? Vad gör de på dagarna? Hittar de några egna sociala sammanhang att umgås i? Gör DIF någonting för att underlätta deras situation? Och viktigast av allt, vad säger de den dagen deras sambor kommer hem och berättar att de har blivit erbjudna nya flerårskontrakt? Det kanske låter som något för skvallerkolumnen, men svaren kan faktiskt vara avgörande för möjligheterna att bygga ett slagkraftigt lag på lite längre sikt.

15 november 2007

Milles arbetstillstånd

Det verkar bli knepigt för Milenko Vukcevic att få arbetstillstånd i Sverige. Jag vet inte exakt vad regelverket säger, men om artikeln i Karlskoga-Kuriren ger en rättvis bild kan jag inte se hur han ska kunna träna DIF nästa år. Samtidigt kastar det här nytt ljus över vad som hände under den gångna säsongen. Milenko Vukcevic blev avfärdad som en pajas när han gick ut och förklarade att han funderade på att spela själv i sista matchen. Nu visar det sig att DIF hade registrerat honom som spelande tränare och att det var en förutsättning för att han skulle kunna komma. De där hånade uttalandena kanske ingick i en medveten strategi? Han kanske till och med hade fått order om att antyda något sådant uppifrån?

14 november 2007

Nya namn

Inte en dag utan nya rykten. De senaste handlar om Sylvias Daniel Åkervall och Gröndals Christophe Lallet. Daniel Åkervall är en sådan där spelare som jag har tänkt på ända sedan det stod klart att Sylvia åker ur superettan. Jag tror att han skulle bli en fullgod ersättare för Jonas Bergman eller - om han försvinner - Andreas Drugge. Att göra tio mål för ett lag som slutar sist är faktiskt minst lika imponerande som att göra 13 mål för ett lag som slutar åtta. Christophe Lallet vill jag väldigt gärna vara positiv till efter intervjun i Karlskoga-Kuriren, men fotbollsmässigt har han mycket kvar att bevisa. En snabb sökning på nätet visar att han inte ens har varit ordinarie i Gröndals division 1-lag under hösten.

13 november 2007

Claes Eriksson

Jag trodde inte på ryktet när det dök upp för ett par dagar sedan, men det verkar faktiskt finnas substans i uppgifterna om att näste rödvite tränare kan heta Claes Eriksson. Han själv har åtminstone gått från att säga att han helst vill vara kvar i Stockholm till att förklara att han absolut kan tänka sig att flytta till Degerfors. Det är ingen idé att börja hoppas ännu, men Claes Eriksson har gjort bra resultat med Brommapojkarna och verkar ha varit omtyckt av spelarna. Jag tror att det här vore en kanonlösning.

10 november 2007

Slutbetyg anfallarna

Tobias Larsson
Har halkat ur truppen helt i de sista matcherna nu på hösten. Jag trodde verkligen på Tobias Larsson efter att han fick i gång målskyttet under det första året i superettan, men nu verkar han ha stagnerat. Behöver kanske en nystart i en annan klubb.
Betyg: UNDERKÄND

Mano Garcia
En personlig favorit. Mano Garcia jobbar alltid för laget och är effektiv när han får lägen framför motståndarmålet. Formkurvan har gått lite upp och ned i år också, men mest upp.
Betyg: VÄL GODKÄND

Shpetim Hasani
En besvikelse. Shpetim Hasani har passat till många mål och varit riktigt bra i enstaka matcher, men minst lika ofta har han hängt med huvudet och sett oengagerad ut. Två straffmål på hela säsongen är förstås inte godkänt för en tilltänkt skyttekung.
Betyg: UNDERKÄND

Chukwudi Nwogu
Betyget gäller egentligen inte honom utan dem som tog honom till föreningen. Med tanke på att kvoten av icke-EU/EES-spelare redan var fylld borde Chukwudi Nwogu aldrig ha fått chansen.
Betyg: UNDERKÄND

Andreas Drugge
Tog ett steg fram i banan och två steg upp på betygsstegen. Andreas Drugge saknar egentligen mycket av det som brukar prägla en vass anfallare, men när han väl får lägena är han skoningslös. Om han stannar vinner han skytteligan 2008.
Betyg: VÄL GODKÄND

Dejan Doslic
Har bara fått några minuters speltid i år. Visst, killen är född 1990, men med tanke på hans besök i flera europeiska storklubbar hade åtminstone jag förväntat mig mer. Just nu finns det faktiskt en handfull juniorer från de egna leden som känns hetare.
Betyg: UNDERKÄND

08 november 2007

Webbredaktionen

De som gör officiella hemsidan har fått ta mycket skit, både från vanliga supportrar och en viss nätmobbare förklädd till journalist. Jag tror inte riktigt att kritikerna förstår hur mycket arbete som ligger bakom. Under de senaste åren har det knappt gått en dag utan att någon av bröderna Eriksson har publicerat en ny text som supportrarna läst och nätmobbaren skrivit av. Nu när de bestämt sig för att sluta kommer det att uppstå ett gigantiskt tomrum. Det är bara att hålla alla tummar som finns för att DIF lyckas knyta upp några nya förmågor som har tillräckligt med tid, ork och inspiration för att jobba ideellt med de här bitarna. Personligen kvalar jag tyvärr inte in när det gäller något av de tre kriterierna.

Rodrigues ut - Berger in

Renato Rodrigues har lämnat Degerfors och kommer inte tillbaka, enligt Andreas Andersson. Det är förstås ett klokt beslut att inte erbjuda honom ett nytt kontrakt. Däremot kommer jag inte att minnas honom som någon totalflopp. Renato Rodrigues har haft svårt att hänga med motståndaranfallare som är kvicka i fötterna, men mot lag som slår mycket höjdbollar har han nästan alltid varit storartad. De insatserna förtjänar han ett erkännande för. Jag önskar honom lycka till i den fortsatta karriären.

En annan nyhet från Andreas Andersson är att Emil Berger plockas upp i a-truppen. Helt rätt, det också. Här har vi en spelare som jag tror kommer att bli oerhört värdefull i framtiden.

Eftersnack

Det regionala diskussionsprogrammet Eftersnack handlade om fotbollssupportrar i går kväll. Ida Thunberg försvarade de rödvita färgerna och skötte sig strålande. Klicka på länken och se själv.

Samarbetet med Örebro

Jag är väldigt skeptisk till det planerade samarbetet mellan DIF och Örebro. Inte av känslomässiga skäl, utan av fotbollsmässiga. DIF har kapacitet att nosa på toppen i superettan medan Örebro är ett bottenlag i allsvenskan. Jag tror faktiskt inte att spelarna som inte ens tar plats på deras bänk har något att tillföra hos oss.

07 november 2007

Det börjar röra på sig

Motalas Niklas Högberg och Norrbys Gustav Nordmark är väl inte de hetaste namnen på den svenska spelarmarknaden just nu, men det är ändå positivt att det börjar hända saker kring DIF. Däremot kan jag inte förstå varför Andreas Andersson inte ens verkar ha haft inledande samtal med de kontraktslösa spelare som redan finns i truppen. Det vore förstås praktiskt att lösa tränarfrågan först och ta tag i det andra sedan, men silly season är faktiskt i full gång. Om DIF inte knyter upp spelare som Jonas Bergman, Jonas Bohlin och Tobias Hedberg lär det finnas andra klubbar som gärna tar chansen först. Det är hög tid för Andreas Andersson att agera - om han inte har andra och bättre alternativ på gång, förstås.

06 november 2007

Slutbetyg mittfältarma

Henrik Berger
Veteranen förklarade att han aldrig hade varit med om att åka ur en serie och att han inte tänkte göra det nu heller. Sedan borrade han ned huvudet och sprang, sprang, sprang. Henrik Berger har haft bättre säsonger rent fotbollsmässigt, men under hösten har hans fantastiska inställning varit extremt betydelsefull.
Betyg: GODKÄND

Andreas Holmberg
Anslöt från Qviding mitt under säsongen. Andreas Holmberg har inte varit dålig på något sätt, men han har inte riktigt blivit den omedelbara injektion som åtminstone jag hade hoppats på. Förhoppningsvis får han upp flåset efter en försäsong tillsammans med de andra i truppen. Då kommer nog målen också.
Betyg: GODKÄND

Tobias Solberg
Ännu en som var direkt svag i våras men som har lyft sig under hösten. Ingen av lagets klarast lysande stjärnor, men lojala spelare vars hjärtan klappar lite extra för DIF behövs också.
Betyg: GODKÄND

Jonas Bergman
Inledde urstarkt men tappade mycket under hösten. Jonas Bergman är grym när han är i form, men han har fortfarande svårt att hålla samma höga nivå över en hel säsong. Nu talar mycket för att han lämnar DIF och försvinner till norska andraligan.
Betyg: GODKÄND

Jonas Lindskog
Hann bara spela sju matcher i år innan skadeproblemen satte stopp för karriären. Spelmässigt har han inte visat någonting, men med tanke på de tråkiga omständigheterna kan han förstås inte få underkänt. Blir det ny karriär som tränare nu?
Betyg: GODKÄND

Johan Bertilsson
Vi får inte ha för höga krav på en spelare som är född 1988, men faktum är att Johan Bertilsson inte har levt upp till det som han visade på försäsongen. Några pigga inhopp har det blivit, men de gånger han har fått chansen från start har det knappt märkts att han varit på planen. Nästa år måste han våga lite mer.
Betyg: UNDERKÄND

Emil Berger
Knappt tio minuters speltid i säsongens betydelselösa sista match är förstås ett klent underlag när det ska sättas betyg, men Emil Bergers inhopp mot Norrköping lovar ändå gott för framtiden. Vi talar trots allt om en spelare som är född 1991. 1991!
Betyg: VÄL GODKÄND

Erik Nilsson
Det blev bara en match från start för Erik Nilsson. Med tanke på att han är lärling är det fullt godkänt, men räcker det för att få ett riktigt kontrakt inför nästa säsong? Jag är tveksam.
Betyg: GODKÄND

05 november 2007

Slutbetyg backarna

Magnus Tappert
Ytterligare en spelare som har täppt till truten på tvivlarna under hösten. Han var ingen hit som högerback, men som mittback håller Magnus Tappert mycket god superettanklass.
Betyg: GODKÄND

Fredrik Holmberg
Har fått andra halvan av säsongen förstörd av ett krånglande lår. Fredrik Holmberg var en av få spelare som imponerade i våras, men med tanke på att det finns andra som har höjt sig kan han inte vara säker på en plats i startelvan när nästa säsong börjar.
Betyg: GODKÄND

Tobias Hedberg
En viktig spelare, trots att han inte är ordinarie. Tobias Hedberg är både mittback och mittfältare och gör aldrig bort sig när han får chansen. Den viktiga matchen mot Falkenberg för en knapp månad sedan är bara det senaste exemplet. Det är möjligt att han själv har tröttnat på bänken och vill till en annan klubb där han får mer speltid, men jag ser honom gärna i DIF nästa år också.
Betyg: GODKÄND

Kalle Norrbin
Det händer fortfarande inte särskilt mycket framåt på högerkanten, men bakåt har Kalle Norrbin visat att han håller på den här nivån. Tiden då Anders Sulisalo, Henrik Berger och Mikael Thuresson gav oss supportrar gråa hår känns plötsligt avlägsen.
Betyg: GODKÄND

Markus Karlsson
Har fått ett litet lyft sedan han tog ett steg uppåt i banan och blev mittfältare i stället för ytterback. Trots det är jag fortfarande en aning besviken på Markus Karlsson. Hans säsong har absolut inte varit dålig, men det sprakar inte om honom på det sättet som det borde kunna göra om en spelare som kommer från allsvenskan.
Betyg: GODKÄND

Renato Rodrigues
Har stått mycket långt från startelvan under hösten. Renato Rodrigues gör en och annan bra match, men lägstanivån är tyvärr alldeles för låg. Precis allt talar för att han har gjort sitt i DIF.
Betyg: UNDERKÄND

Christoffer Wiktorsson
Från juniorerna i DIF till en veckas provspel i Manchester City. Christoffer Wiktorsson har gjort en fantastisk resa under den här säsongen. Han blir förmodligen ännu bättre 2008, men faktum är att han känns som en färdig superettanspelare redan nu.
Betyg: MYCKET VÄL GODKÄND

Djordje Mrdjanin
Kändes som en potentiell flopp när han anslöt till laget sent i somras. Han blev en flipp. Djordje Mrdjanin står rätt, utstrålar lugn och väljer alltid de förståndiga alternativen i försvarsspelet. Att han verkar vara en supertrevlig person gör inte saken sämre. En kanonförstärkning, helt enkelt. Om Andreas Andersson lyckas knyta upp honom för en fortsättning kommer jag att jubla.
Betyg: MYCKET VÄL GODKÄND

04 november 2007

Slutbetyg målvakterna

När halva serien var spelad fördrev jag några sommarkvällar med att sätta betyg på spelarna i truppen. Nu är det dags igen. Efter mirakelhösten är det förstås frestande att höja alla som har varit delaktiga till skyarna, men tanken här är att hela säsongen ska vägas in. Precis som i somras gäller att spelarna bedöms utifrån vad jag tycker att vi har rätt att förvänta oss av dem. Shpetim Hasani är en bättre fotbollsspelare än Kalle Norrbin, men det behöver inte betyda att han får högre betyg av mig.

Simon Nurme
Har kommit tillbaka på ett fantastiskt sätt under hösten. Det ser fortfarande lite flaxigt ut i vissa situationer, men det är ingen tvekan om att vi som inte riktigt trodde att han skulle hålla på den här nivån har fått en ordentlig knäpp på näsan. Just nu känns Simon Nurme som det givna förstavalet inför nästa säsong.
Betyg: GODKÄND

Jonas Bohlin
Ingen pratar om honom längre, men jag ser honom fortfarande som en av årets stora positiva överraskningar. DIF släppte in alldeles för många mål under de första två tredjedelarna av säsongen, men det var absolut inte Jonas Bohlins fel. Snarare räddade han laget i flera av matcherna. Nytt kontrakt, tack.
Betyg: VÄL GODKÄND

03 november 2007

DIF - Örebros stolthet

DIF hyllas av landshövdingen - på Örebro slott. Jag kan tänka mig att en och annan närking är surare än vanligt just nu ...

02 november 2007

Kung Drugge

Efter vinsten i lördags var jag inne och kikade lite i ett Norrköpingsforum på nätet. Flera där menade att deras klubb borde försöka värva Andreas Drugge. Själv har han också sagt att han vill spela så högt upp i seriesystemet som möjligt. Hjärtat vill förstås att han ska vara kvar, men hjärnan säger att det kanske inte vore fel med en försäljning. Andreas Drugge kostade inget när han kom 2005 och har gjort två fina säsonger för DIF. Om det kommer ett bud på uppemot en miljon kronor nu har klubben chansen att göra en riktigt bra affär. Nästa år kan han däremot gå gratis.

Nu är jag inte alls säker på att de allsvenska klubbarna är intresserade. Andreas Drugge har målsinne och är en fantastisk resurs i superettan, men har han tempot för den högsta serien? Jag är tveksam. Daniel Mendes gjorde massor av mål för DIF men har blivit bänknötare sedan han gick till AIK. Det finns en uppenbar risk för att Andreas Drugge skulle gå samma öde till mötes.

Kung Djordje

Prioritet ett när det gäller nyförvärv måste förstås vara att försöka knyta upp Djordje Mrdjanin. En spelare gör inget lag, men statistiken avslöjar ändå att det har hänt något radikalt sedan han debuterade mot Mjällby för exakt två månader sedan. Innan dess släppte DIF in 1,67 mål och tog 0,86 poäng per match. Med Djordje Mrdjanin på planen har motsvarande siffror varit 0,50 och 2,13. Det tyder på klass. Dessutom har det varit härligt att se hur snabbt han har kommit in i gemenskapen. Titta gärna tillbaka på den senaste månadens härliga bilder på rödvita spelare som firar ett mål. Du kommer nästan alltid att hitta Djordje Mrdjanin mitt i högen, med ett enormt leende på läpparna. Sådana scener vill jag väldigt gärna se under nästa säsong också.