14 januari 2007

Supertipset # 1

Om drygt tre månader spelar DIF årets första match i superettan. Precis som förra året har jag tänkt att fördriva tiden fram till dess genom att tippa serien och ta ut en möjlig startelva med jämna mellanrum. Så här tidigt på året är det förstås svårt att ranka lagen, men det blir i alla fall ett första försök baserat på förra säsongen och hur klubbarna har agerat under silly season.

Ranking:

1. Norrköping
Jag tippade Norrköping i topp förra året också. Laget svek då men ser något vassare ut i år. Mikael Blomberg och Magnus Samuelsson är två riktigt tunga nyförvärv. Det största frågetecknet finns på målvaktssidan. Håller Nuredin Bakiu?

2. Öster
Lagen som kommer direkt från allsvenskan brukar få det svårt, men Öster har spelat i superettan nyligen och bör veta vad som väntar. Dessutom ser klubben ut att få behålla nästan alla sina nyckelspelare. Det ska räcka till en topplacering.

3. Ljungskile
Inledde fjolåret dåligt men spelade upp sig efter ett tränarbyte. Klubben har värvat smart och köpt loss Martin Smedberg från Göteborg. Här tror jag att vi hittar årets stora skräll.
---
4. Landskrona
Har en namnkunnig trupp och får seriens kanske bäste målvakt i Sebastian Karlsson. Trots det har jag en känsla av att Landskorna snubblar på mållinjen igen. Harmonin verkar saknas.

5. Sundsvall
Efter en tuff vår i fjol har Sundsvall anpassat sig till superettan. Kommer säkert att vara med i toppen, men det behövs nog ytterligare någon namnkunnig anfallare om laget ska nå ända fram.

6. Häcken
Har ett spelarmaterial för allsvenskan, men det hade Örebro och Landskrona också. Magkänslan säger att Häcken går mot ett tufft år. Orkar Teddy Lucic och de andra ladda om?

7. Mjällby
Under två säsongen har Mjällby inlett svagt för att klättra i tabellen under hösten. Om laget får till spelet i vår kan det räcka långt. Möjligen ända till den absoluta toppstriden.

8. Jönköpings Södra
Tomas Backman och Emil Backlund är två bra nyförvärv. Jönköpings Södra känns som ett stabilt mittenlag.

9. DIF
Svårbedömt efter efter den stora omsättningen i truppen. Om Simon Nurme och de nya försvarsspelarna håller kan det räcka långt. Om inte finns risk för att DIF dras in i bottenstriden.

10. Örgryte
Har fått in massor med miljoner för Ailton Almeida och Ola Toivonen, men än så länge lyser nyförvärven med sin frånvaro. Den nuvarande truppen ser väldigt tunn ut och räcker förmodligen inte särskilt långt ens i superettan.

11. Enköping
Satsar hårt med en ny tränarorganisation och flera namnkunniga nyförvärv. Esten Vitali Gussev känns vass. Enköping bör kunna hålla sig på tryggt avstånd från nedflyttningsplats.

12. Sirius
Sirius har förstärkt laget med Antou Jallow och Pierre Gallo. Känns som den näst starkaste nykomlingen.

13. Åtvidaberg
Har tappat ett par duktiga spelare till allsvenskan. Åtvidaberg klarade sig bättre än jag trodde förra säsongen, men det känns fortfarande som en klubb på nedgång.

14. Falkenberg
Inget lag i superettan kan tappa spelare som Stefan Rodevåg, David Elm och Emil Backlund utan att det märks. Falkenberg måste sätta sprätt på pengarna som klubben fick för Astrit Ajdarevic för att inte dras in i bottenstriden.
---
15. Bunkeflo
Bunkeflo har flera intressanta och erfarna spelare, men ett lag som ser Almir Buhic som en förstärkning ska förstås hamna en bit bakom DIF i tabellen. Det luktar bottenstrid.

16. Sylvia
Mikael Torin från Norrköping är det enda nyförvärvet så här långt. Det håller inte. Sylvia måste nog hitta på något radikalt för att undvika nedflyttning till division 1.