30 mars 2008

Jumbo?

För några dagar sedan fastnade jag i en kassakö och passade på att snabbläddra i Expressens fotbollsbilaga. Rapporterna om påläggskalven Johan Orrenius tips visade sig stämma. Han tror att DIF slutar sist i superettan. Under de närmaste två veckorna kommer fler så kallade experter att tycka till, och jag misstänker att många av dem resonerar ungefär likadant. DIF låg sist i serien när fyra femtedelar av fjolårssäsongen var spelad. Sedan började laget plötsligt att vinna, mycket tack vare Djordje Mrdjanins stabilitet bakåt och Andreas Drugges målkänsla. Nu har båda de spelarna lämnat klubben. Lägg ihop det och de skrala resultaten under försäsongen och du har en klar nedflyttningskandidat. Det vi rödvita kan hoppas på är att de nya spelarna håller måttet och att de som var med redan i fjol höjer sig sig ett snäpp under Jan Stahre. Annars finns risken att Johan Orrenius får rätt.

Samuelsson talar ut

Vilken tidning har publicerat den bästa webbintervjun med Magnus Samuelsson sedan han skrev på för DIF i vintras? Karlskoga-Kuriren? Nya Wermlands-Tidningen? Värmlands Folkblad? Nej - Blekinge läns tidning. Det var lite ... otippat.

29 mars 2008

Konstgräs på Stora Valla

Äntligen verkar Degerfors kommun vara på väg att få tummen ur i frågan om en konstgräsplan. Ett välkommet besked, förstås. Frågan nu är bara var den hamnar. Kommundirektören Jan-Ove Beckmans uttalanden tyder på att beslutsfattarna helst lägger konstgräs på Stora Vallas a-plan. Samtidigt antar jag att de ansvariga inom DIF hellre vill ha den någon annanstans på området. Vilka som vinner går inte att säga i dag, men de som sitter på pengarna har förstås den bästa förhandlingspositionen.

28 mars 2008

Landgren om DIF

En tidningsreporter som jobbar kväll på en fredag får ofta ikläda sig rollen som musikrecensent. För några timmar sedan var jag i Mellerud och fick höra Nils Landgren skämta - om DIF:

"Jag stöder dem och betalar gôrmycket pengar varje år, med de jävlarna gör ju inget med dem! Men en dag ska vi resa oss ur askan och bli det vi en gång var. Inte för att det var mycket, men ändå ..."

27 mars 2008

Comeback x 2

Karlskoga-Kurirens insider Fredrik Holmberg bloggar igen efter sitt vinteruppehåll. Jag fick känslan av att han började tappa sugen i höstas, men nu kör han på i samma stil som tidigare. Härligt.

Samtidigt har sportredaktionen på Karlskoga Tidning nystartat och breddat den blogg som drogs i gång i samband med förra årets träningsläger på Cypern. Efter en pigg inledning före påskhelgen är sidan plötsligt tvärdöd igen, men förhoppningsvis får skribenterna snart upp farten. Då blir det här också ett givet bokmärke.

Mot Cypern

Någon gång i dag landar spelare och ledare i DIF på Cypern. Nu väntar en nyttig träningsvecka i tjugogradig värme. Trist bara att Yankuba Ceesay inte kunde följa med. Han och Dejan Godar behöver all tid de kan få tillsammans med sina nya lagkamrater.

25 mars 2008

Premiärelvan # 3

Världens längsta försäsong går faktiskt ganska fort. Nu är det bara drygt tre veckor kvar till premiären mot Sirius. Efter lång väntan har truppen som bekant fyllts på med två intressanta namn bara under den senaste veckan. Det gör förstås att det blir betydligt klurigare att leka coach. Tidigare har det känts ganska enkelt att ta ut en elva, men nu måste flera duktiga spelare placeras på bänken eller på läktaren. Hur som helst, det här laget spelar 4-4-2 och innehåller sex ändringar jämfört med det förra.

Målvakt: Simon Nurme
Fortfarande ett givet val, även om hans spel som sagt var har känts oroväckande darrigt under försäsongen.

Högerback: Christoffer Wiktorsson
Har fått byta från vänsterkanten till högerkanten i de senaste matcherna. Om han fungerar på den positionen - och det verkar han göra - är det nog ett klokt sätt att disponera styrkorna på.

Mittback: Fredrik Holmberg
Konkurrensen om platserna i mittförsvaret är stenhård. Magnus Samuelsson imponerade inte särskilt på mig i matchen mot Ljungskile, så den här månaden väljer jag Fredrik Holmberg igen.

Mittback: Magnus Tappert
Känns fortfarande som det allra vassaste mittbacksalternativet.

Högerback: Markus Karlsson
Passar nog bättre som back än som mittfältare, trots allt.

Högermittfältare: Christophe Lallet
Inte alls lika given nu när truppen har breddats, men än så länge är han kvar i min startelva. Jag gillade det jag såg mot Ljungskile.

Central mittfältare: Yankuba Ceesay
Känns rätt så given, trots att han är helt ny i klubben. Yankuba Ceesay lär få ta det stora defensiva ansvaret på mittfätet i år.

Central mittfältare: Tobias Solberg
Ytterligare en spelare som bör känna flåset i nacken. Tobias Solberg känns inte lika given nu som för en dryg månad sedan.

Vänstermittfältare: Dejan Godar
Ska självfallet vara med i startuppställningen. Frågan är bara på vilken position han passar bäst. På kanten eller centralt?

Anfallare: Johan Pettersson
Har petat in några bollar under försäsongen, även om han inte har imponerat spelmässigt. Johan Pettersson måste höja sig ett par snäpp för att försvara sin plats när Shpetim Hasani är tillbaka.

Anfallare: Mano Garcia
Given. Årets skyttekung i DIF - och i hela superettan?


Avbytare:
Jesper Fromholdt - inte redo att utmana Simon Nurme
Magnus Samuelsson - ganska nära en plats i startelvan
Johan Bertilsson - måste visa mer mot vasst motstånd
Shpetim Hasani - lär inte vara i toppform till premiären
Dejan Doslic - får han sitt stora genombrott i år?

Utanför truppen:
Andreas Gunnarsson - är fortfarande långt från en startplats
Kalle Norrbin - tillför inte mycket på bänken, tyvärr
Erik Nilsson - mycket nära en plats på avbytarbänken
Andreas Holmberg - måste få tid efter sina skadeproblem
Mario Simunovic - har inte fått mycket speltid på slutet

U21: Djurgården-DIF 1-2

Jag hade två förhoppningar när jag slog på datorn för att kolla hur det gick i utvecklingslagets match mot Djurgården i kväll. Tre poäng till DIF och minst ett mål av Shpetim Hasani. Båda infriades. Att vinna är alltid trevligt, men på sikt betyder det där målet nog mer än de tre poängen. Shpetim Hasani känns nästan lite bortglömd efter sin skada och ett mindre lyckat fjolår. Om Jan Stahre och kompani lyckas lotsa honom tillbaka till gammal god form har DIF två anfallare av mycket hög superettanklass.

23 mars 2008

Träning: DIF-Carlstad United 1-0

1-0 mot Carlstad United är förstås inte mycket att hurra över, men det känns ändå bra att DIF orkade mobilisera tillräckligt med kraft för att vinna. Nu slapp vi i alla fall kommentarerna om att den värmländska fotbollens framtid minsann finns i stiftsstaden.

Mer om Ceesay

Jag är väldigt fascinerad av Yankuba Ceesays bakgrund. Hans fotbollsresa har gått från hemlandet Gambia till Peru via korta sejourer på Cypern och i Birmingham. För några veckor sedan flög han till Sverige för att spela till sig ett kontrakt med storklubben Djurgården i huvudstaden. Nu blev det andradivisionen och lilla Degerfors i stället. Yankuba Ceesay har redan levererat ett obligatoriskt pratminus om att han gillar både laget och samhället, men jag hoppas ändå att alla i kretsen kring DIF ägnar sig lite extra åt honom så här i början. Med tanke på vad han kommer ifrån vore det nästan omänskligt om han inte hade svårt att anpassa sig.

21 mars 2008

Full trupp

Häromdagen gnällde jag lite grann över att Dejan Godar bara knutits upp för sex månader. Därför känns det förstås extra skönt att Yankuba Ceesay - inte Yanbuka Ceesay, som jag och många andra har kallat honom tidigare - har skrivit på ett tvåårskontrakt. Plötsligt känns det som att DIF har en riktigt välbalanserad trupp. Jan Stahre får många alternativ att laborera med och kommer att bli tvungen att ställa flera riktigt duktiga spelare åt sidan. Några kommer självfallet att bli besvikna, men det är nog så det måste vara om laget ska hålla för 30 tuffa matcher. För första gången på länge vågar jag se fram emot säsongen med viss tillförsikt.

20 mars 2008

Korta kontrakt

Äntligen har vi fått den där mittfältaren som vi suktat efter i flera månader. Trots det kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken. DIF väljer att skriva ett sex månader långt artistkontrakt med Dejan Godar. Enligt Karlskoga-Kuriren innebär det att han kommer att kunna spela de 26 första matcherna i superettan. Om jag läser spelprogrammet rätt verkar det snarare handla om 24. Oavsett vilket som stämmer har jag svårt att tänka mig att det blir någon fortsättning efter det. Hur många tror att Andreas Andersson är beredd att skriva på ett nytt kontrakt med en dyr spelare när det bara återstår någon månad av säsongen? Hur många tror att Dejan Godar är beredd att komma tillbaka nästa vår om han inte avlönas under vintern? Det här måste nog betraktas som ytterligare en kortsiktig lösning. De börjar bli väl många nu. Det är kanske för tidigt att börja oroa sig för den saken, men faktum är att i stort sett samtliga viktiga spelares kontrakt går ut till hösten. När nästa silly season ska summeras kan den här mycket väl framstå som en västanfläkt i jämförelse.

19 mars 2008

Stilfullt avslut

Socialministern Göran Hägglund (kd) har fel om det mesta, men han vet onekligen hur man ska avsluta en chatt:

"lennart säger: Tror du att Degerfors IF klarar sig kvar i superettan i år?
Göran Hägglund säger: SJÄLVKLART!"

Johan Kristiansson

En glädjande nyhet i det lilla formatet är att Johan Kristiansson äntligen är på väg tillbaka. Det är en spelare som jag aldrig har sett, men som beskrevs som mycket lovande innan han gick sönder för drygt ett år sedan. Om DIF har tålamod och vårdar den här kontakten i år kan klubben ha en joker i leken inför 2009.

18 mars 2008

U21: Örebro-DIF 2-0

DIF valde att satsa på en ungdomlig och orutinerad elva i den tidigarelagda U21-premiären mot Örebro. Därför är resultatet 0-2 inte mycket säga om. Intressantast - och märkligast - med matchen är provspelaren Daniel Capecci. Efter helgens mangling av Motala verkade de flesta vara överens om att DIF äntligen har hittat två riktigt bra spelare. Nu - med en kille som har köpt en egen biljett till Sverige och som redan ratats av Örgryte - känns det som att klubben tar ett steg tillbaka. En möjlig tolkning är att Andreas Andersson helt enkelt bjöd in honom innan han fått en klar bild av vad Yanbuka Ceesay går för. En annan - och betydligt tråkigare - är att det här är ett alternativ som anses passa plånboken bättre. Jag hoppas definitivt på det första.

16 mars 2008

Trevlig läsning

På något sätt hade jag lyckats missa Johan Emdemalms utmärkta matchrapport när jag skrev förra inlägget. Nu när jag har läst den känns det ännu bättre. Vi verkar gå mot en trevlig vecka.

Träning: Motala-DIF 0-4

DIF är tillbaka på rätt spår igen. 4-0 mot Motala är i paritet med vad vi borde kunna förvänta oss, men med tanke på resultaten i de senaste träningsmatcherna känns det som en klar framgång. Dessutom tyder de ganska knapphändiga rapporterna från matchen på att provspelarna skötte sig bra. Ekonomin och hur de har sett ut sig på träningarna måste förstås vägas in, men om bedömningen blir att de kan förstärka laget kanske det är läge att försöka kontraktera båda. Med tanke på den befintliga truppen tycker jag faktiskt att det vore vettigare att fylla på med två mittfältare än med en mittfältare och en anfallare.

15 mars 2008

Dejan Godar

Det blir två provspelare på planen i gräspremiären mot Motala. Dejan Godar känns också intressant, men både han och Yanbuka Ceesay lär knappast erbjudas kontrakt. Undrar just hur samspelet på det centrala mittfältet kommer att fungera i morgon?

12 mars 2008

Alltid rött, alltid rätt

Mycket må vara motigt just nu, men DIF har i alla fall en sak på sin sida. Tröjfärgen. Med sådana rön i ryggen kan vi inte misslyckas.

Omval

Vissa ser honom som en bakåtsträvande nostalgiker utan visioner. Andra menar att han har precis rätt egenskaper för att leda DIF genom de tuffa utmaningar som väntar. Själv vet jag fortfarande inte riktigt vad jag ska tycka. Hur som helst, nu står det klart att Lars-Erik Dalin blir kvar på ordförandeposten även under 2008. Efter det kanske det blir lättare att säga vilka som hade rätt.

11 mars 2008

Yanbuka Ceesay

Mittfältaren Yanbuka Ceesay från Gambia känns som den klart intressantaste provspelaren hittills under silly season. Eftersom det var Djurgården som tog honom till Sverige kan vi nog utgå från att han har högre potential än alla som kommit direkt till DIF. Dessutom verkar han ha gjort en hyfsad insats mot Enköping i helgen. Alla är inte överförtjusta, men tränaren Siggi Jónsson såg uppenbarligen vissa kvaliteter. Genom att söka på "ceesay" på Forum 1891 går det också att hitta ganska många supportrar som låter positiva. Sedan måste vi förstås väga in att Djurgården vill vara ett topplag i allsvenskan och att DIF förmodligen blir ett mitten- eller bottenlag i superettan. En spelare som klarade sig helt okej där efter bara några träningar borde kunna göra succé hos oss. Efter alla motgångar tidigare i vinter vågar jag inte hoppas för mycket, men det finns faktiskt en hel del som talar för att Andreas Andersson har hittat rätt den här gången.

10 mars 2008

Adde talar ut

För någon vecka sedan smög Nya Wermlands-Tidningen ut en radiointervju med Andreas Andersson på nätet. Det mesta han säger visste vi redan, men att han tror mycket på Erik Nilsson i år kan väl betecknas som ett positivt besked. Annars är den största behållningen Tomas Nilssons charmiga ovana vid mediet.

Träning: Karlstad BK-DIF 1-4

Hur vet du att rapporteringen om en DIF-match är rekorddålig? Svar: Kanon har den bästa informationen. Intressant att notera från utvecklingslagets seger mot Karlstad BK i helgen är i alla fall att en junior som heter Johan Wennberg blev tremålsskytt. Jag måste erkänna att jag aldrig har hört namnet tidigare, men det verkar röra sig om en helt ny anfallare från Arvika som har varit riktigt bra under försäsongen. Det lovar gott för framtiden.

Goitom om DIF

Henok Goitom har åsikter om DIF efter att ha pratat med sin nye lagkamrat Abder Kabous. "Fattar du? Han platsade inte i Degerfors men nu spelar han i La Liga. Häromdagen sa han till mig: 'Svenska tränare vet inte vad en bra spelare är', säger han i en färsk intervju med Offside. Det finns onekligen en viss logik i hans resonemang.

09 mars 2008

22 dagar kvar

Nu är Jan Stahres önskelista offentlig. "Mittfältaren vi ska ha är något slags mellanting mellan Andreas Johansson och Jari Illola [sic]. En mittfältare som inte hämtar boll hela tiden. Vi vill ha en som som kan komma in i fickorna men inte bara slå fina passningar, helst ska han ha ett bra skott också", säger han och fortsätter: "Vi söker en rörligare forward likt Johan Elmander. Han ska skapa ytor även framför motståndarnas backlinje." Det låter bra - men går det att hitta två sådana spelare på tre veckor?

06 mars 2008

Ännu mer motflyt

Det kändes kymigt när Luciano Alvarez linkade av planen efter en dryg timme i går. Nu när vi vet att hälsenan är av känns det för jävligt. Jag kan inte påstå att han hann visa särskilt mycket i Ljungskile, men uppenbarligen är det här en spelare som Jan Stahre både känner till och tror stenhårt på. Eller trodde på, ska jag förstås skriva. Nu när han är borta ur bilden måste Andreas Andersson börja om från början. Var ska det här sluta?

05 mars 2008

Träning: Ljungskile-DIF 2-0

Startelva:
Simon Nurme
K. Norrbin - M. Samuelsson - M. Tappert - C. Wiktorsson
F. Holmberg - M. Karlsson
S. Morrison
J. Pettersson - L. Alvarez - M. Garcia
Byten:
45 min: C. Wiktorsson ut - C. Lallet in
65 min (ca): L. Alvarez ut - S. Gruda in

Min tanke från början var att inleda den här rapporten med ett klassiskt matchreferat. Den föll av den enkla anledningen att DIF inte skapade någonting framåt. Det fanns en period mitt i den första halvleken när Mano Garcia sköt ett hyfsat skott utifrån och Luciano Alvarez fick ett bra läge till vänster i straffområdet efter ett fint anfall. Kort därefter ordnade DIF tre raka hörnor där Steve Morrison sköt ett bra skott som en hemmaspelare täckte ut. Precis i slutet av halvleken - när jag var tvungen att gå åt sidan för att ta hand om ett jobbrelaterat telefonsamtal - lär Mano Garcia dessutom ha slagit en skaplig frispark. Mer än så blev det inte.

Totalt jävla mörker, alltså? Nja, jag tycker faktiskt att DIF stod upp bra mot ett Ljungskile som trots allt ska föreställa ett allsvenskt lag. Hemmaspelarna vägde lite tyngre och orkade lite bättre mot slutet av halvlekarna, men innan dess skulle jag vilja påstå att det var ganska jämnt i spelet ute på planen. Med tanke på att DIF spelade med ett halvt b-lag måste insatsen betraktas som godkänd.

När det gäller enskilda spelare var jag förstås mest nyfiken på nyförvärven. Magnus Samuelsson spelade från start trots förhandsrapporter om motsatsen men gjorde inget djupare intryck. Jag kan för lite fotboll för att kunna peka ut en enskild syndabock, men helt klart är att samspelet mellan mittbackarna och målvakten klickade vid båda målen. Johan Pettersson tog några bra löpningar från sin högerkant men blev aldrig särskilt delaktig i spelet. Däremot blev jag lite småförtjust i Christophe Lallet. Egentligen åstadkom han inte heller särskilt mycket konkret, men det känns som att det finns star quality där. Samma sak gäller förstås för Mano Garcia, som stod för det lilla kreativa som fanns i anfallsväg. Annars var det rätt så jämntjockt.

Provspelarna då? Steve Morrison trodde jag var en egen junior ända tills jag kom tillbaka till Vänersborg och tittade på datorn. Han gjorde några bra saker men hade det jobbigt i närkamperna mot bjässarna i hemmalaget. Att han inte ens har tränat tillsammans med de andra tidigare måste förstås räknas in i ekvationen, men jag är ändå tveksam till om han vore ett bra nyförvärv. Luciano Alvarez hade det ännu jobbigare i den första halvleken men kom faktiskt i gång lite efter paus. Bland annat hade han en rusch längs vänsterkanten som visade att han är svår att få stopp på när väl fått upp farten. Dessutom vann han mycket i luften mot Ljungskiles rätt så resliga mittförsvar. Jag tyckte att jag såg Jan Stahre och Andreas Andersson nicka gillande mot varandra efter en sådan duell, men just då kom skadan. Luciano Alvarez linkade ut över sidlinjen, blev liggande vid avbytarbänken och fick bäras bort på bår med ett bedrövat uttryck i ansiktet. På något sätt kändes den bilden typisk för försäsongen 2008.

04 mars 2008

Dagens hjälte ...

... är min närmaste chef. Hon var mycket förstående när jag ringde i förmiddags och bad om att få dela upp morgondagens arbetsdag i två delar. Om inget oförutsett inträffar betyder det att jag kan åka till Ljungskile, trots den ändrade matchtiden. Eftersom många andra inte har möjlighet att vara där lovar jag att försöka få till en skapligt fyllig rapport efteråt. Förmodligen blir det ingen särskilt munter läsning, men ändå. Håll utkik sent i morgon kväll.

03 mars 2008

29 dagar kvar

Det känns som att det är läge att dra i gång en liten nedräkning. Nu är det ganska exakt 29 dygn kvar till dess att det svenska transferfönstret stänger för den här gången. Det blir inte lätt för DIF att hitta och knyta upp två klasspelare innan dess.

Tuffa till dig, Stahre

Mitt förtroende för Jan Stahre har naggats en aning i kanten. Jag har inga synpunkter på hans sätt att träna eller leda laget, men det allmänna intrycket just nu är att han är lite för ... mesig. Så här långt handlar hans uttalanden väldigt mycket om att gilla läget och lyfta fram det positiva. Jag skulle vilja se en intervju där han konstaterar att två raka förluster mot division 1-lag inte är acceptabelt, eller en där han sätter press på Andreas Andersson och slår fast att truppen måste förstärkas omedelbart. Vi supportrar förväntar oss att DIF ska vara betydligt bättre än så här i början av mars. Det borde vår tränare också göra.

01 mars 2008

Träning: Trollhättan-DIF 1-0

Jan Stahre tycker att DIF "är på rätt väg" efter dagens match mot Trollhättan. En tränare som resonerar så efter den andra raka förlusten mot ett division 1-lag kan inte ha särskilt höga krav på sina spelare. Det enda positiva jag kan hitta med resultatet är att det borde göra det omöjligt för Andreas Andersson och kompani att blunda. DIF behöver få in riktig kvalitet i truppen. Just nu håller laget - åtminstone när några spelare är borta - bara division 1-klass. Låg division 1-klass, till och med. Det känns riktigt tungt.

Taskig tajming

För sex veckor sedan beklagade jag mig över att mitt schema med jobb var sjätte lördag och söndag gjorde att jag skulle missa inomhusturneringen i Kristinehamn. Den här helgen är det dags igen. DIF spelar träningsmatch mot Trollhättan elva kilometer hemifrån - och jag är fast någon annanstans. Surt, minst sagt.