17 april 2006

Supertipset # 4

Jönköpings Södra och Brommapojkarna tjuvstartade i fredags. I dag fortsätter superettan 2006. Så här tror jag att det går.

Ranking (placering i mars, februari och januari):

1 (1-1-1). Norrköping
Trots den halvknackiga försäsongen står jag fast vid att Norrköping vinner serien. Laget har rutin och vet vad som krävs i superettan. Nyförvärv som Magnus Jonsson, Kristoffer Arvhage, Haris Laitinen och Diogo Oliveira tillför spetskvalitet.

2 (2-2-2). Landskrona
På pappret håller truppen allsvensk klass. Det enda som tränaren Patrik Johansson saknar är egentligen en matchvinnartyp att ställa i målet. Lee Baxter håller inte.
---
3 (4-5-7). Assyriska
Har rensat ordentligt i truppen sedan förra året. Turbulensen borde inverka negativt, men Assyriska har imponerat i träningsmatcherna. Kan räcka hela vägen till allsvenskan.
---
4 (5-3-3). Örebro
Mittfältet är förmodligen det starkaste i superettan. Backlinjen och anfallet ser tunnare ut. Spelare som Mirza Jelezak, Johan Pettersson och Herish Kuhi måste gå framåt om Örebro ska lyckas.

5 (3-4-5). Sundsvall
Det femte laget som har chansen att vinna serien. Om Dave Wilson får ut lika mycket av materialet som han fick i Ljungskile förra året blir Sundsvall livsfarligt.

6 (6-6-4). Brommapojkarna
Stabilt lag som känns snäppet svagare än de fem i toppen. Brommapojkarna gör aldrig bort sig men får svårt att utmana om en plats i allsvenskan.

7 (9-8-6). Falkenberg
Hamnar långt ned i många så kallade experters tips. Jag förstår inte varför. Falkenberg var bra redan i fjol och har fått ett mycket intressant nyförvärv i brassen Roberio da Silva.

8 (7-9-10). Trelleborg
Ett typiskt mittenlag.

9 (10-12-9). DIF
De skadade spelarna är tillbaka och bidrar till att konkurrensen i truppen skärps. Har sett starkt ut i de senaste träningsmatcherna. DIF ska definitivt kunna förbättra placeringen från förra säsongen.

10 (11-10-13). Jönköpings Södra
Truppen ser inte så märkvärdig ut på pappret, men resultaten under försäsongen och premiärsegern mot Brommapojkarna imponerar. Jönköpings Södra lär spela i superettan nästa år också.

11 (13-15-15). Ljungskile
Jag trodde inte alls på Ljungskile när året började, men laget har gnetat på och visat att det blir svårslaget den här säsongen också. Lika långt som i fjol ska det ändå inte räcka.

12 (14-13-14). Väsby
De sena nyförvärven Per Karlsson och Robert Åhman-Persson från AIK kommer att betyda mycket för Väsby. Med dem i truppen tror jag att laget klarar sig kvar i superettan.
---
13 (12-11-11). Qviding
Kraftigt nederlagstippat av i stort sett samtliga experter, men jag tror fortfarande att Qviding kan överraska. Laget var överlägset i division 2 i fjol och har fått behålla alla sina tongivande spelare.

14 (8-7-8). Mjällby
Rasar i rankingen efter en bedrövlig avslutning på försäsongen. Nyförvärven från utlandet som det ryktades om för en månad sedan uteblev också. Mjällby går mot en tuff säsong.
---
15 (16-16-16). Umeå
Har presterat bra resultat mot relativt beskedligt motstånd i träningsmatcherna. Återstår att se hur laget klarar sig i seriespel. På pappret ser Umeå fortfarande ut som en avstigningskandidat.

16 (15-14-12). Åtvidaberg
Västerås och Västra Frölunda floppade i fjol. I år tror jag att det är Åtvidabergs tur. Truppen ser tunn ut och har förlorat nästan allt under försäsongen. Dessutom har klubben ekonomiska problem.