23 januari 2006

Ledningen och nyförvärven

Ni som inte tål att klubbledningen hyllas får sluta läsa här, för nu är det dags igen. Jag är oerhört imponerad över de senaste månadernas arbete med att förstärka truppen. Min känsla är att många fotbollsklubbar värvar för värvandets skull, utan att ha en klar strategi. Det gäller inte DIF. Klubben har agerat metodiskt och utgått från de egna behoven, utan att bry sig om vilka spelare som är heta på marknaden. Renato Rodrigues, Abder Kabous, Andreas Drugge, Daniel Mendes och Eirik Lamøy är handplockade av Tony Gustavsson. Var och en har värvats för att just han tillför särskilda kvaliteter till laget. Det bådar gott för framtiden.

Jämfört med förra året blir det en internationell prägel på truppen. Även här tycker jag att ledningen förtjänar beröm. Av de fyra utländska nyförvärven har tre erfarenhet från andra svenska klubbar. Det fjärde är en norrman som Tony Gustavsson har sett spela. Eftersom DIF är DIF ligger det nära till hands att jämföra med laget från andra sidan Kilsbergen. Under förra året värvade Örebro fyra utländska spelare som ingen hört talas om. Tre av dem tokfloppade medan den fjärde drabbades av svår hemlängtan. Det finns inga garantier för att utfallet blir bättre i DIF, men risken för obehagliga överraskningar borde vara betydligt mindre.

3 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev...

Simon,
Jag är beredd att skriva under på varje ord du säger.
Nyförvärven verkar vara VÄL utvalda efter moget övervägande (liksom i somras, då kom ingenting och ingenting...sedan kom Sphetim) och en klar strategi.
Vantligtvis blir 40-50% av nyförvären bra tillskott. Kan vi i år hoppas på att 3-4 st slår igenom?? //DW

23/1/06 23:01  
Blogger Ida Thunberg skrev...

En till som håller med!
Jag tror verkligen det är skitbra att nyförvärven har koll på och erfarenhet från Sverige. Att komma raka vägen från Brasilien till en liten (om än världens bästa...) bruksort är nog inte alldeles enkelt. Har man däremot mellanlandat i låt säga Norrköping på vägen, bestämt sig för att man gillar Sverige, har förstått (åtminstone något) vad livet i en svensk mindre stad innebär - då är mycket vunnet. Tror jag.
För hur bra de än varit tidigare med boll så spelar det inte särskilt stor roll om de inte börjar med att känna sig hemma i byn.

24/1/06 00:12  
Anonymous Anonym skrev...

Håller med dig. Här i Örebro är det ju tydligt hur ÖSKs ledning värvat mest för att behålla jobben (supportrarna ska se att det händer nåt) och naturligtvis har detta resulterat i illa genomtänkta spelarförvärv.

Vidare hoppas jag nu att Drugge tar sig tillbaka riktigt fort, vi vill ju inte se en ny Rajala!

Slutligen måste jag bara poängtera vikten av att truppen är färdig i såpass god tid. Tony betonar ju gång på gång "kollektivet" och då är det ju en enorm fördel om alla spelare är på plats i god tid. Jmf med Kabous situation i Norrköping förra året, om jag förstått rätt så anlände han inte förrän alldeles i slutet av försäsongen utan att kunna ett ord svenska/engelska - som gjort för problem. Nu håller vi tummarna för att Tony lyckas svetsa samman detta till stor del nykomponerade lag till en stark och solid enhet som kämpar för varandra varje match. Kanske kan vi börja sikta uppåt då...?

//Einar

24/1/06 21:09  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka