30 december 2008

Gott nytt

Kombinationen magsjuka, julfirande och rödvit nyhetstorka har gjort att det inte blivit något bloggat den senaste veckan. Särskilt mycket nytt finns inte att säga i dag heller, mer än att önska alla ett gott nytt fotbollsår. Värre än 2008 bör det i alla fall inte kunna bli.

21 december 2008

Nilsson och Bohlin

Det finns fotbollsspelare som blir bittra för att de blir utbytta eller får spela en halvlek på fel position. Sedan finns Mikael Nilsson och Jonas Bohlin. Båda ratades och fick mer eller mindre uttalade besked om att de inte dög i superettan. Trots det väljer de att komma tillbaka nu när DIF vill ha dem igen. Det hedrar dem. Mikael Nilsson känns som ett riktigt bra nyförvärv, om han nu är ordentligt inkörd som högerback. Jonas Bohlin är mer av en chansning, det ska erkännas. Samtidigt har jag svårt att se hur målvaktsfrågan skulle kunna ha lösts på ett bättre sätt.

16 december 2008

Undran

Varför händer det ingenting? Nya spännande rykten kan vi förstås inte räkna med varje dag, men spelarna som vi trodde var klara? Varför har inte Martin Broberg och Marcus de Bruin skrivit på?

15 december 2008

Peter Samuelsson

Både Peter Samuelsson och Stefan Rodevåg lär knappast få plats i truppen nästa säsong. Det låter kanske märkligt, men jag tror faktiskt att jag skulle föredra Peter Samuelsson. Stefan Rodevåg är gammal skyttekung i superettan och har fått smaka på spel i allsvenskan. För honom kommer DIF aldrig att bli något annat än en nödlösning, i brist på bättre alternativ. Det är möjligt att han skulle göra sina mål ändå, men jag får klara Johan Pettersson-vibbar. Peter Samuelsson däremot har ett hjärta som klappar för DIF. Han höll inte måttet senast och skulle säkert vara riktigt revanschsugen om han fick komma tillbaka. Dessutom har han visat att han kan göra mål på den här nivån under sina säsonger i Norge. Jag tycker att han känns som en kanonvärvning.

14 december 2008

Håller Fromholdt?

Eftersom det har varit ganska bra flöde på kommentarerna under de senaste veckorna testar jag att kasta ut en fråga. Håller Jesper Fromholdt som förstemålvakt i ett lag som vill vara med i toppen av division 1? Personligen har jag bara sett honom i två matcher med reserverna i somras. Det känns onödigt att dra detaljerna offentligt, men då tyckte jag att han visade upp brister som gör att jag är väldigt tveksam. Samtidigt vet jag att han beskrivs som en stor talang och att han inte alls gjorde bort sig i segermatchen mot Landskrona i höstas. Vad säger ni som har sett honom mer?

12 december 2008

... eller inte

Riktigt så dålig kanske den inte var ändå, den här fredagen. Att Stefan Rodevåg kopplas samman med DIF är förstås extremt kittlande, även om jag har svårt att tro att det blir något i slutändan. Jonas Bohlin däremot känns som en fullt realistisk målvaktslösning. Det är förstås inte idealiskt att en tränare som egentligen har slutat spela får göra comeback, men 33 år är ingen ålder för en målvakt. Om han bara vill och orkar satsa tror jag att det skulle bli bra. Åtminstone så bra som det kan bli just nu.

Skitfredag

Simon Nurme väljer Syrianska och Axel Kjäll stannar i Forward. Då är det inte så jävla roligt att vara rödvit. Nu har vi en defensiv som ligger i spillror, och det har redan gått nästan två månader av silly season. Det blir inte lätt att sy ihop det här på ett bra sätt.

11 december 2008

Tobias Hedberg

Jag har alltid betraktat mig som en hemvändarskeptiker, men inte i dag. Inte när Tobias Hedberg ska provspela för Motala. Hallå? Här har vi en erfaren men utvecklingsbar defensivspelare som har klubbkänsla och faktiskt höll hyfsat även i superettan. Priset kanske är ett problem - men om Motala tror sig har råd borde DIF också ha det. Det skadar i alla fall inte att kolla läget.

10 december 2008

Vinterns viktigaste

Efter det här känner jag mig ännu mer övertygad om att tusenlappen jag betalade in för någon månad sedan förvaltas på ett bra sätt. Jag har bara sett Jesper Fromholdt ett par gånger och vill inte döma ut honom, men min känsla är ändå att han inte riktigt räcker till som förstemålvakt. Att locka en etablerad keeper utifrån till Degerfors blir heller inte lätt. Därför måste prio ett, två och tre just nu vara att knyta upp Simon Nurme. Hoppas hoppas hoppas att han fattar rätt beslut och bestämmer sig för att stanna.

08 december 2008

Marcus de Bruin

Det verkar som att Marcus de Bruin har bestämt sig för att spela fotboll i DIF nästa år. Jag måste erkänna att jag är lite kluven. På plussidan finns att det är en spelare från närområdet som de värvningsansvariga bör ha stenkoll på. Gör de bedömningen att han kan konkurrera om en plats i startelvan är det säkert så. På minussidan finns att det handlar om en offensivt lagd mittfältare. DIF har redan många sådana, och Martin Broberg och Mikael Nilsson sägs också vara på ingång. Om båda ansluter finns inte så många platser kvar i truppen. Var är anfallarna och backarna?

Länktips

Nykomlingen Syrianska Kerubans redaktion på Svenska Fans har gjort en sammanställning över läget i alla lag i division 1 norra. Det är fortfarande tunt med information på sina håll, men det här blir definitivt en sida att hålla koll på under de närmaste månaderna.

Division 1 norra

Nu är det definitivt att DIF spelar i division 1 norra 2009. Skönt. Tufft blir det säkert, men södra serien hade varit värre.

06 december 2008

Försvenskning

Kvaliteten på de utländska spelarna är en bra indikation på hur det står till i en fotbollsklubb. För en förening som DIF finns fantastiska möjligheter om de värvningsansvariga gör sitt jobb och scoutar bra. Så var det under de allsvenska åren på 1990-talet och under de första säsongerna i superettan. Lika klockrent som värvningsarbetet fungerade då, lika dåligt har det fungerat 2008. Häromdagen kom det väntade beskedet att Yankuba Ceesay inte följer med ned i division 1. Anatoli Ponomarev och Muamer Salibasic är det tyst om, men jag utgår från att samma sak gäller för dem. Alla tre kan ses som symboler för den oförmåga och den kortsiktighet som präglade hela Andreas Anderssons regim. Jag vill väldigt gärna se nya utländska förmågor på Stora Valla i framtiden, men då ska det vara spelare som är noggrant kartlagda och håller måttet. Eftersom sådana lär vara svåra att locka till sig nu är det bättre att hålla i plånboken och satsa inhemskt.

04 december 2008

Sebastian Henriksson

Jag tappade intresset för Sebastian Henriksson i samband med att han skrev på för Örebro i november 2005. Det kändes som att det var då - när han fortfarande "bara" var 31 år - som han skulle kunna ha något att tillföra i DIF. Därför hade jag nog betraktat det här som en felsatsning - om vi fortfarande var kvar i superettan. Nu är vi inte det, och då förändras läget radikalt. DIF har redan dränerats på erfarenhet och kommer att tappa ännu mer innan silly season är över. Då är en spelare med flera hundra allsvenska matcher på meritlistan förstås ovärderlig. Carlstad Uniteds måltjuv Niklas Moberg var ett kap för Öster, men bortsett från honom måste det här vara årets nyförvärv i division 1.

03 december 2008

Parasiten

Som jag har antytt tidigare är jag mycket imponerad av Karlskoga-Kurirens sportredaktion. Det känns som att reportrarna där - under förutsättning att de inte tvingas ägna tid åt ishockey eller annat trams - kan skaka fram intressanta nyheter om DIF i stort sett när de vill. Här är det senaste exemplet, och går vi tillbaka några veckor finns det många fler. Mycket kan kategoriseras som rykten, men självklart vill vi läsa om sådant också. Det här är faktiskt silly season. Sammanfattningsvis kan situationen inte vara helt behaglig för tidningens lokala konkurrenter. Mest off - och mest magsur - är förstås Karlskogas egen Linda Skugge.

Torbjörn Karlgren får skriva precis vad han vill om vem han vill. Det är sättet han gör det på som irriterar. Alla som lägger ned minsta tankemöda på att analysera innehållet på Kanon inser att hela verksamheten bygger på rewrites. Torbjörn Karlgren läser polisrapporter, åtal, texter från hemsidor, artiklar i andra tidningar - och skriver av. Kan någon peka på en enda artikel där det finns minsta tecken på att han faktiskt har lagt ned något arbete själv? För ett par år sedan förekom de nog fortfarande, men inte nu. Jag har åtminstone inte sett någon på evigheter.

Är det här något att hetsa upp sig över då? Kanske inte, men det slutar inte där. Mellan sina rewrites ägnar Torbjörn Karlgren nämligen stor möda åt att leta fel och förlöjliga samma redaktioner som han åker snålskjuts på. Det stinker, och har gjort så länge. Nu har han dessutom slagit alla tidigare rekord. Efter en artikel som troligen innehöll felaktiga uppgifter har han mage att kalla de hårt arbetande sportreportrarna på Karlskoga-Kuriren för "skojare". Vi snackar alltså om samma journalister vars texter han skriver av dagligen. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

02 december 2008

Bomber och granater

Jag tänkte inte ens på det i den allmänna bedrövelsen på Grimsta IP, men tydligen tände någon en bengal på bortasektionen. Nu kostar det tilltaget DIF och Vulkanerna 15 000 kronor. Den skyldiga skiter alldeles säkert högaktningsfullt i vad jag och andra nätskribenter tycker om saken. Däremot kan det finnas personer som läser det här som har möjlighet att påverka. Jag tycker att ni ska uppmana er polare att betala böterna ur egen ficka.