24 juli 2005

Toivonens talanger

Jag tillhörde dem som inte riktigt trodde på Ola Toivonen inför säsongen. En lovande fotbollsspelare, visst, men ett namn för startelvan i superettan? Tveksamt. Han kändes helt enkelt lite för tunn och oerfaren.

På 17 matcher hinner det hända mycket. I dag skulle jag säga att Ola Toivonen är det talangfullaste som DIF fått fram på många år. Framför allt är han smart. Som åskådare får man en känsla av att han uppfattar saker som de andra på planen inte ser. Ena gången kan han titta upp och hitta en medspelare med en öppnande passning. Nästa sätter han fart på de långa benen och snubblar sig fram till ett eget läge. En tredje står han rätt från början och petar bollen i mål. Fysiken är det heller inget fel på. Fråga Björn Stringheim.

Frågan nu är inte om Ola Toivonen går vidare till en större klubb, utan när. Själv skulle jag bli mycket förvånad om han spelar på Stora Valla nästa säsong. Samtidigt gäller det att inte sikta för högt för snabbt. Rent fotbollsmässigt måste ytterligare ett år i superettan vara bättre än att bli sittande på bänken i ett lag som Djurgården.