14 januari 2006

Supertipset # 1

Inspirerad av Landskronabloggen tänker jag ge mig på att tippa superettan 2006. Tanken är att det ska ske vid fyra tillfällen med ungefär en månads mellanrum, fram till dess att säsongen inleds i mitten av april. Vid det laget bör många frågetecken ha rätats ut. Den första tabellen blir en mycket preliminär bedömning baserad på magkänsla och hur klubbarna har agerat under silly season. En tidig reflektion är att det ser ut att bli en tuff serie i år också. Mellan toppen och botten finns många lag (bland dem DIF) som känns ganska jämnstarka.

Ranking:

1. Norrköping
Har förstärkt samtliga lagdelar med spelare som har allsvensk erfarenhet. Brassarna på topp är seriens intressantaste anfallspar. 2006 kan bli Norrköpings år.

2. Landskrona
Ser ut att få behålla överraskande många spelare från sin allsvenska trupp. Ett stort frågetecken för nyförvärvet Lee Baxter. Håller han som förstemålvakt?
---
3. Örebro
Av spelarna som försvinner är det egentligen bara Jon Lundblad som lämnar ett tomrum efter sig. Om Patrick Walker kan coacha fram en lika vass målskytt blir Örebro ett topplag.
---
4. Brommapojkarna
Bygger vidare på laget som var med och slogs om en allsvensk kvalplats i fjol. Är nog varken bättre eller sämre nu, men kontinuiteten kan göra att klubben når ända fram i år.

5. Sundsvall
Har tappat mer än en halv allsvensk startelva. Ersättarna är också intressanta, men det dröjer förmodligen någon säsong innan Sundsvall är ett lag för den absoluta toppstriden.

6. Falkenberg
Ungt och utvecklingsbart lag som var bra i början och slutet av förra säsongen. Har kapacitet att lyckas ännu bättre i år. Mycket beror på vad som händer med bröderna Elm.

7. Assyriska
Det finns många kompetenta fotbollsspelare i truppen, men moralen och självförtroendet lär ha sargats under året i allsvenskan. Tränaren Zvezdan Milosevic får en tuff uppgift.

8. Mjällby
Höstens mäktiga spurt visade att kapaciteten finns. Trots att den duktige tjecken Pavel Zavadil har försvunnit bör Mjällby kunna undvika nedflyttningsstriden.

9. DIF
Har agerat offensivt under silly season. Laget är svårbedömt men ska vara tillräckligt starkt för att ta en mittenplacering. Om nyförvärven lyckas kan det gå ännu bättre.

10. Trelleborg
Inledde fjolåret bra men såg ut som ett riktigt bottenlag under hösten. Ett par intressanta nyförvärv från utlandet gör att klubben bör kunna klara sig något bättre i år.

11. Qviding
Anonymt lag som var fullständigt överlägset i sin division 2-serie. Har värvat klokt i närområdet. Qviding kan bli säsongens verkliga överraskning.

12. Åtvidaberg
Har förstärkt anfallet men tappat den defensive nyckelspelaren Rickard Ekunde. I år får klubben klara sig utan förstärkningar från Djurgården. Det kan bli tufft.
---
13. Jönköping Södra
Ett bra division 2-lag som har tagit klivet uppåt. Trots några nyförvärv med allsvensk rutin känns truppen inte särskilt slagkraftig. Får kämpa för nytt kontrakt.

14. Väsby
Nyförvärvet Andreas Eriksson från AIK är en bra spelare, men det är de fyra som har lämnat klubben också. Väsby ser betydligt svagare ut än i fjol och riskerar att åka ur.
---
15. Ljungskile
Succétränaren David Wilson och tre av de absoluta nyckelspelarna har försvunnit. Hittills har ingen av dem ersatts. Fjolårets stora överraskning går mot ett tungt år.

16. Umeå
Trots några hyfsade värvningar känns Umeå svagast av nykomlingarna. Norrlandslagen har haft det svårt i superettan under de senaste säsongerna. 2006 blir inget undantag.

5 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev...

Hade nog bytt plats mellan Ljungskile och Qviding. Alla verkar tycka att Ljungskile är jobbiga att möta "11 man på rätt sida bollen, flertalet spelare väger mer än 100 kg, bollen hela tiden i luften, etc." Qviding verkar klarat kvalet med ett nödrop, kanske spelade de helt enklelt i en dålig div2 serie?

14/1/06 23:17  
Blogger Simon Rothelius skrev...

Det är frestande att sätta nykomlingarna sist, men någon av dem brukar alltid överraska. I år tror jag att det blir Qviding. Klubben kommer från samma division 2-serie som Ljungskile, och för dem gick det ju rätt bra...

16/1/06 12:47  
Blogger Dubbel A skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

16/1/06 13:18  
Blogger Dubbel A skrev...

Blev en felstavning...

Men ville framföra att Umeå underskattas på var och varannan blogg. Men räkna inte bort Rickard Holmlunds gäng. UFC kommer att bli svåra att möta hemma på Gammliavallen. Nej, UFC klarar sig minst kvar...

16/1/06 14:53  
Blogger Anders Eriksson skrev...

Qviding vann dessutom nästan alla matcher den gångna säsongen, så det känns som att de är rätt starka från början. Nu har jag i och för sig inte koll på hur de värvat.

16/1/06 18:49  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka