21 september 2005

Derbydags

Tre dagar kvar till länsderbyt mot Örebro. Alla som inbillar sig att matchen inte betyder något särskilt bör skänka några tankar åt det som hände den 11 september 1993. I 2000 års andra nummer av sportmagasinet Offside (reportaget ligger tyvärr inte ute på hemsidan) berättar Mattias Hermansson om skandalmatchen:

"Redan när matchen rullar igång är stämningen på plan och läktare tät, hetsig och ful. När ÖSK:s Lars Zetterlund i början av andra halvlek vid ställningen 0-0 går in i ett motlägg med Ulf Ottosson går en tung flämtning genom publiken: 'Mål-Ottos' högra skenben är av och han körs till lasarettet i Karlskoga. Spelarna börjar slåss men när Lennart Elofsson blåser igång matchen igen gör han det i förhoppningen att han har fått ordning igen.
Det har han inte.
Leif Olsson, som bytts in i stället för Ottosson, ställer in siktet på Lasse Zetterlund och hämnas den desavouerade skyttekungen genom att sparka ner ÖSK-aren bakifrån.
Rött kort, naturligtvis. Matchen, som hela tiden är på gränsen att övergå till kaos, tar en ny vändning när backen Krister 'Hårding' Eriksson gör 1-0 för hemmalaget efter 74 minuter. Jublet håller i sig länge, men när klockan för länge sedan passerat 90 minuter och med råge de fem förlängningsminuter alla räknat med händer det logiska: Örebros Hlynur Stefansson kvitterar efter en hörna.
Publiken jagar Elofsson av planen. Han gömmer sig i en polisbil som kör till Björneborg en mil bort för att den vettskrämde domaren ska kunna ta sig hem i säkerhet."

I Nerikes Allehandas fotbollsbilaga inför säsongen (den går däremot att ladda ned) berättar Lasse Zetterlund själv:

"- Det var heta känslor på planen och adrenalinet rann nog över hos oss båda. Vi satsade 150 på samma boll och det blev ett ruskigt hopslag. Skillnaden var att jag gick dit med båda benen medan 'Otto' sparkade, annars hade nog mitt ben brutits också, minns Lasse som NA lockat tillbaka till derbyarenan.
Ulf Ottosson bars av banan med högerbenet av på två ställen. Ersättaren Leif Olsson kom in med mord i blicken.
- Då blev jag rädd. Han sprang direkt från bänken och satte dobbarna på insidan av mitt lår. Två sår, stora som femkronor. Degerforsläkaren vägrade att sy och funktionärerna var vilda. Ottosson låg ju i rummet bredvid. Jag fick till slut tejpa på egen hand, berättar Lasse.
Leif Olsson fick rött kort direkt och det rådde lynchstämning på arenan. Inte blev det bättre när ÖSK:s islänning Hlynur Stefansson kvitterade till 1-1 i nionde övertidsminuten.
- Det var knappt att vi vågade lämna omklädningsrummet och vår buss stenades när vi lämnade Stora Valla, berättar Lasse som själv hela tiden hävdat att Ottossons skada var en olyckshändelse."