31 augusti 2006

Skrällvärvningen

Daniel Mendes övergång till AIK kom som en chock. Kvällens besked kan beskrivas som en positiv motsvarighet. Det fanns inte i min föreställningsvärld att DIF skulle förstärka truppen innan transferfönstret stänger vid midnatt. Känslan av att få höra att klubben gjort klart med Shpetim Hasani är svår att beskriva. Det är alltid vanskligt att ta fram de stora orden, men nu handlar det faktiskt om en spelare som betraktades som en av de hetaste i allsvenskan för bara någon månad sedan. Jag tror inte att Shpetim Hasani kan vända den negativa trenden på egen hand. Däremot vet vi att han har jättekapacitet och känner till hur Tony Gustavsson vill att han ska spela. Det kan betyda väldigt mycket för resten av säsongen. Allra mest glädjande är nog ändå att kontraktet sträcker sig över så lång tid som tre år. Shpetim Hasani har säkert kostat DIF en ansenlig summa pengar. Lyckas han lika bra som vi hoppas och tror kan han ge betydligt mer tillbaka.

30 augusti 2006

Flashback

Jag minns hur det var förra året. DIF inledde bra och skaffade sig ett hyggligt avstånd ned till den absoluta botten. Under ett par sköna sommarmånader kändes allt ganska tryggt, men sedan började laget sacka samtidigt som flera av konkurrenterna i botten spelade upp sig. Med åtta omgångar kvar då var det sju poäng ned till strecket. Ändå höll det på att sluta med nedflyttning.

Årets säsong påminner en hel del om fjolårets. Officiella hemsidans dagsfärska jämförelse av placeringen och antalet inspelade poäng låter bra, men faktum är att marginalen ned till strecket bara är fyra poäng den här gången. Till skillnad från i fjol finns chansen att kvala sig kvar, men ett formsvagt DIF mot ett gäng segervana spelare från division 1? Nej tack.

29 augusti 2006

Lindskog förlänger

Måndagsdygnet bjöd i alla fall på ett positivt besked. Enligt Vulkanernas Stig-Ove Nilsson har Jonas Lindskog skrivit på ett nytt treårskontrakt. Låter helt suveränt, tycker jag.

28 augusti 2006

DIF-Brommapojkarna 2-3

Det är ingen skam att förlora mot Brommapojkarna. Det går till och med att se det positiva i att DIF arbetar sig in i matchen och är nära att utjämna i slutet. Problemet är tendensen. DIF tar helt enkelt alldeles för få poäng just nu. Vad har hänt sedan i våras? Betyder Jonas Lindskog så mycket? Betydde Daniel Mendes så mycket? Det är möjligt att jag tänker annorlunda redan i morgon, men känslan just nu är att det här kommer att sluta illa.

Inför DIF-Brommapojkarna

Knappt 18 timmar kvar till en av säsongens svettigaste matcher. Brommapojkarna ser oerhört starkt ut och har chansen att passera Örebro i toppen av tabellen. Samtidigt måste DIF ta minst en poäng för att hålla avståndet bakåt. Det kommer att bli tufft. Med Emil Johansson avstängd och en otränad Eirik Lamöy på bänken lär Stefan Larsson få spela vänsterback. På andra kanten hoppas jag att Tony Gustavsson startar med Henrik Berger. Det fungerade inte särskilt bra i våras, men med tanke på Mikael Thuressons insatser i de senaste matcherna är det värt ett nytt försök.

Min startelva:
S. Karlsson
H. Berger - R. Rodrigues - M. Mårtensson - S. Larsson
T. Hedberg - T. Solberg
T. J Larsson - A. Drugge - A. Kabous
M. Garcia
Bänken:
M. Wickström
M. Thuresson
E. Lamöy
M. Milsson
J. Bergman

27 augusti 2006

Kontraktssituationen

Enligt de senaste beskeden från DIF blir det inga fler nyförvärv under den här säsongen. Just nu ligger fokus på de spelare som redan finns i truppen men saknar kontrakt inför nästa år. Så här tycker jag att klubbledningen bör prioritera:

1. Sebastian Karlsson och Jonas Lindskog
Sebastian Karlsson är en av landets hetaste unga målvakter. Jag har en stark känsla av att han kommer att söka sig vidare, men det vore tjänstefel av ledningen att inte försöka knyta upp honom för ett par år till. Jonas Lindskog ingick inte i grupp 1 när jag började fundera på det här inlägget för några veckor sedan. Lagets spel under hans frånvaro har fått mig att tänka om. Hans slit på mittfältet verkar betyda precis så mycket som många hävdar.

2. Tobias Solberg, Tobias Hedberg och Jonas Bergman
Tre spelare som står för kontinuitet. Även om ingen av dem har utvecklats så som många hoppades för några år sedan håller de tillräcklig kvalitet för superettan. Ett stort plus är också att alla tre är användbara på flera olika positioner.

3. Henrik Berger, Mikael Mårtensson och Jonas Bohlin
Henrik Berger och Mikael Mårtensson är två fotbollsfenomen. Båda har varit uträknade massor av gånger men gör fortfarande ett gott jobb när de får chansen. Jag har svårt att se dem i startelvan nästa säsong, men som komplementsspelare håller de alldeles säkert i ett år till. Frågan är om de själva vill. Jonas Bohlin befinner sig i en liknade situation. Skadefri är han en perfekt reservmålvakt, men nöjer han sig med en säsong till på bänken?

4. Mikael Eriksson och Tobias O Larsson
Två lärlingar som har haft svårt att ta plats i laget. Mikael Eriksson får beröm av många supportrar, men såvitt jag kan bedöma har han inte gjort särskilt mycket väsen av sig ens när han har spelat för Karlskoga i division 3. Något liknande gäller för Tobias O Larsson och Strömtorp. Jag har svårt att avgöra om de förtjänar en ny chans eller om de bör släppas till mindre klubbar.

5. Mikael Thuresson, Mikael Nilsson och Timmy Eriksson
Mikael Thuresson har klarat sig bra i de två matcher jag har sett honom. Andra som har mer att gå på beskriver honom som en katastrof. Just nu känns han inte som en långsiktig lösning på högerbacksplatsen. Mikael Nilsson förtjänar beröm för sin lojalitet men är väldigt långt från en plats i startelvan. Om han vill spela mycket fotboll bör han nog söka sig något snäpp nedåt i seriesystemet. Samma sak gäller för Timmy Eriksson.

6. Henrik Jansson
Henrik Jansson har varit borta länge och finns inte ens med i de senaste rapporterna om skadeläget i truppen. Om han över huvud taget kan spela vidare lär det inte bli i DIF.

26 augusti 2006

Filmtips

Filmen Offside har rullat på svenska biografer i en dryg vecka. Jag har inte sett den än, men det finns det nog anledning att göra. Så här inledde Maaret Koskinen sin recension i Dagens Nyheter:

"Den som vuxit upp i Degerfors, plockat pantflaskor under fotbollslagets allsvenska matcher på Stora Valla, och dessutom tror sig kunna skryta med att (nästan) ha varit klasskamrat med Ralf Edström - den borde omedelbart diskvalificera sig själv som alltför jävig för att recensera "Offside". För var utspelar sig filmen? I en ort kallad Stensfors - check. Med ett nedlagt bruk - check. Och vad handlar den om? Ett fotbollslag med illustert förflutet som numera harvar i de lägre divisionerna - check."

Fast "de lägre divisionerna"? Nja, så dålig är inte superettan.

25 augusti 2006

Mano Garcia

Efter tjugo minuter mot Falkenberg var jag övertygad om att Mano Garcia skulle sätta minst en boll innan slutsignalen. Det gjorde han inte. Efter ytterligare tre mållösa matcher får han hård kritik från både supportrar och Tony Gustavsson. DIF sökte en anfallare som kunde gå direkt in i laget och leverera. Ur det perspektivet är Mano Garcia förstås en stor besvikelse. Ändå tycker jag att det är alldeles för tidigt att döma ut honom helt. Vi får inte glömma att en viss Daniel Mendes också hade stora svårigheter under sina första matcher för DIF.

24 augusti 2006

Hägglund om DIF

Göran Hägglund svarade på flera frågor om sitt favoritlag i SVT tidigare i kväll. Spontant känns kombinationen kristdemokraterna och Degerfors IF ungefär lika naturlig som den mellan Assyriska och Nationalsocialistisk Front, men visst. Lite kul är det att DIF dyker upp i en partiledarutfrågning.

Örebro-DIF 2-1

För tredje tävlingsmatchen i rad misslyckades DIF med att ta poäng mot Örebro. Den här gången var det inte ens särskilt nära. Det vore skönt att kunna rycka på axlarna och konstatera att vi inte kan förvänta oss några bra resultat mot motståndare som slåss om de allsvenska platserna. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Fyra av de återstående nio matcherna spelas mot topplag som faktiskt har bättre form än Örebro. DIF behöver höja sig minst ett snäpp för att inte hösten ska bli riktigt jobbig.

23 augusti 2006

Inför Örebro-DIF

Derbydags. Utgångsläget inför kvällens bortamatch mot Örebro är både bra och dåligt. Örebro inledde säsongen strålande men har sviktat ordentligt i de senaste omgångarna. Hemmaspelarna vet att de måste börja vinna igen medan DIF kan spela utan egentlig press. Det känns som en klar fördel. Mot DIF talar problemen med skador och avstängningar. Utan Jonas Lindskog, Abder Kabous, Eirik Lamöy och Mikael Nilsson är alternativen på mittfältet mycket begränsade. Johan Kristiansson låter som en intressant spelare för framtiden, men i en sådan här match är det ett svaghetstecken att han finns med i truppen.

Min startelva:
S. Karlsson
M. Thuresson - R. Rodrigues - S. Larsson - E. Johansson
T. Hedberg - T. Solberg
H. Berger - A. Drugge - J. Bergman
M. Garcia
Bänken:
M. Wickström
M. Mårtensson
J. Kristiansson
T. J Larsson
D. Doslic

22 augusti 2006

DIF-Ljungskile 2-1

Fotbollens dramaturgi kan vara fantastisk. Lördagens match mot Ljungskile går utanpå det mesta. DIF spelar dåligt och är på väg mot en ny förlust när Tony Gustavsson skickar upp Renato Rodrigues i anfallet. Brassebacken är en besvikelse så här långt men har tränat extra under sommaren. Nu går han upp på en hörna och nickar in sitt första mål för DIF, bara ett dygn efter att han blivit pappa. Det är stort. Och inte nog med det. En minut före full tid får Abder Kabous tag i bollen. Lagets mest utskällde spelare skjuter från 25 meter och prickar in segermålet bakom bortamålvakten Richard Johansson. Som nybliven matchhjälte uppmanar han dem som hånat honom från läktaren att hålla käften. Hollywood kunde inte ha gjort det bättre.

Tillfälligt avbrott

Uppkopplingsstrul och olika semesteraktiviteter har gjort att det inte blivit några uppdateringar sedan mitten av förra veckan. Nu när allt funkar ska jag frossa i rapporter från lördagsmatchen mot Ljungskile. Sedan försöker jag skriva något eget.

16 augusti 2006

Åtvidaberg-DIF 1-0

Med de överraskande bortasegrarna mot Assyriska och Landskrona skaffade sig DIF ett riktigt bra utgångsläge inför hösten. Det är raserat nu. Besvärliga skador och turbulens i truppen har gjort sitt till, men utdelningen i de fyra senaste matcherna går inte att snacka bort. Två poäng mot Umeå, Väsby, Falkenberg och Åtvidaberg är riktigt uselt. Matchen i går tycks dessutom ha varit ett spelmässigt bottennapp. Det blir nog ingen lugn och behaglig resa mot ett nytt kontrakt i år. Heller.

15 augusti 2006

Inför Åtvidaberg-DIF

Sundsvall har börjat röra på sig efter sin usla vårsäsong. Jag gissar att laget kommer att vara före DIF när året ska summeras. Det innebär att kvällens match blir nästan plågsamt viktig. En seger betyder att DIF får några värdefulla poäng ned till strecken. Blir det förlust finns däremot plötsligt inga marginaler alls.

Tyvärr kunde utgångsläget inför mötet med Åtvidaberg vara bättre. Emil Johanssons avstängning och Eirik Lamöys skada ställer till stora bekymmer i backlinjen. Det troliga är att Tony Gustavsson startar med Mikael Mårtensson och Renato Rodrigues som mittbackar och flyttar ut Stefan Larsson på kanten. Själv skulle jag vilja se en annan lösning. Mikael Thuresson var vänsterback i Gefle och bör inte ha några större problem med att byta kant. Då kan Henrik Berger spela till höger samtidigt som Stefan Larsson blir kvar i mitten. Där behövs han.

Min startelva:
S. Karlsson
H. Berger - M. Mårtensson - S. Larsson - M. Thuresson
T. Hedberg - T. Solberg
J. Bergman - A. Drugge - A. Kabous
M. Garcia
Bänken:
M. Wikström
R. Rodrigues
T. O Larsson
T. J Larsson
M. Eriksson

14 augusti 2006

Kontraktsförhandlingar

Även om arbetet med att förstärka truppen ligger nere just nu tyder beskeden från i fredags på att Adriano, Cassio och Vladomir Rankic kan bli aktuella för DIF längre fram. Kanske är det här ett bra tillfälle att börja prata framtid med spelare som Jonas Lindskog, Tobias Solberg, Tobias Hedberg och Jonas Bergman. Med tanke på hur lite som har hänt hittills kan det inte skada att de får känna flåset i nacken inför de kommande förhandlingarna.

11 augusti 2006

Nej till nyförvärv

Strax före klockan sex gick jag från jobbet utan att ha hört något från presskonferensen i Degerfors. När jag slog på datorn hemma fem timmar senare var jag ganska övertygad om att jag skulle få läsa om ytterligare ett nyförvärv. Så blev det inte. DIF verkar ha tagit hänsyn till ett gryende missnöje i truppen och bestämt sig för att dra i bromsen. Hela situationen känns väldigt märklig, men känslan blir ändå att det här var det rätta beslutet. Samtidigt måste jag erkänna att jag har blivit oerhört nyfiken på Adriano under de senaste dagarna. Hoppas att han avvaktar i Ytterhogdal och att vi slipper se honom hos någon av konkurrenterna.

10 augusti 2006

Intervjun med Garcia

Flera andra har redan tipsat om officiella hemsidans långa intervju med Mano Garcia. Jag gör samma sak. Intressant läsning för oss supportrar - och god personalpolitik av DIF. Att resa över halva jordklotet och mötas av någon som talar det egna språket och dessutom är uppriktigt intresserad av ens livshistoria betyder säkert väldigt mycket för trivseln.

09 augusti 2006

Adriano till DIF?

Det måste vara en märklig känsla att spela i DIF just nu. Plötsligt bara kryllar det av tänkbara utländska nyförvärv på träningarna. Senaste budet är att klubben eventuellt ska snabbvärva brassen Adriano. Tony Gustavsson har sett honom spela och vet säkert vad han gör, men personligen känner jag viss tvekan. Tobias Hedberg och Tobias Solberg har faktiskt skött sig bra på det defensiva mittfältet. Vore det inte klokare att avvakta och be Oliver Cabrera snoka upp en riktigt bra mittback i stället?

08 augusti 2006

Ståplatsrasismen

Johansson, Andersson, Jönsson, Andersson, Landgren, Landgren, Svensson, Johansson, Mälman, de Bruin, Johansson, Gustavsson (Tony!), Andersson, Hjerpe, Karlsson och Gunnarsson. Så heter spelarna som har gjort mål för Åtorp i årets seriespel. Kan inte rasisterna i Degerfors gå på deras matcher i stället för att förpesta tillvaron för normalbegåvade åskådare på Stora Valla?

07 augusti 2006

Andreas Drugge

Andreas Drugge har inte imponerat på mig tidigare i år. Mot Falkenberg var han riktigt bra. Även om det förstås finns stora olikheter kan jag inte låta bli att jämföra med Ola Toivonen. Båda två är kloka spelare som gillar att tänka ett steg längre och göra smarta saker med bollen. Ola Toivonen är några år yngre och måste betraktas som den största talangen, men Andreas Drugge tillför ytterligare en offensiv dimension med sitt jätteskott. Dessutom verkar han vara en pålitlig straffläggare.

05 augusti 2006

DIF-Falkenberg 1-1

Mano Garcias första tjugo minuter i dag var sensationella. Han ordnade straffen på egen hand och såg ut att kunna göra vad han ville med motståndarbackarna. Lovande. Tyvärr blev han väldigt ensam på topp i andra halvlek när Falkenberg tog över matchen. Efter Emil Johanssons onödiga utvisning var det spel mot ett mål. Kvitteringen en minut före full tid var tung men fullt rättvis.

04 augusti 2006

Inför DIF-Falkenberg

Mano Garcia är klar för DIF och spelar från start i morgon. Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om Tobias J Larsson, men visst gör det här att det blir roligare att åka till Stora Valla.

Min startelva:
S. Karlsson
M. Thuresson - M. Mårtensson - S. Larsson - E. Johansson
T. Hedberg - T. Solberg
H. Berger - A. Drugge - A. Kabous
M. Garcia
Bänken:
M. Wikström
R. Rodrigues
T. O Larsson
J. Bergman
T. J Larsson

03 augusti 2006

Viktigt x 3

Efter förlusten mot Väsby väntar några extremt viktiga matcher för DIF. Falkenberg, Åtvidaberg och Ljungskile är lag som ligger alldeles bakom i tabellen. Tre bra resultat innebär att DIF kan skaffa sig ett hyggligt avstånd ned till de undre strecken. Tre dåliga innebär förmodligen raka motsatsen. Det här blir spännande.

02 augusti 2006

Skadeproblem

Enligt de senaste rapporterna är både Jonas Lindskog och Eirik Lamöy borta i ytterligare någon månad. Det kommer förstås att skapa problem. Än så länge finns det goda möjligheter att formera en stark startelva. Däremot börjar det se väldigt tunt ut på bänken. Samtidigt visar statistiken att hela sju av elva spelare i truppen blir avstängda vid nästa varning. Risken är att DIF hamnar i en riktigt besvärlig situation under de närmaste veckorna.

Mano Garcia

Torbjörn Karlgren bjuder på lite ny information om vad som händer kring Mano Garcia. Det verkar väldigt lovande.

Fernando Batista Cassio

Den andre brassen Fernando Batista Cassio imponerade inte mot Töreboda. Här står DIF inför ett dilemma. Å ena sidan beskrivs han som en "oslipad diamant" av Tony Gustavsson. Det måste vara väldigt frestande att knyta till sig en sådan spelare och satsa på en vidareförsäljning om ett eller ett par år. Å andra sidan är ytterligare en anfallare knappast vad klubben behöver mest just nu. Därför kanske det är bättre att spara pengarna till en duktig försvarsspelare. Dessutom kan det vara oklokt att fylla den ickeeuropeiska kvoten inför höstens mittbacksjakt.

01 augusti 2006

DIF-Töreboda 6-0

Resultatet mot Töreboda kan vi glömma. Det roliga i kväll är att läsa rapporterna om Mano Garcia. Tre mål på 18 minuter är ingen dålig start av en spelare som är tänkt att ersätta Daniel Mendes. Frågan är vad som händer nu. Mano Garcias långa resa måste betyda att parterna redan är någorlunda överens när det gäller det ekonomiska. Förhoppningsvis löser sig allt inom några dagar. Personligen kommer jag inte att känna mig helt lugn förrän vi fått ett besked om att alla papper är underskrivna och klara.

Snacka går ju

"Jag älskar Degerfors, Degerfors IF, folket i Degerfors och den underbara supporterklubben Vulkanerna."
- Daniel Mendes, Karlskoga-Kuriren den 5 juli 2006

"Även när jag spelade i Degerfors åkte jag upp till Stockholm ibland med min fru för att gå till kyrkan. Då tänkte vi ofta att det vore fantastiskt att få bo och spela i Stockholm. Nu är jag här och kan knappt beskriva hur glad jag är."
- Daniel Mendes, Expressen den 31 juli 2006