19 september 2008

Tillfälligt uppehåll

"Även i mitt liv finns annat än fotboll", skrev jag i mitt första inlägg här för drygt tre år sedan. Det gäller förstås fortfarande. Just nu är det mest påtagliga att jag har bestämt mig för att lämna den relativa tryggheten i Vänersborg för att prova på ett nytt jobb i Stockholm. Faktum är att flyttlasset går redan i morgon.

Till att börja med innebär det här att det inte blir några uppdateringar förrän jag har fått ordning på uppkopplingen i min fräsiga andrahandslägenhet i Norsborg. Sedan är tanken att köra på som vanligt. Möjligen kommer jag att kunna se färre matcher på plats, men det beror förstås på var DIF kommer att spela. Om det blir degradering håller jag alla tummar som finns för norrettan ...

Falkenberg-DIF 1-1

DIF levde faktiskt upp till det som jag efterlyste i onsdags kväll. Laget stod upp bra mot erkänt hemmastarka Falkenberg och fick med sig en poäng hem. Klart godkänt, förstås. Samtidigt känns det som att det får vara slutkryssat nu. Om det ska bli något spel i superettan 2009 måste DIF börja vinna igen. Så är det bara.

17 september 2008

Inför Falkenberg-DIF

Då var det snart skarpt läge igen. DIF måste inte vinna mot Falkenberg i morgon. DIF behöver kanske inte ens ta poäng. Däremot känns det faktiskt som att spelarna måste visa prov på någon form av positiv utveckling. Om de förlorar och fortsätter att prestera på samma låga nivå som tidigare - trots det långa uppehållet och trots minilägret i Kilsbergen med den mystiske konsulten - då börjar jag tro att det här är kört på riktigt.

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - M. Tappert - M. Samuelsson - C. Wiktorsson
A. Holmberg - T. Solberg
A. Ponomarev - S. Hasani - M. Salibasic
P. Ericsson
Bänken:
J. Fromholdt, F. Holmberg, M. Karlsson, J. Bertilsson, C. Lallet

15 september 2008

U21: Brommapojkarna-DIF 0-1

Utvecklingslaget tog en ny trepoängare mot Brommapojkarna och ... Äh, jag ska inte ens låtsas att jag bryr mig. Återväxten får vi tänka på senare. Nu handlar det faktiskt bara om att överleva.

Inte bra

När läget är som det är blir bottenkonkurrenternas resultat nästan lika viktiga som hur det går för DIF. Därför har det här varit ett par riktigt tunga dagar. Jönköpings Södra och Enköping sprattlade till och tog tre poäng var i omgång 24. Inte bra. Inte bra alls.

11 september 2008

U21: Sirius-DIF 0-6

Johan Bertilsson gjorde tre mål och lär ha varit mycket bra när utvecklingslaget utklassade Sirius i går kväll. Då kanske han ska in i a-lagets startelva? Nja, jag tycker nog att han har fått sina chanser där. Trots att det går väldigt bra för dem just nu tror jag tyvärr inte att det är någon av reserverna som har särskilt mycket att tillföra så här i slutet av säsongen. Det enda möjliga undantaget är - som jag har skrivit tidigare - Muamer Salibasic. Annars är det nog de som har startat i de senaste matcherna som måste göra det.

10 september 2008

Uppehåll

De uppskjutna matcherna mot Mjällby och Falkenberg gör att DIF plötsligt är mitt uppe i en spelfri period på nästan tre veckor. Jag kan inte bestämma mig för om det är bra eller dåligt. En nackdel kan förstås vara att spelarna tappar i tempo. En annan är att det blir en väldigt intensiv period från mötet med Falkenberg och framåt. Det positiva är att uppehållet - i bästa fall - kan fungera som en brytpunkt. Rapporteringen i media har varit sparsam, men om jag har förstått saken rätt har laget just kommit tillbaka från ett miniläger med den anlitade ledarskapskonsulten. Nu hoppas jag att hon eller han har lyckats få spelarna att glömma alla förluster och börja tro på sig själva igen. Efter Jönköpings Södras och Enköpings senaste förluster finns faktiskt chansen till ett lyft.

06 september 2008

Matchen inställd

Regnandet gjorde visst att det inte blev något spel i dag. Väldigt olyckligt, med tanke på att Mjällby tydligen hade flera nyckelspelare borta på grund av skada. Om de hinner återhämta sig nu blir chanserna till en skräll förstås ännu mindre.

Inför DIF-Mjällby

För knappt två veckor sedan spelade Åtvidaberg ut DIF och vann med superstabila 3-1. Sex dagar senare mötte samma lag Mjällby - och förlorade med 1-5. Nu är det dags för DIF att möta Mjällby. Spontant känns det som att Häckens målrekord från i torsdags är hotat, men turligt nog är fotbollen inte alltid logisk. Jag hoppas att hemmaspelarna ger precis allt de har i vätan och kämpar till sig minst en poäng. Det känns nästan som en nödvändighet.

Min startelva:
S. Nurme
K. Norrbin - M. Tappert - C. Wiktorsson - M. Karlsson
A. Holmberg - T. Solberg
A. Ponomarev - S. Hasani - M. Salibasic
P. Ericsson
Bänken:
J. Fromholdt, F. Holmberg, E. Berger, C. Lallet, D. Doslic

05 september 2008

U21: DIF-Gefle 2-4

Två spelare från Balkan utmärkte sig i utvecklingslagets förlustmach mot Gefle. Dejan Godar drog på sig ett rött kort och kan mycket väl ha gjort sitt sista framträdande i den rödvita tröjan. En ganska talande avslutning på hans tid i Degerfors, i sådana fall. Då är det roligare att konstatera att Muamer Salibasic gjorde mål igen. Nu vet jag inte hur han såg ut spelmässigt i den här matchen, men jag hoppas ändå att han snart får starta i a-laget. Med honom, Shpetim Hasani och Anatoli Ponomarev på linje bakom Pär Ericsson borde det kunna hända saker framåt.

04 september 2008

Värvningarna

Jan Stahres fanclub har krympt under de senaste månaderna, men minst två medlemmar finns fortfarande kvar. Båda råkar sitta i centrala positioner på de lokala sportredaktionerna. Inför matchen mot Ängelholm i lördags skrev Tomas Nilsson på Karlskoga Tidning ett rekordlångt blogginlägg i tränarfrågan. Efter samma match författade Sofie Gustavsson på Värmlands Folkblad en kortare men betydligt elakare krönika. Båda menar att Jan Stahre är en kompetent fotbollstränare som inte kan lastas för att DIF ligger sist i superettan. Problemet är dåliga spelare och att klubben har totalmisslyckats med värvningarna inför 2008.

Har de rätt? Nja, jag tycker att de glömmer en viktig sak. Jan Stahre är i högsta grad medskyldig till att spelartruppen ser ut som den gör. Glöm inte att det var han som "upptäckte" dunderfloppen Dejan Godar under sin tid i Finland. Glöm inte att Christophe Lallet, Achille Traore och Anatoli Ponomarev kom till DIF via hans famösa akademi. Övriga nyförvärv saknar han kanske direkt koppling till, men jag är övertygad om att han har haft mycket att säga till om där också. Slutsats? Om spelarna inte är tillräckligt bra för superettan friar det inte Jan Stahre. Han är snarare den som ska kritiseras hårdast - efter Andreas Andersson, förstås.

03 september 2008

Bristande ledarskap

DIF hade extremt oflyt mot Ängelholm i lördags. Det kan inte Jan Stahre beskyllas för. Däremot tycker jag att det finns goda skäl att ifrågasätta hans agerande under de sista 15 minuterna. Tidigare under matchen visade han känslor och skrek ut instruktioner från sidlinjen vid flera tillfällen. När Ängelholm väl hade spräckt nollan hände däremot ingenting. Jan Stahre satt handlingsförlamad på bänken, samtidigt som de skärrade hemmaspelarna tappade både spelet och fattningen. Såvitt jag såg försökte han inte ens få ut ett budskap på planen. Det kan inte vara bra ledarskap.