31 juli 2008

Hägglund om DIF

Tidigare i dag sommarpratade Göran Hägglund i radio. Många plattityder blev det, men även ett litet guldkorn:

"Mitt fotbollslag, Degerfors IF, är just nu på tillfälligt besök i den nedre halvan av superettan, och totalt på en hedrande femtonde plats i den allsvenska maratontabellen. Rätt imponerande av en ort med 10 000 invånare. Imponerande är också publikrekordet 21 065, som om Djurgården skulle dra två tre miljoner till en hemmamatch på stadion. Degerfors IF har fostrat en stor mängd framstående fotbollsspelare, många stora profiler. Av någon anledning frodades lustiga smeknamn; 'Kolla', 'Osten', 'Hambo', 'Sippa'. En annan var den legendariske målvakten Magnus 'Skjorta' Bergström. Han gjorde en enda a-landslagsmatch. Det var mot Finland. Under matchen kom den finländske centern vid ett tillfälle helt fri. Han fick i väg ett halvdåligt skott som 'Skjorta' enkelt plockade ned, och rullade tillbaka bollen mot den häpne finske anfallaren och ropade: 'Alle lôse går om!' Behöver jag säga att den finske anfallaren missade igen?"

Anatoli Ponomarev

"Han är så viktig, löpningarna är så rätt, avsluten så dåliga. Varför träffar han aldrig bollen rent? Med okej avslut hade han gjort tio mål under sin tid i Öster." Citatet kommer från den läsvärda bloggen Vallens regngrå betong och handlar om - Anatoli Ponomarev. Jag har gärna fel, men det här känns inte som en lösning på den rödvita måltorkan. Inte alls, faktiskt.

30 juli 2008

DIF-Väsby 1-4

Det är frusterande att vara rödvit just nu. DIF borde kunna tillhöra toppskiktet i superettan. Föreningen har goda ekonomiska förutsättningar, en namnkunnig klubbchef och en tränare som hyllas av spelarna. Kvaliteten på spelartruppen råder det skilda uppfattningar om, men jag tillhör dem som tycker att Jan Stahre har ett bra material att jobba med. Ändå vill det sig inte. På Stora Valla i lördags blev hemmalaget förnedrat av ett gäng lirare som AIK inte ens vill ha i reservlaget. Att de offensiva spelarna bränner sina lägen har vi fått vänja oss vid det här året. Nu när backlinjen också sviktar är det läge att plocka fram ordet kris. Suck.

25 juli 2008

Pär Ericsson till DIF

Efter en fullständigt osannolik cirkus - som jag har missat nästan helt - verkar det vara klart att Pär Ericsson spelar för DIF under resten av säsongen. Alla inblandade drar säkert en lättnadens suck i eftermiddag, men jag är inte överförtjust. Med tanke på hur det har sett ut under våren är det förstås ingen nackdel att Jan Stahre får in en vass anfallare i truppen. Samtidigt är det här ytterligare en kortsiktig lösning. Nu får det vara nog med panikåtgärder.

U21: DIF-Assyriska 2-1

Jag hade inte sett reserverna spela en enda gång sedan U21-serierna infördes, men i onsdags var det dags. Det blev en behaglig kväll på ett tropiskt Stora Valla. Motståndet höll inte högsta klass, men faktum är att DIF spelade riktigt fin fotboll. Johan Bertilsson och Andreas Holmberg glänste och nye Muamer Salibasic svarade för några svettiga individuella prestationer. Mario Simunovic bjöd Assyriska på ledningsmålet men revanscherade sig med en underbar målgivande passning till Dejan Doslic. Andreas Gunnarsson kändes - med något undantag - stabil i defensiven och imponerade på mig med sitt passningsspel. Provspelaren Björn Källgren - som jag inte visste vem han var förrän jag satte mig vid datorn för någon timme sedan - var iskall när han gjorde 2-1 och kan mycket väl vara en man för framtiden. Med andra ord fanns det mycket att glädja sig åt på vägen hem.

En annan behållning var att tjuvlyssna på Mano Garcias och Dejan Godars konversation med en för mig okänd kvinna på läktarplats. Jag vill naturligtvis inte kränka deras privatliv, men jag kan avslöja så mycket som att Skara Sommarland och den största pizzan på Bosna var två av ämnena som avhandlades.

Väsby-DIF 2-1

Under den senaste veckan har jag tagit paus från alla datorer och levt torparliv i ett soligt Värmland. Ljuvligt förstås, men en sms-rapport om plattmatchen mot Väsby i måndags drog ned humöret rejält. Tre poäng där och DIF hade legat i fas inför andra halvan av säsongen. Nu luktar det plötsligt bottenstrid igen. Illa.

18 juli 2008

Semester!

Efter att ha jobbat som vanligt under den första halvan av sommaren ska jag vara helt ledig i en månad. En ansenlig del av den tiden kommer att tillbringas i torp, tält eller andra datorfria zoner. Jag slutar inte att blogga helt, men räkna med att det blir glesare mellan inläggen under de närmaste fyra veckorna.

Målet mot Kalmar

Nu finns Christophe Lallets urtjusiga mål mot Kalmar på Youtube. "Fantastisk omställning av Degerfors", kommenterar Billy Ohlsson. För första gången någonsin slår han huvudet på spiken.

Blivande hemvändare?

Annars har det intressantaste med jippomatchen i Sunne varit att läsa intervjuerna med ett par före detta rödvita spelare. Först var det Mirza Durakovic som talade gott om sin gamla klubb. "Det bli [sic] jättekul att få komma hem till Värmland och spela mot DIF, den klubben känns i hjärtat för mig", sa han och fortsatte: "Så här i efterhand var det inte mitt smartaste val i livet att lämna Degerfors." Sedan fick Peter Samuelsson frågan om DIF har hört av sig. "Nej. Skulle de göra det skulle jag tänka efter ordentligt. Jag trivs väldigt bra i Norge och har en norsk sambo, så det är inte bara att flytta. Men det är klart att Degerfors är speciellt, jag är ju uppvuxen där", svarade han. Visst låter det som att båda är sugna på en återkomst? Jag är egentligen skeptisk till hemvändare, men det här är två spelare som verkar ha utvecklats på ett väldigt positivt sätt i Norge. De borde vara intressanta för framtiden.

Jippo: Pressens lag-DIF 2-3

Gårdagskvällens jubileumsmatch i Sunne verkar ha varit en mysig tillställning. Att Andreas Andersson visade upp sig på planen gjorde förstås inte saken sämre. Nu kanske de som tycker att DIF har gjort dålig reklam för sig i Värmland börjar tänka om?

17 juli 2008

Fotboll på heltid

Upsala Nya Tidning har gjort en hyperintressant sammanställning över antalet heltidsproffs i superettan. Här är hela listan:

Häcken - 23 stycken
Landskrona - 23 stycken
Örgryte - 23 stycken
DIF - 14 stycken
Mjällby - 9 stycken
Jönköpings Södra - 7 stycken
Enköping - 6 stycken
Assyriska - 5 stycken
Väsby - 5 stycken
Ängelholm - 5 stycken
Brommapojkarna - 4 stycken
Falkenberg - 4 stycken
Sirius - 2 stycken
Limhamn Bunkeflo - 0 stycken
Qviding - 0 stycken
Åtvidaberg - 0 stycken

Eftersom klubbarna själva står för definitionerna kanske inte alla siffror är helt jämförbara, men myten om att DIF är en liten aktör i de här sammanhangen kan definitivt avlivas. Det påverkar förstås hur vi bör bedöma insatsen under den första halvan av säsongen. Med tanke på vilka resurser som finns tycker åtminstone jag att laget borde ha kunnat ligga betydligt högre upp i tabellen.

Upsala Nya Tidnings texter i ämnet finns här, här och här.

16 juli 2008

U21: DIF-Örebro 1-1

Derbyn är derbyn, även om de spelas i utvecklingsserien. Till skillnad från flera andra tycker jag att det är ganska uppfriskande att Andreas Andersson visar känslor. Sedan är det förstås väldigt trevligt att läsa om nytillskottet Muamer Salibasic. Jag var skeptisk i början, men kanske har DIF gjort ett fynd trots allt.

Jag tycker

Jag är en av dem som har fått chansen att tycka till i Linus Perssons sommarserie på Svenska Fans. Artikeln finns här.

15 juli 2008

Den förlorade sonen

Efter bara ett halvår i huvudstaden ser Emil Berger ut att vara på väg tillbaka till moderklubben. Frestelsen att skriva något spydigt är stark, men jag har faktiskt lyckats kämpa ned den. Trots allt är det här fortfarande en spelare som DIF kan få stor nytta av i framtiden. Däremot känns det som att frågan om han blir spelklar redan till bortamatchen mot Väsby är av akademisk betydelse. Efter den totalmisslyckade våren blir jag förvånad om Emil Berger får en enda minuts speltid i superettan den här säsongen.

Dubbla budskap

"Jag trivs i min roll på kanten och den vägen ta löpningar inåt."
Johan Pettersson den 12 juli.

"I Degerfors har jag spelat på kanten och jag trivs bättre centralt."
Johan Pettersson den 14 juli.

14 juli 2008

Nu går Pettersson

Först uttalade han sig om hur bra han trivs i DIF. Två dagar senare var han plötsligt klar för Sirius. Överraskande, minst sagt. Att Johan Pettersson försvinner nu när han äntligen har börjat visa något känns lite kymigt, men egentligen är det nog inget att sörja över. Jag är ganska säker på att det här var en spelare som Andreas Andersson inte hade tänkt satsa på inför nästa säsong. Då är det svårt att klandra honom när han tar chansen att skriva på för en annan klubb. Så långt som till att önska honom lycka till är jag däremot inte beredd att sträcka mig. Sirius är ett lag som DIF bör ha bakom sig när säsongen ska summeras. Därför får Johan Pettersson gärna missa öppna mål även i fortsättningen.

13 juli 2008

Jubileum x 2

Det här är inlägg nummer 1 000 på Skitiga Bullen. Jag skriver det på dagen tre år efter att jag skrev det första. Gratulationer, virtuella ryggdunkar och skamlöst smicker välkomnas.

10 juli 2008

Nu kommer Pettersson

Ibland gäller det att kunna tänka om. Ingen kan förneka att Johan Pettersson har haft en tung vårsäsong. Jag vet inte om det beror på sjukdomsproblemen, bristande motivation eller oförmåga, men han har helt enkelt inte spelat bra. Åtminstone inte fram till nu. Mot Enköping lär han nämligen ha varit hyfsad, och första halvlek mot Brommapojkarna tycker jag såg riktigt lovande ut. Trots det hörde jag flera på ståplats fortsätta slentriansnacka om "den sämsta värvningen någonsin". De borde nog vara tysta, för spelar Johan Pettersson så här är han inte sämre än en sådan som Andreas Holmberg. Dessutom lär han kosta mindre pengar.

09 juli 2008

Dubbla smällar

Vi som drömmer om spektakulära nyförvärv i sommar har fått ett par ordentliga snytingar under de senaste dagarna. Först började det surras om att Djordje Mrdjanin kan vara på väg att ansluta till de onämnbara. Nu i morse var Pär Ericsson plötsligt i princip klar för Örgryte. Beskeden är en påminnelse om att DIF är en liten aktör i de här sammanhangen. Vi måste knyta till oss de värmländska talangerna redan i junioråldern och nosa upp de utländska fynden medan de fortfarande är okända. Om vi väntar så länge som i de här två fallen är vi uppenbarligen chanslösa.

Muamer Salibasic

Jag är inte alldeles förtjust i Andreas Anderssons sätt att agera när det gäller Muamer Salibasic. Min första reaktion när nyheten släpptes var att det inte är på mittfältet DIF behöver förstärka. Nu snackas det om att det är en riktigt bra spelare, och då är det förstås inte fel att slå till. Frågan i det här läget blir snarare varför kontraktet bara sträcker sig över fyra månader. Om Muamer Salibasic gör succé i höst lär DIF få konkurrens av större och mer resursstarka klubbar. Då blir det svårt att behålla honom.

07 juli 2008

Dagens citat

"Vi hade problem i inledningen i båda halvlekarna. Men ändå var vi aldrig riktigt illa ute."

Brommapojkarnas klubbdirektör Ola "Bagdad-Bob" Danhard analyserar lördagens match på Stora Valla

06 juli 2008

DIF-Brommapojkarna 0-0

Sorry, men jag har inget nytt att komma med i dag. DIF fortsätter att spela bra, DIF fortsätter att missa målchanser och DIF fortsätter att ta enpoängare. Dessutom fortsätter laget att släppa till farliga lägen på tilläggstid. Det har inte framgått i någon av rapporterna som jag har läst nu i kväll, men Brommapojkarna hade en kontring med någon minut kvar som kunde ha slutat hur illa som helst. Det och de gynnsamma resultaten tidigare i dag gör att jag - faktiskt - kan leva med att det bara blev oavgjort.

04 juli 2008

Inför DIF-Brommapojkarna

Ny match, ny ångest. Brommapojkarna är inget dåligt lag och måste betraktas som knapp favorit i morgon. Trots det hoppas jag att DIF vågar gå för tre poäng. Det behöver vi inför uppehållet.

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - M. Tappert - F. Holmberg - M. Karlsson
T. Solberg
C. Lallet - A. Holmberg - J. Pettersson
M. Garcia - S. Hasani
Bänken:
J. Fromholdt, C. Wiktorsson, E. Nilsson, D. Godar, D. Doslic

03 juli 2008

Satsa framåt

Jan Stahre var inne på något intressant under presskonferensen efter gårdagens match. DIF tog tillbaka initiativet genom att gå ned på en balansspelare och sätta högre press. Jag tror att laget måste våga spela så lite mer i fortsättningen. Det har straffat sig tidigare, men med tanke på att det blir så få mål framåt nu har vi nog inte något val. Dessutom vore det ett naturligt sätt att anpassa uppställningen efter spelarmaterialet. En kurant Mano Garcia hör självfallet hemma i en rödvit startelva. Det gör inte Dejan Godar eller Yankuba Ceesay. Åtminstone inte som de spelar nu.

02 juli 2008

Enköping-DIF 1-1

Som vanligt efter en oavgjord match är känslorna blandade. Alla som var på Enavallen i kväll verkar vara överens om att 1-1 var rättvist. Med tanke på att Enköping ledde i paus och tryckte på mot slutet kanske vi till och med ska vara tacksamma för en poäng. Samtidigt är det svårt att inte gräma sig när DIF vinner den officiella statistiken över skott på mål med 6-1. Siffrorna verkar visserligen inte säga hela sanningen om matchbilden, men ändå. Effektiviteten. Effektiviteten, effektiviteten, effektiviteten.

Inför Enköping-DIF

Jag har en krypande känsla i kroppen inför kvällens match. Efter några oväntade resultat i går och i förrgår känns det som att DIF behöver vinna. Annars är det lilla avståndet som laget haft ned till bottenstriden definitivt uppätet. Därför är det lite jobbigt att behöva konstatera att Enköping verkar ha kommit i gång på allvar efter sin usla säsongsinledning. 4-1 mot Sirius i cupen senast imponerar. Det här kan bli en tuff och obehaglig onsdag.

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - M. Tappert - F. Holmberg - C. Wiktorsson
Y. Ceesay - T. Solberg
C. Lallet - A. Holmberg - M. Garcia
S. Hasani
Bänken:
J. Fromholdt, M. Karlsson, D. Godar, J. Pettersson, D. Doslic

01 juli 2008

Ingen bra reklam

Finns det något bra med att förlora med 1-6? Det skulle vara att spelarna i DIF inte gjorde någon vidare reklam för sig. Efter Magnus Tapperts och Fredrik Holmbergs fina vår är det några som har nämnt deras namn i samma mening som ordet allsvenskan. Det kanske är fel att döma ut deras chanser efter en match, men insatsen i lördags talar för att de inte är redo för spel på den nivån. Det såg mer än lovligt virrigt ut emellanåt. Simon Nurme kan inte lastas för något av målen, men han gjorde egentligen inga kvalificerade räddningar heller. Jag tror inte att någon i den trojkan får erbjudanden uppifrån när deras kontrakt går ut. Då ökar givetvis chanserna att de stannar i Värmland.

Elms armbåge

Tobias Solberg själv verkar ta det hela med upphöjt lugn, men jag är fortfarande upprörd över Viktor Elms agerande i matchen i lördags. Att trycka till en motståndare i ansiktet med armbågen när det egna laget leder med 5-1 känns fruktansvärt onödigt. Föreställ er vad som hade hänt om någon i DIF skadat en av Kalmars nyckelspelare i det skedet av matchen. Jag garanterar att det hade blivit ett jävla liv från Henrik Rydström och kompani.