28 februari 2008

Då och nu

Minns ni hur DIF agerade när klubben letade utländska spelare för två år sedan? Tony Gustavsson åkte till Cypern och hittade Eirik Lamöy, som jag tycker var ett lyckat nyförvärv trots att han bara stannade i ett år. Ungefär samtidigt inledde klubben ett samarbete med den välkände agenten Oliver Cabrera. Han gav oss Daniel Mendes - som nästan var för bra - och följde upp med att hitta Mano Garcia. Värvningarna av Renato Rodrigues och Abder Kabous föll inte lika väl ut, men faktum är fortfarande att det var två spelare som redan fanns i Sverige och som klubben hade koll på. Mitt helhetsintryck är att allt sköttes mycket proffsigt.

Två år senare är läget radikalt annorlunda. Företrädare för DIF har berättat om hur de översköljs med erbjudanden om utländska spelare som vill komma till klubben för att provträna. Just nu verkar det inte finnas någon annan strategi än att bjuda in en av dem i taget och hoppas på det bästa. German Gordillo är det senaste exemplet på att det inte funkar. Samtidigt har de kända agenterna som klubben samarbetat med tidigare bytts ut mot "rådgivare" som ingen människa har hört talas om. DIF anställde en klubbchef bland annat för att styra upp spelarrekryteringen. Finns det någon som tycker att utvecklingen har gått åt rätt håll?

27 februari 2008

De ratades revansch

Att matchen mot Skövde var ett riktigt bottennapp inser alla som studerar hemmalagets startelva. På mittfältet spelade både Mårten Gustavsson - som totalfloppade när han var i DIF 2005 - och Johan Mårtensson - som provspelade för DIF i höstas men fick nobben. Nu verkar de ha varit hetare än alla rödvita tillsammans.

26 februari 2008

Träning: Skövde-DIF 2-1

Nu har jag sett en första glimt av DIF årgång 2008. Vid lunchtid i lördags var jag mitt uppe i en strulig tåg- och bussresa genom stormdrabbat land, från Vänersborg till Stockholm. När vi rullade genom Skövde såg jag två fotbollslag värma upp på Södermalms IP. Ett av dem var naturligtvis DIF. Efter bara några sekunder var tåget långt borta, och det var nog lika bra det. 1-0 mot Rynninge, 1-1 mot Forward och 1-2 mot Skövde. Det är ett par månader kvar till premiären, men jag börjar faktiskt känna mig allvarligt oroad.

21 februari 2008

Glädjebeskedet

Oj, vilket fantastiskt underbart skönt och härligt besked DIF fick i dag. Nu när jag läser kommentarerna efteråt slås jag av att vi nog inte riktigt har insett allvaret tidigare. Lars-Erik Dalin och Andreas Andersson har hållit skenet uppe och försäkrat att det här kommer att lösa sig, nästan oavsett vad som händer. Så låter det inte alls nu när det är klart med ersättningen. "För Degerfors IF är domen ekonomisk katastrof. Utan stödet från SEF-klubbarna riskeras Degerfors IF:s fortsatta existens", skriver till exempel Svensk elitfotboll i sitt pressmeddelande. Om den formuleringen ger en rättvis bild av verkligheten är det förstås helt avgörande att organisationen går in med pengar. Nu finns det hopp om livet igen.

Vid sidan av allt annat är dagens stora nyhet en upprättelse för Lars-Erik Dalin. Jag har fått höra saker som gjort mig skeptisk till honom tidigare, men det här ärendet har han hanterat perfekt. Som en god politiker har han upprepat orden "solidarisk lösning" för varenda reporter som har velat lyssna under de senaste månaderna. Dessutom kan vi utgå från att han har haft egna direkta kontakter med dem som sitter på kulorna. Uppenbarligen har hans påtryckningar gett resultat. Jag lyfter på hatten.

20 februari 2008

Jubileumsboken

Jag var inte alls på alerten när den släpptes, men när en försäljartyp från förlaget ringde hem för några veckor sedan bestämde jag mig för att beställa jubileumsboken. Det ångrar jag inte. Jubileumsskriften från 1997 innehöll några riktigt läsvärda texter men var egentligen inte mer än ett häfte. DIF spelar fotboll i en lägre division nu än då, men när det gäller bokproduktion har klubben gjort motsatt resa. Det här är en tjock, inbunden och mycket snygg volym som bör finnas i varje bokhylla. Köp.

19 februari 2008

Mer om mittfältet

Vilka är det vi ska tacka för att DIF är på väg mot sin fjärde säsong i superettan? Det finns förstås många, men själv skulle jag nog välja att lyfta fram balansspelarna. Det började med en riktigt tung försäsong för tre år sedan. Såvitt jag minns var det alldeles inför seriepremiären som Tony Gustavsson bestämde sig för att gå över till att spela med två defensiva mittfältare. Hur det gick vet vi. Med spelsystemet 4-2-3-1 kunde DIF täta till bakåt och ta de poäng som behövdes för att säkra kontraktet. Faktum är också att något liknande hände förra året. DIF läckte ordentligt när Milenko Vukcevic gav Henrik Berger och Tobias Solberg chansen bredvid varandra. Sedan dröjde det inte länge innan vändningen kom.

Vad är poängen med att dra upp det här nu? Det handlar förstås om truppen 2008. DIF har förlorat tre defensiva mittfältare sedan förra säsongen. Den ende som möjligen kan betraktas som en ersättare är Magnus Samuelsson, men han passar bäst som mittback. Dessutom verkar det bara vara offensiva spelare som får komma och provträna. Andreas Andersson och Jan Stahre är uppenbarligen på väg att göra sig av med den räddningsplanka som blev guld värd för både Tony Gustavsson och Milenko Vukcevic. Jag hoppas verkligen att de vet vad de gör.

18 februari 2008

Avsked och välkomnanden

Hej då, Daniel Antoniuk och Adem Kücükgöl. Välkommen, German Gordillo. Snälla, gör oss inte besvikna du också.

Premiärelvan # 2

Med knappt två månader kvar till premiären kan vi i alla fall konstatera en sak. Jan Stahre är uppenbarligen inställd på att spela 4-3-3. Egentligen tycker jag fortfarande att det låter vanskligt, men mot Örebro verkar defensiven faktiskt ha fungerat riktigt bra. Därför testar väl jag den uppställningen också. Det här laget innehåller fem ändringar jämfört med årets första.

Målvakt: Simon Nurme
Given just nu, men det såg rätt så fladdrigt ut på de rörliga bilderna från bortamatchen mot Örebro. Bör höja sig några snäpp till premiären mot Sirius för att jag ska känna mig lugn.

Högerback: Kalle Norrbin
Att George Kojadinovic skickades till KB Karlskoga tyder förstås på att Kalle Norrbin är nummer ett som högerback. Eller kan någon av mittbackarna utmana? Fredrik Holmberg?

Mittback: Magnus Samuelsson
Har fått mycket speltid i de inledande träningsmatcherna. Hans ledaregenskaper kanske behövs på planen, trots allt.

Mittback: Magnus Tappert
DIF har tre riktigt bra mittbackar i truppen. Just nu håller jag Magnus Tappert lite högre än Fredrik Holmberg.

Vänsterback: Christoffer Wiktorsson
Känns rätt så given i startelvan, trots sin ungdom. Frågan är bara om han blir vänsterback eller vänstermittfältare.

Högermittfältare: Andreas Holmberg
Bör passa bra till höger i ett tremannamittfält.

Central mittfältare: Tobias Solberg
För ett par månader sedan var jag tveksam till om Tobias Solberg borde ingå i en startelva 2008. Nu håller jag honom som den kanske viktigaste spelaren i truppen. Jag ser helt enkelt ingen annan som kan ta tag i taktpinnen på det centrala mittfältet.

Vänstermittfältare: Markus Karlsson
Blir förhoppningsvis nyttig både i offensiven och defensiven.

Högerytter: Johan Pettersson
För att lånet från Örebro ska kunna betraktas som lyckat bör Johan Pettersson förstås ta en ordinarie plats. Enligt rapporterna borde han kunna passa till höger i ett tremannaanfall.

Anfallare: Mano Garcia
Inte direkt någon centertank, men målkänsla har Mano Garcia. Just nu känns det tyvärr som att han är ganska ensam om det ...

Vänsterytter: Christophe Lallet
Rätt så given i startelvan just nu, men det vill till att han visar att han kan leverera mot starkare motståndare också. Annars riskerar han att bli det här årets svar på Johan Bertilsson.

Avbytare:
Jesper Fromholdt
Fredrik Holmberg
Johan Bertilsson
Shpetim Hasani
Mario Simunovic

Utanför truppen:
Andreas Gunnarsson
Erik Nilsson
Dejan Doslic

17 februari 2008

Gnäll gnäll gnäll

Emil Berger talar ut om sin flytt till Stockholm i Karlskoga-Kuriren. Hela artikeln finns inte på nätet, men den här lilla teasern räcker för att konstatera en sak. Grinolle-genen ärvs på fädernet ...

Träning: Forward-DIF 1-1

Efter alla lovord tidigare i veckan trodde jag nog faktiskt att Daniel Antoniuk skulle ta chansen mot Forward. Nu blev det inte så. Lite snopet känns det, men faktum är fortfarande att det inte är ytterligare en anfallare vi behöver just nu. Det klokaste i det här läget måste vara att sätta amerikanen på ett tåg från Degerfors och lägga all kraft på att hitta en spelskicklig mittfältare i stället.

14 februari 2008

Nwogu till Syrianska

Min teori om att Chukwudi Nwogu var på väg till Japan var kanske inte världshistoriens mest väl underbyggda. Nu är han klar för Syrianska i norrettan. Nåja, Södertälje ligger ju också österut ...

12 februari 2008

Adem Kücükgöl

Adem Kücükgöl? Ja, i datorspelens värld ska han visst bli bra om han får rätt träning ... Håller vi oss till verkligheten anser jag definitivt att vi behöver få in ett tyngre namn i truppen.

Mittfältskris

Jonatan Lundevall blir kvar i Brage, Helgi Danielsson går till Elfsborg, Christoffer Karlsson lånas ut från Djurgården till Åtvidaberg, Jamal Mohamed har förlängt med Enköping, Fredrik Petersson flyttar till Öster och Martin Jönsson varvar ned i Linköping. Allt det där visste vi redan. De dagsfärska bulletinerna handlar om att Andreas Ingel väljer Jönköpings Södra och att Pavel Zavadil är på väg tillbaka till Mjällby. That's it. Nu kan jag verkligen inte komma på en enda hyfsad mittfältare som fortfarande är tillgänglig. Jag hoppas förstås att jag har fel, men har jag inte det återstår bara nödlösningar från lägre divisioner och helt oprövade kort från utlandet. Det här känns inte bra.

11 februari 2008

Daniel Antoniuk

Målkavalkader på Youtube kan vara försåtliga. Efter att ha tittat på Daniel Antoniuk i tio minuter vill jag inget hellre än att han ska nicka in hörnor och frisparkar för DIF under 2008. Då gäller det att sansa sig och minnas att det är en mittfältare vi behöver just nu. Daniel Antoniuk ska förstås få en ärlig chans nu när han är i Värmland, men att Andreas Andersson tar hit ännu en anfallare är faktiskt svårbegripligt. Eller är det så enkelt som att han bjöds in innan det stod klart att Johan Pettersson fanns tillgänglig?

10 februari 2008

Ekonomin

Efter att ha läst Karlskoga-Kurirens och Lars-Erik Dalins genomgångar av det ekonomiska läget har jag bara en fråga. Var är pengarna för Andreas Drugge? DIF och Trelleborg kom överens den 29 december förra året, enligt båda klubbarnas hemsidor. Det borde kunna innebära att de 700 000 eller 800 000 kronorna som han gick för inte landade hos DIF förrän efter årsskiftet. Om det är så ska klubben redan kunna uppvisa ett positivt eget kapital. Med andra ord är den akuta faran över. Om Trelleborg hann betala före årsskiftet blir läget däremot radikalt annorlunda. Då måste DIF helt enkelt få hjälp med momsskulden eller sälja av fler spelare under 2008. Annars är elitlicensen i uppenbar fara.

09 februari 2008

Musik

Efter matchen mot Rynninge antydde Christophe Lallet att hans mål kan hamna på Youtube. Än så länge finns det inte upplagt, men i stället hittade jag något helt annat. Visst är det här dagens matchhjälte som river av en låt på sin akustiska gitarr?

Träning: Rynninge-DIF 0-1

Jag gillar Jan Stahres idé om att spela med två tillslag mot sämre motstånd. Annars finns det inte så mycket att skriva om dagens match mot Rynninge. 1-0 mot ett lag från division 2 imponerar inte, men resultaten är som bekant inte det viktiga just nu.

08 februari 2008

Johan Pettersson

Johan Pettersson, alltså. Med tanke på vad han har presterat de två senaste säsongerna känns han inte som en given startspelare, men Jan Stahre har definitivt fått in ytterligare ett intressant alternativ till anfallet. Ur sextetten Mano Garcia, Shpetim Hasani, Christophe Lallet, Johan Pettersson, Mario Simunovic och Dejan Doslic måste det gå att vaska fram något bra. Nu väntar vi bara på en mittfältare också. Där hoppas jag på ett ännu tyngre namn.

06 februari 2008

Långläsning

Jag antar att ingen har missat Sportstorys långa reportage om Andreas Andersson. Personligen hade jag gärna läst mer om hans nuvarande arbete, men den här återblicken på resan från Hova till Degerfors, Milano och Newcastle är förstås också intressant.

05 februari 2008

Chucken-san?

Det händer att min besöksräknare Statcounter kan bidra med intressant information. Häromdagen såg jag till exempel att någon hittat till Skitiga Bullen genom att googla på "Chukwudi Nwogu". Denna någon visade sig vara uppkopplad via en dator i Osaka. Ska vi gissa att storfiskaren från Möckeln spelar fotboll i Japan 2008?

Ännu mer om Ingel

När det gäller Andreas Ingel håller det definitivt inte att vänta och se. Jag såg just att han har varit i Jönköping och provtränat.

Lång lista?

Johan Pettersson? Nja. Andreas Ingel? Inte nu, i alla fall. Jan Stahre verkar vara måttligt intresserad av namnen på lediga spelare som Karlskoga-Kuriren gräver fram. Samtidigt säger han att listan över potentiella nyförvärv fortfarande är lång. Jaså? För mig som är något nervöst lagd känns det snarare som att de tillgängliga spelarna på marknaden är på väg att ta slut.

04 februari 2008

Skrattar bäst som skrattar sist

Abder Kabous till La Liga och Real Murcia. Undrar just vad häcklarna som stod på Stora Valla och hade åsikter om "di där arabera" för ett och ett halvt år sedan har att säga nu?

03 februari 2008

Direkt i datorn

Mattias Hermansson gjorde ett fantastiskt reportage om DIF i Offside för snart åtta år sedan. Uppenbarligen följer han fortfarande laget. Hans mediekrönika om träningsmatchen mot Örebro i torsdags eftermiddag är helgens bästa läsning.

01 februari 2008

Go Sixten

Från dagens chatt med Sixten Boström hos Nerikes Allehanda:

Rydholm: Vad tror du om Degerfors möjligheter och placering i år med tanke på gårdagens träningsmatch?
Svar: De presterade bra fotboll. Jag tror och hoppas att de klarar sig bra. Jag känner deras nye tränare och tror att han har mycket att komma med.

Defensiven

Mest glädjande med gårdagen är nog att defensiven verkar ha fungerat så bra. Jag har hört Jan Stahre prata om 4-3-3, tänkt tillbaka på de tre senaste åren och dragit slutsatsen att DIF kommer att bli uppkäkat om laget spelar så i superettan. Nu gick det uppenbarligen alldeles utmärkt, och det mot ett i stort sett ordinarie allsvenskt lag. Där finns något att bygga vidare på.